FAMÍLIES

BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Per què és important jugar?

Per què és important jugar?

Bet Bartrina Comalat
Docent de cursos de lleure
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

10.04.18

Jugar és un dret dels infants i una necessitat. A partir d’aquesta necessitat les persones experimentem, sentim curiositat i descobrim, ens expressem i aprenem sense adonar-nos-en.

El joc és una eina d’aprenentatge innata en la qual s’esdevé un procés interactiu i de comunicació amb l’entorn natural i amb altres persones.

La relació que es dóna, a través del joc, entre infants o entre infants i adults els portarà a entendre i comprendre què passa en el món en què vivim.

Seguint les normes d’un joc un infant aprèn a respectar el torn; desenvolupa la creativitat i la imaginació; reflexiona sobre diferents temes i intenta gestionar les seves emocions com per exemple, l’alegria, la ràbia o la frustració, entre d’altres. Així, quan l’infant juga es mostra tal i com és perquè el joc és lliure. L’infant decideix si vol jugar o no i aquesta llibertat permet que l’infant gaudeixi del joc i s’ho passi bé amb l’objectiu d’entretenir-se, deixant de banda les obligacions i concentrant-se tan sols en l’acció de jugar.

A partir de la creació de situacions imaginàries els infants resolen possibles conflictes que es poden donar a la vida real, donant resposta a preguntes com: què passaria si...? Què hauria de fer primer, A o B? He de compartir, ara, si no vull? A través del joc l’infant adquireix diferents comportaments socials i desenvolupa aspectes de les seva personalitat que, posteriorment, tindran una repercussió pràctica en el seu dia a dia quan sigui un adult: cooperant, reflexionant o transformant.

Jugar és important perquè no només proporciona confiança en un mateix sinó que aquesta acció dóna plaer i satisfacció a qui la porta a terme. Jugar permet a l’infant desenvolupar aspectes psíquics, físics i socials mentre experimenta les seves emocions i expressa els seus sentiments.

Jugar ens fa guanyar seguretat i ens ajuda a crear una imatge positiva de nosaltres mateixos perquè descobrim què podem fer i fins on podem arribar.

Regala’t una estona i juga!!