COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Laura Xamaní
Coordinadora acadèmica de l'àrea sociosanitària i gent gran
Veure tots els articles
09.01.25
L’estimulació basal és una metodologia que busca afavorir la comunicació i el benestar de persones amb greus limitacions en la seva capacitat de percepció, moviment i expressió. Originalment dissenyada per a persones amb discapacitats severes, aquesta pràctica ha demostrat ser altament beneficiosa en situacions de final de vida, oferint un acompanyament respectuós i empàtic a aquells que es troben en els seus últims dies.
La metodologia de l’estimulació basal, desenvolupada pel Dr. Andreas Fröhlich, els anys setanta del segle passat, parteix de la idea que el contacte humà, l'estimulació dels sentits i la connexió emocional són essencials per al benestar d’una persona, independentment del seu estat físic o cognitiu. Aquesta pràctica se centra en les necessitats bàsiques de comunicació i percepció a través d’estímuls sensorials com el tacte, el so, el moviment i la vibració.
En l’àmbit del final de la vida, aquesta metodologia es converteix en un recurs per promoure la qualitat de vida, reduir l’angoixa i establir un vincle profund amb la persona en els seus últims moments.
L’estimulació basal al final de la vida es basa en el respecte a la dignitat i les necessitats individuals de cada persona. En aquesta etapa, moltes persones poden experimentar limitacions extremes, pèrdua de la comunicació verbal i alteracions en la percepció sensorial. L’estimulació basal ofereix una manera d’acostar-se a aquestes persones, creant un espai segur i tranquil on se sentin valorades i cuidades.
El final de la vida sovint ve acompanyat d’angoixa emocional i física. Mitjançant estímuls suaus com el tacte càlid a les mans o al rostre, els moviments lents i rítmics i la música tranquil·la, es pot crear un ambient que indueixi calma i seguretat.
Quan la capacitat verbal es perd, l’estimulació basal esdevé una eina poderosa per comunicar-se.
Un dels aspectes més valuosos de l’estimulació basal és que no només involucra professionals sanitaris, sinó que també dona eines als familiars i persones cuidadores perquè participin activament en el procés d’acompanyament.
Cal diferenciar, en aquest punt, l’estimulació basal de l’estimulació sensorial.
L’estimulació basal té un enfocament terapèutic centrat en la comunicació i la connexió profunda amb la persona. El seu objectiu és oferir benestar i seguretat mitjançant estímuls adaptats que respecten el ritme i les necessitats individuals.
L’estimulació sensorial, en canvi, podríem dir que és un conjunt de tècniques destinades a activar i potenciar els sistemes sensorials (vista, tacte, olfacte, oïda, gust i d’altres) per afavorir la percepció i integració sensorial, amb finalitats terapèutiques o educatives.
Si passem ara a la pràctica, els següents exemples ens poden clarificar una mica el concepte d’estimulació basal. D’aquesta manera, podem oferir intervencions del tipus: sostenir la mà de la persona (estimulació somàtica), parlar amb un to de veu baix i afectuós (estimulació auditiva), utilitzar fragàncies o olors que sabem del cert que agraden a la persona en procés de final de vida (estimulació olfactiva), tenir en compte la llum i la sobre estimulació, posar records agradables com ara fotografies a la vista de la persona (estimulació visual), etc.
Quelcom tan simple i tan complicat com estar present, recordar moments viscuts i escotar activament (si és possible) també ens pot ajudar molt en l’acompanyament de la persona en procés de final de vida.
Així doncs, l’estimulació basal no només ofereix confort físic i emocional a les persones en el tram final de la seva vida, sinó que també crea un espai de comunicació i humanitat en moments crucials. Aquest enfocament respectuós, centrat en la persona, ajuda a garantir que el final de la vida sigui viscut amb dignitat, serenitat i amor.
Si en voleu saber més:
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents