EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS

Tornar a articles

Narratives visuals a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés URL

  • Narratives visuals a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés URL
Narratives visuals a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés URL
Comparteix a les xarxes socials

18.06.15

Narratives visuals d’estudiants que es graduen: Educació Social, Treball Social, Programa Inter-Universitari per a la Gent Gran. La representació simbòlica i artística de les seves mirades mitjançant una frase-metàfora.

Hem demanat a estudiants de la nostra Facultat d’Educació Social i Treball Social a punt de graduar-se, i als estudiants que estan acabant el PUGG (Programa Interuniversitària per a la Gent Gran) i a alguns dels seus professors, que pensessin i triessin una frase o una metàfora amb un significat especial per a ells en aquest moment de les seves vides. I, que la representessin visual i simbòlicament utilitzant una caixa (donada). El que aquí presentem és el total de les caixes intervingudes pels estudiants i  professors és, per tant,  una exposició amb les seves respostes. 

Fotos exposició 2na Planta Facultat d’Educació Social – Treball Social Fundació Pere Tarrés. Juny 2015.

La frase-metàfora de cada participant resumeix part de la mirada envers el món; en l’intent de representar la frase o metàfora visualment, hi ha també una representació visual de sí mateix i conformador d’identitat. L’art conté l’avantatge de promoure i facilitar el pensament i l’expressió mitjançant l’activitat simbòlica.

“Las entidades básicas con las que operan los seres humanos en un contexto significativo son los sistemas de símbolos “ (Gardner, 1982)

Llegir més sobre el projecte  Narratives visuals

El projecte “Narratives visuals” parteix de la idea de treballar amb els estudiants i amb alguns dels seus professors, les narratives visuals autobiogràfiques en un moment donat de la seva vida. Pretén arribar a una dimensió cultural per pensar l’art més enllà d’entendre’l com quelcom instrumental o, inclús simplement com quelcom formal o estètic, sinó com a constructor d’identitat.

“La importancia del universo visual adquiere un papel fundamental como conformador de identidades” (Hernández Hernández, 2002, p. 52)

En el projecte de narratives visuals, l’art hi és present com a una eina transversal que connecta amb els significats construïts en un punt vital de cada procés. A partir d’expressar-se mitjançant el llenguatge visual de l’art, estudiants i professors, comparteixen en una exposició conjunta una part del seu món visual individual. S’aproximen a la representació personal utilitzant la visualitat per explicar els significats construïts, els que conformen part de la seva identitat . L’exposició constitueix una reflexió (narració) visual sobre el món personal i simbòlic en un moment determinat de les seves vides acabant el curs. Us convidem a visitar l’exposició, llegir les metàfores i gaudir de les obres presentades. Segona Planta de l’edifici de la Facultat d’Educació Social i Treball Social, Fundació Pere Tarrés, Universitat Ramon Llull C/ Santaló 37, Barcelona. 

Algunes imatges del procés amb els estudiants i professors