COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Esther Giménez-Salinas

Directora de la Càtedra de Justícia social i restaurativa i professora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL

Justícia social versus justícia restaurativa

18.02.21

Com sol passar moltes vegades, no ens adonem de la gravetat de les coses fins que aquesta ens desborda. Portem molt de temps parlant d'una reforma de el Codi penal, dels delictes de sedició i rebel·lió, dels delictes de la llibertat d'expressió, del tercer grau, de la criminalització de la misèria, però l'ombra de la presó és cada vegada més allargada i els seus murs més alts.

20 anys de la Llei del menor

20.07.20

Es compleixen els vint anys de la Llei penal del menor i és moment de fer balanç, de veure si tot allò que desitjàvem, tot allò de què parlàvem i que es va plasmar amb la Llei s’ha pogut complir. El gran dubte que tenim ara és que si això s’ha aconseguit amb els joves, si ells tenen l’oportunitat, per què no ho fem també en el món adult, on encara la pena privativa de llibertat i la presó fa tant de mal?

Justícia Social i Restaurativa

19.10.17

En aquest nou món que es configura què serà més just, continuar castigant o intentar reparar el dany? Nosaltres estem acostumats que hi ha una justícia tradicional que quan una persona fa un delicte li correspon una pena i que acostuma a ser una pena privativa de llibertat. La idea d’una justícia restaurativa és una justícia més compartida, on evidentment hi ha els drets i garanties pel delinqüent, però també hi ha les necessitats de les víctimes i el mal que s’ha fet a la comunitat. Per tant, d’un forma, intenta donar resposta al delicte d’una forma molt més global i, des del nostre punt de vista, molt més ètica, molt més social i molt més coherent. Ens tenim que preguntar, què és el que necessita aquesta societat? 

Justícia Social i Restaurativa

19.10.17

En aquest nou món que es configura què serà més just, continuar castigant o intentar reparar el dany?

Nosaltres estem acostumats que hi ha una justícia tradicional que quan una persona fa un delicte li correspon una pena i que acostuma a ser una pena privativa de llibertat. La idea d’una justícia restaurativa és una justícia més compartida, on evidentment hi ha els drets i garanties pel delinqüent, però també hi ha les necessitats de les víctimes i el mal que s’ha fet a la comunitat. Per tant, d’un forma, intenta donar resposta al delicte d’una forma molt més global i, des del nostre punt de vista, molt més ètica, molt més social i molt més coherent.