FAMÍLIES

BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Aquest Nadal juguem en família i eduquem com cal

Aquest Nadal juguem en família i eduquem com cal

Bet Bartrina Comalat
Docent de cursos de lleure
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

03.12.18

Tot just acabem de celebrar la castanyada, menjant panellets i moniatos, i ja estem pensant en com planificarem les festes nadalenques.

Una bona manera de fer la millor selecció d’allò que cagarà el tió o portaran els reis és pensar en què allò que comprarem podrà ser educatiu o no i, per tant, nosaltres en som els responsables.

Educar no és un fet puntual. És un procés amb una clara intencionalitat i aquesta acció la podem continuar treballant durant aquestes dates tan especials que s’acosten: dates carregades de components com la màgia, els colors i uns personatges fantàstics que fan vibrar la imaginació i la il·lusió de molts infants.

Com podem fer-ho? Quins són aquells aspectes claus que hem de tenir en compte?

A continuació us fem arribar unes petites recomanacions que us poden ajudar:

1. Escoltar i llegir bé el que demanen els infants i joves, mirar l’ampli ventall de jocs i joguines que ens ofereix el mercat i seleccionar, amb intencionalitat educativa, allò que anem a comprar.

2. Triar aquells jocs i joguines que estiguin fabricats amb materials com cartró, fusta, roba o paper, que són materials naturals i, per tant, més respectuosos amb el nostre entorn i menys perjudicials per a la salut de les persones que els manipulen.

3. Preferiblement, seleccionar jocs i joguines on calgui la interacció de més d’un participant per a poder incentivar relacions afectivo-emocionals entre les persones que hi juguen. Podem aprofitar la mateixa dinàmica del joc per a transmetre valors com la justícia, la llibertat, l’honestedat i la solidaritat, entre d’altres. Recordeu que hi ha jocs que ja estan creats per a treballar la cooperació i el treball en equip. Construir conjuntament enforteix el vincle entre les persones que s’hi impliquen.

4. Optar pels jocs de taula representa haver de buscar un moment del dia per a estar tots junts. Aprofitar el mateix dia de Reis per provar aquell joc nou servirà per a gaudir-lo mentre que treballarem hàbits com respectar el torn, saber esperar, utilitzar bones maneres, saber perdre, saber guanyar, mantenir l’atenció durant una estona determinada...Hi ha molts tipus de jocs de taula: cartes, daus, fitxes, tauler...És bo pensar en la varietat de jocs que ens ofereix el mercat i no quedar-nos només amb una sola tipologia. Existeixen botigues on abans de comprar el joc te’l deixen tastar i d’aquesta manera pots decidir millor si aquell joc és l’adequat per a la persona amb qui estaves pensant i compleix els requisits que tu buscaves.

5. Les festes nadalenques són moments de reunió i trobada amb les diferents persones que formen la nostra família. És fàcil, i molt probable, que compartim alguna estona del dia amb persones de diferents edats: avis i àvies, oncles i tietes, germans i germanes, pares i mares... Recordar i regalar jocs tradicionals i senzills com unes cordes, unes gomes, uns guixos, uns cordills de colors, unes tabes o unes baldufes de fusta és econòmic i engresca a compartir, sortir al carrer i jugar plegats.

6. Intentem tenir cura amb allò que ens transmet la publicitat sobre el producte que estem a punt de comprar. Pensem amb allò que, realment, vol l’infant per a jugar i recordem que la nostra actitud ha de ser educativa. Evitem les joguines sexistes i que inclouen estereotips de gènere. Tots i totes podem jugar a famílies, crear hospitals, fer de bombers i bomberes, botiguers i botigueres... Els models que perceben els infants quan són petits són més fàcils de ser reproduïts quan siguin adults i, per aquest motiu, cal ampliar la visió i deixar els estereotips de banda.

7. Pensem en joguines que estimulin la creativitat i l’intel·lecte dels infants. Cal deixar-los estones per a crear i reinventar-se. Estiguem al seu costat i, si ens ho demanen, compartim l’espai de joc plegats.

8. Vivim a l’era digital i, per aquest motiu, els infants i joves continuen demanant videojocs als Reis. Si en fem un bon ús poden ser una eina per a aprendre i per a desenvolupar diferents habilitats i estratègies. A l’hora de regalar un videojoc cal tenir en compte l’edat recomanada, la tipologia de joc i quins són els continguts que hi apareixen. Mai està de més pensar en jocs per a fer en família, on haguem de passar proves tots plegats, puguem practicar esports o ballar alguna dansa intentant que l’infant no s’aïlli.

9. Recordem quins són els valors que volem transmetre i fixem-nos en el món en què ens trobem. La interculturalitat podem treballar-la si pensem en jocs d’arreu del món. El joc forma part de la cultura d’un lloc; la manera de jugar, els recursos que s’utilitzen i la història del joc en sí formen part de la memòria històrica d’una cultura. Si passegem o busquem per internet descobrirem jocs nous per nosaltres però que són  tradicionals d’altres llocs del món.

10. I, per acabar, evitem comprar joguines bèl·liques que incitin a la violència i a fer mal, en general. Quin és el missatge que transmet a l’infant una joguina d’aquest tipus? És coherent amb la nostra manera de fer i amb els valors que volem transmetre?

L’objectiu d’aquest decàleg és doble. Per una banda donar-vos un cop de mà facilitant-vos un conjunt de pistes que us ajudaran, de ben segur, a triar amb seny una joguina. I per l’altra, aprofitar les festes per a reflexionar sobre el sentit del joc i les joguines durant el Nadal i com podem usar-les per a educar les persones més importants del món de l’avui que ja seran les responsables de construir el món del demà.

Comparteix l’article

Etiquetes