FAMÍLIES

BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Aquestes festes, consum responsable de joguines

Aquestes festes, consum responsable de joguines

Bet Bartrina Comalat
Docent de cursos de lleure
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

11.12.17

Jugar és un dret  fonamental dels infants.

El joc és l’eina innata que els nens i nenes utilitzen per aprendre i conèixer el seu entorn. És una activitat lliure i la seva vivència fa que l’ aprenentatge  sigui significatiu en el creixement personal de l’infant. A la primera infància, descobreix qui és i experimenta què és capaç de fer.

Amb el joc simbòlic, l’infant copia el món dels adults i interactua amb els seus companys i companyes , primer de manera desordenada i després de manera ordenada i en la mesura que creix, amb la incorporació dels jocs amb regles, aprèn a adaptar-se a les diferents situacions que se li plantegen, treballa en equip quan el joc és cooperatiu, pren decisions si és necessari i és capaç de posar-se en el lloc del seus companys de joc.

Jugar vol dir compartir, desenvolupar la creativitat, treballar les emocions, la llibertat, les relacions interpersonals, les habilitats motores i passar-ho bé.

Aquí teniu unes pautes orientatives per a fer-ho de manera responsable:


1. Trieu jocs o joguines on l’infant participi de manera activa i que no sigui només un simple espectador.

2. Busqueu un joc o joguina que estimuli en l’infant diferents aspectes com: la creativitat i la imaginació,  la socialització o la cooperació, entre d’altres.

3. Penseu en l’entorn que ens envolta i intenta triar productes que no estiguin fabricats amb materials nocius per la salut i pel medi.

4. Recordeu la botiga de barri i el comerç de proximitat: sovint els artesans fabriquen jocs i joguines amb materials resistents i de qualitat que duren més temps.

5. Mireu que a la caixa hi aparegui el segell de la CE on diu que aquell producte ha passat els controls de qualitat.

6.  Hi ha molts tipus de jocs i joguines: de taula i tauler, tradicionals, de construccions, motrius. Evitem les bèl·liques i les que reprodueixen estereotips de gènere.

7. Quan emboliqueu el paquet fes-ho amb paper que puguis reciclar posteriorment. A les botigues trobaràs diferents tipus de paper però recorda que els que porten motius brillants i plàstic afegit són nocius pel medi.

8. Tingueu cura amb la publicitat i llegeix la lletra petita. De vegades, el que veiem en els mitjans de comunicació i el que ens apareix a la caixa que embolcalla el producte no és, realment, la mateixa joguina que conté a dins.

9. Quan tingueu el joc o la joguina a les teves mans penseu si el preu que hi ha indicat és el que tu creus adequat. No us quedeu un producte si, veritablement, no n’esteu convençuts o convençudes.

10. Compartiu temps de joc amb els infants és la millor manera d’enfortir els vincles afectius i educatius entre pares i fills. Cal no oblidar que els pares i mares són els primers companys de joc dels petits.

Comparteix l’article

Etiquetes