Activitats, accions i iniciatives
 Tornar a activitats

Matinal formativa d'estiu 2018

Formació

09.06.18 / Afegir a Google Calendar

Des del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans, compromesos amb la qualitat de les activitats d'estiu dels centres d'esplai federats, organitzem una jornada de formació per a les activitats d'estiu!

Per aquest motiu, oferim una sèrie de tallers i petites formacions exclusivament i específica pensades per aquells monitors i monitores que participaran a les activitats d'estiu.

Us animem a què hi participeu i en feu ús! Les places dels diferents tallers són limitades i s'assignaran per odre d'inscripció! És molt important que si us inscriviu, assegureu la vostra participació, atès que si no, estareu ocupant una plaça que podria ser utilitzada per algun altre company vostre.

Quan es realitzarà?

Aquest any, i com a novetat, es programen dues sessions formatives d'estiu:

 • Tarragona: dissabte dia 9 de juny de 2018
 • Barcelona: Diumenge dia 10 de juny de 2018 (en format de diumenge al matí perquè no solapi cap activitat d’esplai)

A quina hora?

 • Horari de la sessió de Tarragona: des de les 10,00h fins a les 13,00h.
 • Horari de la sessió de Barcelona: des de les 9,30h fins a les 14,00h.

A qui va adreçat?

Aquesta formació va adreçada als monitors/es dels Centres d'Esplai del MCECC que intervenen en les activitats d'estiu.

Poden inscriure's a les formacions tots aquells monitors i monitores que pertanyen als centres d'esplai federats al Moviment i que han nascut abans de l'any 2001 (Inclou els nascuts el 2000 i anteriors).

En el cas que algun pre-monitor/a o monitor/a que no tingui l’edat requerida vulgui participar a la formació, caldrà que el centre d'esplai es posi en contacte amb el promotor/a de referència.

On?

 • Tarragona: al local d'activitat del Centre d'Esplai Casal Riudomenc - Escoles Velles - Riudoms
 • Barcelona: a la seu de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. C. Santaló, 37 de Barcelona

Quines formacions s’hi realitzaran?

A la sessió de Tarragona

A la sessió de Tarragona s'han programat dues sessions:

 • TARRAGONA01 - Bullying i marc legal
 • TARRAGONA02 - Monitors/es amb NEE dins l'equip

Aquestes formacions donen continuitat a les formacions realitzades al mes d'octubre.

A la sessió de Barcelona

La jornada ofereix una sèrie de formacions i tallers de manera que cada participant podrà escollir una de les formacions proposades en el moment d'inscriure's:

 • BARCELONA01 - Primers auxilis: per conèixer quins són els recursos per poder actuar davant de diferents situacions com ara insolacions, deshidratacions, cremades, traumatismes… que suposen l’atenció més immediata abans de la intervenció dels professionals sanitaris.
 • BARCELONA02 - Manipulació d’aliments: volem proporcionar una informació clara i de fàcil comprensió que permeti que els equips de monitors/es que preparen i serveixen aliments a les activitats d'estiu, puguin comptar amb una formació sobre aquesta temàtica.
 • BARCELONA03 - Quoti… què? Treballem el quotidià a les activitats d’estiu amb l’Àmbit Pedagògic: El quotidià comprèn diferents estones de les activitats d’estiu i del dia a dia a l’esplai que sovint no reben l’atenció pedagògica que es mereixen, és per això que en aquesta formació dedicarem una estona a reflexionar-hi per a què després ho pugueu treballar als vostres centres.
 • BARCELONA04 - Activitats amb contingut: La justicia global a l’esplai: Les activitats d'estiu ens brinden l'oportunitat de poder abordar molts temàtiques i fins i tot, fer-ho amb més profunditat que durant el curs. Una de les temàtiques amb les que treballa el MCECC és la justícia global i l'educació per al desenvolupament. En aquest taller volem oferir recursos i propostes per abordar aquesta temàtica dins l'activitat d'estiu adaptades a l'edat dels vostres infants i joves. Aquest taller es realitzarà per part dels membres del Grup de Treball d’Educació pel Desenvolupament.
 • BARCELONA05 - Les families i les activitats d'estiu: sovint ens oblidem que, d'una manera o una altra, les families també participen a l'activitat d'estiu: en el moment d'acomiadar l'autocar, el dia de families, la comunicació durant l'activitat. Com organitzem aquestes activitats i iniciatives? Com les hem de plantejar?
 • BARCELONA06 - Com preparar una ruta? Les rutes són un bon recurs per a un grup d’adolescents i joves. Què tenen de diferent? Que hem de tenir en compte? Per exemple: sovint, com a equip, no hem programat cap altra activitat més enllà de les colònies o campaments (que es realitzen en llocs fixos i que la utilització de material és a l’abast), però a la ruta, quines activitats podem fer?

A més, també es realitzarà una formació EXCLUSIVA per als centres que s'han adherit al programa "Sempre Acull":

 • BARCELONA07 - Programa Sempre Acull: per als centres d’esplai aderits al programa “Sempre Acull - Sembra i Cull”. En la formació es plantejarà el treball i intervenció amb la infància vulnerable, més enllà de saber què és, s'abordarà com tractar amb les famílies i infants, què entenem per "acollida" i com acollim aquesta infància, es donaran recursos, etc.

[*]: Per als participants a les formacions 6 i 7, demanem als inscrits que, en el moment de fer la inscripció (i en el camp d’observacions), puguin indicar, quines qüestions concretes els agradaria abordar. D'aquesta manera, el/la docent del taller podrà fer una aproximació real als casos plantejats.

Abans de l'inici dels tallers específics, des des de l'Àmbit Pedagògic del MCECC, es realitzarà una presentació del treball que s'ha fet a l'entorn del "Quotidià a les activitats d'estiu", tal i com assenyala l'acció EC2 del Pla d'Accions del MCECC, oferint un recurs pràctic per als equips de monitors i monitores de les activitats d'estiu!

Aquest any no s’ofereix cap formació específica del decret d’activitats, però si teniu dubtes, us recodem que ens els podeu fer arribar per tal d’ajudar-vos.

Cost

Aquesta formació serà gratuïta per als monitors i monitores del MCECC.

Inscripció

Podeu fer la inscripció fins el dia 4 de juny de 2018 a través d'aquest formulari. La jornada de formació acabarà amb un “aperitiu d’estiu” per a tots els assistents!