FAMÍLIES
BLOC DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Tornar a articles

Aquestes festes, consum responsable de joguines

  • Aquestes festes, consum responsable de joguines
Aquestes festes, consum responsable de joguines
Comparteix a les xarxes socials

11.12.17

Jugar és un dret  fonamental dels infants.

El joc és l’eina innata que els nens i nenes utilitzen per aprendre i conèixer el seu entorn. És una activitat lliure i la seva vivència fa que l’ aprenentatge  sigui significatiu en el creixement personal de l’infant. A la primera infància, descobreix qui és i experimenta què és capaç de fer.

Amb el joc simbòlic, l’infant copia el món dels adults i interactua amb els seus companys i companyes , primer de manera desordenada i després de manera ordenada i en la mesura que creix, amb la incorporació dels jocs amb regles, aprèn a adaptar-se a les diferents situacions que se li plantegen, treballa en equip quan el joc és cooperatiu, pren decisions si és necessari i és capaç de posar-se en el lloc del seus companys de joc.

Jugar vol dir compartir, desenvolupar la creativitat, treballar les emocions, la llibertat, les relacions interpersonals, les habilitats motores i passar-ho bé.

Aquí teniu unes pautes orientatives per a fer-ho de manera responsable:


1. Trieu jocs o joguines on l’infant participi de manera activa i que no sigui només un simple espectador.

2. Busqueu un joc o joguina que estimuli en l’infant diferents aspectes com: la creativitat i la imaginació,  la socialització o la cooperació, entre d’altres.

3. Penseu en l’entorn que ens envolta i intenta triar productes que no estiguin fabricats amb materials nocius per la salut i pel medi.

4. Recordeu la botiga de barri i el comerç de proximitat: sovint els artesans fabriquen jocs i joguines amb materials resistents i de qualitat que duren més temps.

5. Mireu que a la caixa hi aparegui el segell de la CE on diu que aquell producte ha passat els controls de qualitat.

6.  Hi ha molts tipus de jocs i joguines: de taula i tauler, tradicionals, de construccions, motrius. Evitem les bèl·liques i les que reprodueixen estereotips de gènere.

7. Quan emboliqueu el paquet fes-ho amb paper que puguis reciclar posteriorment. A les botigues trobaràs diferents tipus de paper però recorda que els que porten motius brillants i plàstic afegit són nocius pel medi.

8. Tingueu cura amb la publicitat i llegeix la lletra petita. De vegades, el que veiem en els mitjans de comunicació i el que ens apareix a la caixa que embolcalla el producte no és, realment, la mateixa joguina que conté a dins.

9. Quan tingueu el joc o la joguina a les teves mans penseu si el preu que hi ha indicat és el que tu creus adequat. No us quedeu un producte si, veritablement, no n’esteu convençuts o convençudes.

10. Compartiu temps de joc amb els infants és la millor manera d’enfortir els vincles afectius i educatius entre pares i fills. Cal no oblidar que els pares i mares són els primers companys de joc dels petits.