COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

La Fundació Pere Tarrés posa en marxa un nou servei de cuina pròpia

La Fundació Pere Tarrés posa en marxa un nou servei de cuina pròpia

Pere Morell i Beltran
Director d’expansió de client privat del departament de Programes Educatius i Socials de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles

07.06.23

Des del passat mes de setembre, la Fundació Pere Tarrés ha incrementat els seus serveis de menjar per a escoles: ha començat a gestionar el servei de cuina pròpia de diversos centres, i preveu continuar desenvolupant aquest nou servei com a marc integrador del seu projecte pedagògic. 

Davant d’un escenari continuista com el que ens trobem, amb una oferta de servei de menjador replicada i, en moltes ocasions, poc orientada als infants, des de la Fundació Pere Tarrés vam pensar en la possibilitat de poder oferir un model de canvi en la gestió de l’espai migdia. Un model que integri el servei de cuina pròpia amb el nostre projecte pedagògic i que combini un producte de qualitat amb un entorn facilitador que ofereixi eines a l’infant per tal de canviar els seus hàbits alimentaris i millori la seva qualitat de vida i alhora amb un projecte educatiu alineat amb el del centre que ajudi als infants a créixer com a persones. La nostra fórmula per aconseguir-ho és utilitzant la nostra experiència i el millor del nostre territori i posar-ho a disposició dels nostres clients. I podem fer-ho perquè el nostre projecte està enfocat exclusivament a oferir una proposta de servei pensada i adaptada exclusivament per als infants. 

A partir d’aquesta anàlisi inicial, hem fet un procés de reflexió extens que té com a objectiu oferir una proposta de servei diferenciada i molt orientada a la nostra principal raó de ser: el benestar dels infants. Des del primer moment vam pensar que, donada la nostra experiència i les expectatives que la gestió dels nostres serveis estava generant, havíem de donar resposta a un requeriment que els nostres clients feia temps que ens estaven transmetent i que, sense perdre l’essència del nostre projecte, estàvem en disposició d’oferir. No era una empresa fàcil, entre d’altres motius perquè des de la Fundació sempre hem apostat per oferir el millor de nosaltres mateixos, i havíem d’aconseguir que el nou servei seguís el mateix criteri d’exigència i rigor que ens caracteritza. 

Un cop analitzades les necessitats principals d’un servei de cuina pròpia, vam emmarcar els nostres serveis dins de 4 eixos vertebradors. Aquests eixos engloben els següents conceptes: 

  • Menús adaptats als infants: La preocupació més gran que tenim com a pares i mares és que els nostres fills i filles mengin de forma saludable. Això, que és un concepte lògic i natural, no és fàcil d’aterrar. En una societat en la qual els hàbits alimentaris han estat absolutament desdibuixats, intentar que els nostres infants puguin mantenir una dieta saludable es converteix, en ocasions, en una veritable proesa, sobretot tenint en compte els continus impactes que rebem cada dia. És important que, seguint criteris d’alimentació saludable, siguem capaços de trobar aquells plats que agraden, i assolir un menú que encaixi a les necessitats dels nostres veritables clients. 
  • Productes de proximitat i temporada: Si fem una enquesta sobre què entenem com a proximitat, veurem que cadascú entén aquest concepte de manera diferent. La realitat és que qualsevol concepte de proximitat te dos paràmetres inequívocs: que sigui a prop de casa, i que en tinguem la capacitat de producció. Per poder establir un concepte de proximitat rigorós seguim les pautes que ens dona la Generalitat, que ens parla de venda directa i de circuit curt. 
    Amb la nostra aposta per treballar amb Ametller, reunim els dos conceptes en un, a més d’oferir un producte de qualitat amb un dels principals proveïdors de referència del mercat. Pel que fa als productes de temporada, seguim els criteris marcats per la Generalitat, segons el calendari més proper a la zona de consum. 
  • Cuina catalana: Tenim un ferm compromís amb les arrels del territori, i això ens obliga a mantenir polítiques de desenvolupament i conservació de les nostres tradicions, també a les nostres cuines. Com a mínim un 40% de les nostres receptes estan basades en el receptari català, i ens comprometem a treballar per donar a conèixer l’origen dels nostres plats, tot ajudant els nostres infants a que coneguin el perquè de la nostra cultura gastronòmica.
  • Lluita constant contra el malbaratament alimentari: Creiem que hem de fomentar hàbits que ajudin a transformar el malbaratament alimentari i a caminar cap a una millor eficiència alimentària, per tal de reduir aquest malbaratament en l’origen. No és tant el fet que llancem més o menys menjar. Hem d’aconseguir que els plats que posem a taula agradin tant que no calgui llançar res. Aquest és el nostre principal objectiu per lluitar contra el malbaratament alimentari.

En resum, pretenem oferir un servei que a més d’englobar tot el que defineix la nostra identitat, aconsegueixi ser referent de canvi i transformació social.