COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Quines són les competències que NO cal demanar-li al líder del tercer sector?

Quines són les competències que NO cal demanar-li al líder del tercer sector?

Daniel Ferrer Gallart
Director de projectes
Veure tots els articles

05.04.18

Actualment, no són pocs els llibres i conferències que tracten el tema del lideratge. Molts d’ells parteixen d’una mirada eminentment nord-americana en la qual es destaca el paper del líder com una persona (individualisme) amb coneixements, destresa i més de 100 habilitats en tots els àmbits (sobre-qualificació). A vegades quasi diria que se l’eleva al nivell de semi-déu.

Personalment, trobo totalment errònia aquesta mirada ja que, tot i que la finalitat intenti ser constructiva, acaba desembocant en una frustració al lector/oient al no poder abordar les 100 habilitats i coneixements que se li exigeixen.

Per tal de donar resposta real a les competències que ha de tenir un bon líder en el tercer sector, des del projecte Eu3Leaders hem estat treballant per elaborar un Marc Europeu de Competències sobre lideratge en el Tercer Sector. Precisament un dels elements diferencials és que algunes d’elles no cal que la mateixa persona les tingui, sinó algú del seu entorn (equip, companys/es o amistats). Aquest element permet defugir de la mirada personalista del líder cap a un model de lideratge compartit i integrat en un equip, i rebaixant la pressió que té la persona líder.

En total, es defineixen 16 competències.

En el centre trobaríem “commitment” (compromís) representat per un cor i que és el combustible que impulsa la resta.

Un segon nivell en semicercle dividit en quatre grups i format per tres competències cadascuna. Les de color blau que representen competències de lideratge (propi i cap als altres) i les de color lila que representen competències estratègiques (internes i externes).

Un tercer nivell (Additional competences) que són les competències que no li són indispensables al líder però necessàries i accessibles en alguna persona del seu entorn. En tenim tres: Planning and Organizing, Impact Orientation i Alliance Building.

Per acabar, informar-vos que estem treballant en l’elaboració d’una eina online d’autoavaluació d’aquestes competències. Aquesta eina permetrà conèixer el nivell competencial de la persona que respon i fer una comparativa amb altres líders europeus.

Altres informacions d’interès:

Cinc idees sobre lideratge en el tercer sector. Jornada europea sobre lideratge al tercer sector: https://www.peretarres.org/coneixement/bloc/lideratge-tercer-sector

Bons directius i líders al Tercer Sector Social? Projecte 3creix:

https://www.peretarres.org/wps/wcm/connect/peretarres_ca/peretarres/extres/butlleti_accio_social/butlletins_comercial_as_articles_consultoria/but6_Bons+directius+i+liders+al+tercer+sector+social

Els canvis en el lideratge en el Tercer Sector Social

http://xarxanet.org/projectes/recursos/els-canvis-en-el-lideratge-en-el-tercer-sector-social

Comparteix l’article

Etiquetes