COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Rap contra la violència masclista

Rap contra la violència masclista

Gemma Andreu Estruch
Coordinadora de Programes d’Acció Social de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles

20.02.18

L’Espai Jove de Sant Pol de Mar, Ca l’Arturo, gestionat per la Fundació Pere Tarrés, treballa amb els i les adolescents que participen a l’equipament per afavorir relacions igualitàries i lliures de violència. Arran de la Jornada Internacional contra l’Eradicació de la Violència Envers les Dones, des de Ca l’Arturo s’ha afavorit tot un procés de reflexió i anàlisi de com el gènere és un factor essencial en la construcció de la pròpia identitat, i com encara existeixen relacions de poder i de violència molt presents en les relacions entre homes i dones.

Aquest procés de reflexió s’ha fet a partir d’una eina de comunicació que als i les joves els és pròpia: la música. Els nois i noies sovint escolten cançons de trap o reaggeton, on l’assetjament i la violència en el marc de les relacions afectives no només hi són presents, sinó que es legitimen i es normalitzen. La presència d’un model de relació de parella basada en els mites de l’amor romàntic és constant no només a la música, sinó a la televisió, les sèries, el cinema... i els i les joves hi estan contínuament exposats, i les incorporen amb naturalitat a les seves pròpies relacions entre iguals.

La Núria Serra, l’educadora de Ca l’Arturo, explica que, per poder tractar aquest tema a través de la música, ha facilitat prèviament que els i les joves poguessin reflexionar sobre el tema a partir de jocs, dinàmiques i debats; i després, ha posat els mitjans per a que ells i elles puguin expressar des de la seva experiència i amb les seves paraules com entenen la violència masclista, tot reivindicant una societat més igualitària.

Taller de Rap a Ca L'Arturo

Aquest treball s’ha dut a terme amb dos tallers, un de rap i un de trap. El primer, el van dur a terme els músics de l’associació Tallers Escola de Vida, que a partir de diverses sessions de reflexió, van acabar gravant un videoclip amb Sant Pol com a protagonista, en el qual fan una crida al respecte, la tolerància i la igualtat, posant de manifest com de vegades la violència s’amaga darrera d’actituds subtils i cal estar alerta.

Taller de Rap a Ca L'Arturo

El segon, promogut per la Diputació de Barcelona, es va dur a terme amb el grup de Trap Las Vvitch, i ha donat lloc a la gravació d’un single en el qual els i les joves posen  en valor que Ca l’Arturo sigui un espai “que els ensenya pluralisme”, o que “a Ca l’Arturo se senten segurs i poc a poc maduren, aprenent de la vida”, revelant així la importància que tenen els espais de dinamització  juvenil com espais de seguretat, de treball en valors, d’acompanyament educatiu, on es fomenten relacions positives entre els i les joves.

Tot seguit us presentem el resultat d’aquest procés, del qual els i les joves n’estan molt orgullosos i que ja han començat a difondre per les xarxes socials i a través dels mitjans de comunicació locals del seu poble.