Activitats, accions i iniciatives
 Tornar a activitats
Vols donar un cop de mà? Propostes de voluntariat

Vols donar un cop de mà? Propostes de voluntariat

General

08.04.20 / Afegir a Google Calendar

Davant els reptes que està generant la situació actual fem un recull de propostes de voluntariat per aquelles persones que puguin realitzar alguna d’aquestes tasques. És una manera de seguir el compromís que realitzem als Centres d’Esplai, però ara fent-ho amb el conjunt de la societat.

Tot i això, volem remarcar que una tasca imprescindible recau en què el conjunt de la població es quedi a casa. Per tant, aquest espai no pretén generar una gran activitat de persones, si no que aquelles que puguin i vulguin realitzar alguna acció ho facin de manera coordinada i segura.

En qualsevol cas fem una crida a la prudència i a que aquelles persones que tenen condicionants de risc no s’exposin a realitzar cap tasca que pugui perjudicar la seva salut ni la de les persones que conviuen amb ella.  

 

Què podem fer al nostre dia a dia?

Des de Càritas s’ha fet un recull de quatre accions a realitzar al nostre entorn més proper. Us les reproduïm:  

1. Detecta necessitats a prop teu!

A la nostra escala de veïns o al nostre carrer hi ha persones vulnerables que necessiten un cop de mà ara que els seus familiars directes, voluntaris o cuidadors no poden visitar-los. Ofereix-te a fer-los la compra o a baixar-los la brossa, és un gest petit que pot millorar molt la seva qualitat de vida durant aquests dies. Si tenen mascota, ofereix-te a passejar-la, la gent gran és un col·lectiu de risc que cal protegir. També els pots compartir wifi si no en tenen!

2. Connecta a través de la tecnologia!

Les noves tecnologies ens permeten apropar aquelles persones que estan lluny o que no podem visitar. És un bon moment per trucar l’avi, l’àvia, preguntar-nos com estem i acompanyar-nos. L’aïllament pot ser molt dur en una situació com la que estem vivint, com també por ser-ho l’ansietat que comporta. Estigues a prop dels teus tant com sigui possible perquè no se sentin sols.

3 Compra amb responsabilitat!

En un moment com aquest, la responsabilitat social i consciència col·lectiva és bàsica per a una bona convivència i l’abastiment dels supermercats es pot veure realentit. Compra tot allò que necessitis pensant en els altres i en què aquesta situació ens posa a tots en un mateix pla. Abans de fer cap compra online, pensa en totes les persones que s’exposen a fer-te arribar productes a casa i empatitza-hi.

4. No col·lapsem la sanitat pública!

Aquesta crisi sanitària ens afecta a totes i tots, però doblement a les persones que estan dins dels col·lectius de risc i persones que tenen fortes malalties i que necessiten atenció sanitària. Si tots ens dirigim als hospitals, correm el risc que aquests es col·lapsin i que gent que té patologies serioses no pugui ser atesa com és degut. Seguim els consells del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

 

On puc realitzar voluntariat?

Hi ha diversos espais on s’estan desenvolupant tasques de suport a diferents col·lectius. Us compartim algunes propostes:

 • Pots oferir-te a la comunitat, parròquia a de la que forma part el teu Centre d’Esplai o la xarxa veïnal més propera. Des d’allà és molt possible que es realitzin tasques i els pugui ser útil un reforç. Així mateix, considereu si podeu oferir els espais on es realitza l’Esplai per desenvolupar qualsevol acció.

 • A Càritas disposen de diversos projectes que poden necessitar persones col·laboradores durant la situació d’excepcionalitat del COVID19:
  • Donar suport a les parròquies/DISA a realitzar el repartiment d’aliments i descarrega de palers a magatzem.
  • Donar suport al departament de logística en el transport.
  • Fer arribar aliments i/o medicaments al domicili de persones soles confinades en situació de risc.
  • Fer trucades per acompanyar i sconèixer l’estat de persones soles confinades en situació de risc. 

 • Un altre espai de participació és la crida de voluntariat que ha realitzat el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a través d’aquest formulari.

 

Crides de voluntariat

Des del Moviment us compartim algunes peticions de voluntariat que ens arribin per si hi ha persones que puguin col·laborar-hi. És recomanable que les persones que s’ofereixin tinguin entre 18 i 55 anys, no formin part de cap dels col·lectius de risc i no tinguin problemes de mobilitat.

 • Col·labora amb Càritas: Per posar-se en contacte amb el voluntariat de Càritas, si es fa des del Moviment podeu enviar un correu a secretaria.mcecc@peretarres.org, indicant de quin centre provens, les teves dades personals i, si és el cas, àmbits de possible col·laboració. Des del departament de voluntariat de Càritas estan realitzant un llistat de persones per a poder avisar en moments de necessitat.

 • Proposta Delegació pastoral de Joventut de Barcelona: El Bisbat de Barcelona, a través d’una proposta de CatSalut, fa una crida a voluntaris/es als hospitals temporals per les properes setmanes. La inscripció es fa a través d’un formulari. Les dades que es recullin seran enviades a CatSalut per la seva gestió, i en cas de necessitat faran el contacte amb vosaltres.  Accedeix al formulari

 

 • Ajuntament de Lleida - Fundació Verge Blanca: La Fundació Verge Blanca, a través d’una proposta de l’Ajuntament de Lleida, fa una crida per crear una xarxa de Voluntariat de suport a la salut a Lleida. Aquesta s’activarà quan la situació ho requereixi i donarà suport a la xarxa sanitària de la ciutat de Lleida. Les tasques previstes són: distribució de material, acompanyament a persones afectades , realització de tasques administratives. Accedeix al formulari

 

En cas que ens vulgueu fer arribar qualsevol proposta, es podrà vehicular a través de les promotores i promotors o del correu secretaria.mcecc@peretarres.org