COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Tornar a articles

Dona un gir a la teva classe. Cinc eines per possibilitar el Flipped Classroom a l’aula

  • Dona un gir a la teva classe. Cinc eines per possibilitar el Flipped Classroom a l’aula
Dona un gir a la teva classe. Cinc eines per possibilitar el Flipped Classroom a l’aula
Comparteix a les xarxes socials

19.05.17

En ple canvi generacional, on les noves tecnologies de la informació i la comunicació i l’accés a aquestes marca molt de prop la nostra manera d’aprendre i relacionar-nos, ens és impossible entendre el treball a l’aula sense aquest suport que, lluny d’afegir valor als mètodes pedagògics actuals, ens els fa canviar de dalt a baix.

El posicionament envers la vida que els infants i joves prenen avui en dia canvia qualsevol forma d’aprenentatge ja que la curiositat no tant sols es desperta analògicament sinó que el món digital irromp amb força en l’apropament a la cultura, el coneixement i la ciència.

El model Flipped Classroom, o classe a l'inrevés, pren aquestes idees del cotext actual i pretén fer un gir a la manera que te l’educació per formar.

Defugint clarament de les classes magistrals, dona un alt valor a les hores a l’aula i vol garantir l’atenció personalitzada en el marc de la detecció de necessitats educatives especials i els ritmes variables d’aprenentatge aconseguint un treball molt més personalitzat sense perdre de vista l’assoliment de continguts.
 
Tot i que no és un model fàcil d’assolir en tot el currículum, si que persegueix el fet de poder “fer els deures a l’aula” i aprofitar les hores a casa per impregnar-se d’aquells coneixements que les activitats presencials ens permetran fixar més efectivament. Per això, tot seguit donem cinc eines que els i les docents podem aprofitar per fer d’aquestes “classes capgirades” una experiència satisfactòria.

EDpuzzle és una de les millors eines per iniciar-nos en el Flipped Classroom. Aquesta permet extreure qualsevol vídeo de YouTube i editar-lo per intercalar-hi preguntes sobre els coneixements tractats. Visionar un contingut multimèdia i respondre preguntes o resoldre activitats mentre aprenem forma part de l’estratègia Flipped. A més, el mòdul d’avaluació permetrà crear usuaris per a cada estudiant de manera que puguis detectar a temps real les mancances del grup i en preparis una millor dinàmica de cara a les sessions presencials.

Utilitza Padlet tant dins com fora de l’aula ja que el “tauler d’anuncis virtual” pot ser la millor eina per a l’educació. Dóna llibertat als i les estudiants perquè aprofitin al màxim les eines d’aquest espai digital sent un gran punt de trobada on compartir idees, coneixements, mapes mentals, imatges, reflexions, inquietuds, ...

Si els estudiants ja disposen de mòbil, i no hi ha manera de que el perdin de vista dins l’aula, utilitza’l amb Kahoot perquè formi part de les explicacions. Aquesta eina permet realitzar diferents dinàmiques, normalment en forma de pregunta / resposta, que et permetran avaluar el grau de coneixement de la matèria ja que el treball es fa de forma individual encara que s’hi facilita el debat i l’intercanvi d’opinions en veure les respostes en pantalla.

Les presentacions en PowerPoint ja han donat suport a la docència des de la seva creació però Explain Everything fa un pas més i permet la presentació de qualsevol diagrama de forma interactiva. Genera els teus propis elements interactius, gràfics i representacions perquè els i les alumnes es diverteixin ordenant conceptes, acolorint mapes o posant el nom correcte a cada part del cos.

Tellagami és l’eina més avançada de la selecció que hem vist ja que, sense massa esforç, podem generar nous personatges i posar-los-hi veu perquè expliquin els coneixements teòrics en una pesa audiovisual. A partir de la creació de diferents avatars, ja predissenyats, podem fer-los parlar tot enregistrant la nostra veu o amb l’ús de les eines que tenim a l’abast. El resultat: un vídeo que podrem compartir amb els i les nostres estudiants on un personatge animat ens substituirà virtualment.

Recorda que aquesta modalitat d’aprenentatge no ha de restar qualitat al model tradicional de formació i que no cal patir per la qualitat dels materials ja que és més important el què s’explica i la seva efectivitat en l’aprenentatge final que la qualitat de la veu, del vídeo o del grafisme elaborat.

El treball previ i la planificació en el Flipped Classroom és clau encara que l’adaptació del temari al grup i les seves característiques farà que generem un contingut nou, molt més adaptat i eficaç, aconseguint una transferència excel·lent fruit del nostre esforç per capgirar la classe i possibilitat, d’aquesta manera, una interacció amb l’alumne molt més personalitzada, una actualització constant del mètode formatiu, el treball en grup, l’augment de la motivació i l’especialització de les taques del docent en un entorn relacionat i global.

Si vols experimentar aquestes i moltes altres innovacions metodològiques que es poden fer servir a l’aula per a fomentar la participació i moticiació de l’alumnat no deixis de donar un cop d’ull al nostre Certificat de Professionalitat de Formació de Formadors.