EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL

BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS

Per una visió de futur des del Treball Social i Educació Social

Per una visió de futur des del Treball Social i Educació Social

Maria Tereza Leal
Antiga vicedegana d'Investigació i Relacions Internacionals a la Facultat Pere Tarrés - URL
Veure tots els articles

20.07.16

Appreciative Inquiry. 4 D Cycle. Golden Circle. Design Thinking. Backcasting. Aquestes  són les metodologies i tècniques utilitzades en l'assignatura  International Perspectives on Social Innovation que afavoreixen el pensament creatiu i permeten dissenyar una visiño de futur des del Treball Social i l'Educació Social. 

L'assignatura s'imparteix durant el tercer curs dels graus d'Educació Social i Treball Social de la Facultat Pere Tarrés. Tenen dos grans objectius: 

1) donar a conèixer diferents iniciatives d'innovació social que actualmente s'estan dissenyant o utilitzant en diferents països i 

2) afavorir el desenvolupament d' idees innovadores pel futur de la intervenció social. 

S'imparteix en un entorn multilingüe on conviuen anglès, castellà i català. Però no és una assignatura d'anglès - és d'innovació social. I aquí entra la part més atractiva i entretinguda d'una assignatura que pretén desenvolupar dues competències principals: la primera relacionada amb la capacitat d'identificar i descriure una innovació social i la segona relacionada amb el pensament creatiu i la visió de futur

La primera competència es treballa i s'avalua a través de la comprensió teòrica i il·lustrativa del concepte d'innovació social. A partir de classes expositius i lectures seleccionades, els estudiants han de ser capaços de buscar una innovació social del seu interès, descriure-la i analitzar-la críticament, contrastant els diferents elements conceptuals dels articles.

La segona competència (el pensament creatiu i la visió de futur) es treballa mitjançant l'ús d'escenaris i l'ús de tècniques d'iindegació apreciativa, una metodologia per promoure el canvi i la innovació.

Els estudiants treballen en grups i escullen un centre de pràctiques, una entitat o un context d'intervenció del seu interès. En el 2015-2016 van trobar el recolzament de l'equip de Programes Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés en una experipencia pilot d'aprenentatge-servei.

Proposem aplicar una adaptació de l'anomenat Cicle de les 4D (Cicle 4D), una seqüència de passos que implica conèixer i apreciar la realitat d'aquests centres; idear com seria en poques dècades, dissenyar o planificar línies d'actuació perquè aquesta visió es pogués realitzar i finalment, capturar el seu treball en un vídeo que descriu la visió del futur i el procés de treball.

Aquest treball en grup es coneix com “Appreciative Inquiry Project” i en cada una de les etapes s'utilitzen  tècniques del Design Thinking que afavoreixen el procés creatiu.

En la primera fase, els estudiants han de realitzar entrevistes amb professionals socials investigant aspectes positius de la seva intervenció professional. El discurs professional es potencia només en moments d'alt rendiment, fugint de les conegudes referències a crisis, amenaces i debilitats.

A classe, es mobilitzen recursos per il·lustrar les conclusions de cada grup i compartir-lo, no la tradició plenària, sinó utilitzant tècniques gràfiques, narratives i interactives (storytelling).

En seqüència, els grups generen una visualització de futur per a l'entitat, el recurs o el context amb què treballen.  Per a aquesta etapa utilitzem el Golden Circle de Simon Sinek com a inspiració. D'aquesta manera, treballem les creences i aspiracions com a elements centrals dels processos d'innovació.

També en aquesta etapa provem una altra tècnica típica del pensament del design thinking-el desenvolupament de prototips. Per a això convidem els estudiants a representar com els agradaria que aquesta entitat, recurs o context sigui d'aquí a 25 anys , tenint en compte les etapes anteriors.

En la següent etapa ens movem en la planificació, pensant en les estratègies necessàries per fer realitat la visió de futur en 25 anys. S'utilitza la tècnica de backcasting, una planificació inversa que no forma part del present, sinó que forma part del futur: el futur desitjat estableix les àrees, prioritats i línies d'actuació necessàries per aconseguir la visió.

Finalment, els alumnes preparen i comparteixen un vídeo a Internet que expressa l'experiència de tota l'assignatura, amb referències a l'apreciació positiva del context social, a la visió de futur que han dissenyat i als aspectes més rellevants de la seva planificació.

I aquí ens acomiadem, con tres vídeos dels nostres estudiants que porten a descobrir, somiar i dissenyar un destí social pel que val la pena treballar. 

Per saber-ne més, també podeu veure un vídeo resum de l'experiència.

Cavalcante MTL, Riberas G, Rosa G (2016). Fostering Innovation in Social Work and Social Education Degrees: Multilingual Environment and Tools for Social Change. International Journal of Educational Technology in Higher Education. En premsa.

Un especial agraïment a l'equip de programes socio educatius de la Fundació Pere Tarrés que va facilitar el contacte amb els centres i professionals, va participar i va contribuir en les dinàmiques de classe.  

Comparteix l’article

Etiquetes