COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOC DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Tornar a articles

Estalviar aigua sempre, no només quan hi ha mancança... Aquest és el propòsit!

  • Estalviar aigua sempre, no només quan hi ha mancança... Aquest és el propòsit!
Estalviar aigua sempre, no només quan hi ha mancança... Aquest és el propòsit!
Comparteix a les xarxes socials

22.03.16

Avui celebrem el Dia Mundial de l’Aigua. A casa vivim molts cops sense ser conscients de la dificultat que representa per a les societats humanes l’accés a l’aigua i no una aigua qualsevol, sinó una aigua potable i de qualitat.

Només quan hi ha períodes de sequera o algunes restriccions com les que vam patir algunes poblacions catalanes ara fa uns anys, ens sensibilitzem amb el tema i la resposta ciutadana va ser exemplar, arribant a ser Barcelona una de les ciutats europees amb el rècord de menys consum d’aigua per càpita el 2009 amb prop 108 l/persona/dia en tota l’àrea metropolitana.

Els canvis ambientals que s’albiren per al futur tendeixen a fer-nos pensar que el recurs de l’aigua de qualitat serà cada cop una qüestió més complexa i necessitada de grans inversions administratives, per garantir-ne la distribució i la qualitat i també d’una demanda de bons hàbits i comportaments a tota la població. Això ens obliga a saber que en temps de bonança, amb els pantans amb un cabdal raonable i  amb una innivació ja consolidada per enguany  i amb previsions de recursos d’aigua per un temps raonable, és quan hem de posar en marxa l’esperit d’estalvi i recuperació de l’aigua a les nostres llars, recordant que cal tancar les aixetes quan no cal que ragin innecessàriament, regar de manera controlada els nostres balcons i terrasses, pensar en aprofitar aigua de pluja potser? Concentrar les rentadores de plats i roba amb la capacitat adequada, no emprar el WC com a paperera, optar per la dutxa i no la banyera... Consells diaris i quotidians que fan possible que una ciutat com Barcelona pugui mantenir nivells de consum d’aigua per càpita que demostrin que som una societat sensible a la problemàtica i amb voluntat de saber disposar de manera racional aquest recurs tant preuat i necessari. 

La mitjana actual de consum  és de 120 litres aigua per càpita, el primer que ens cal fer és mirar la nostra factura i veure quants litres consumim a casa per persona, d’aquesta manera sabrem si estem per sobre o per sota d’aquets 120l de promig. En cas d’estar per sobre ens convindria posar en marxa accions d’estalvi i si estem per sota felicitar-nos vol dir que ens cal mantenir els hàbits que segurament ja tenim assumits. 

Estalviar aigua és feina de tots i totes i el Dia Mundial de l’Aigua és una bona ocasió per a recordar-ho, fer-ne la reflexió i revisar quines mesures prenem per a l’estalvi d’aigua.