Notícies
 Tornar
  • Reivindiquem el paper de l’esplai al Parlament
  • Comparteix a les xarxes socials

Reivindiquem el paper de l’esplai al Parlament

02.06.22

El vicepresident del MCECC, Joan Morte, ha anat aquest dimecres al Parlament de Catalunya per defensar el paper dels Centres d’Esplai i a tots els seus monitors i monitores.

La ponència ha estat en el marc de la Comissió de Polítiques de Joventut i davant la presència de diputats i diputades de tots els grups polítics presents al Parlament. El MCECC ha exigit que s’escolti als i les joves i que es reconegui, també institucionalment, la feina dels milers de monitors i monitores que fan esplai. Altres federacions del lleure educatiu, com Esplac o la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge, també n’han participat.

Aquestes són algunes de les nostres propostes:

1. Volem reconeixement institucional

En plena pandèmia, creure en nosaltres ens va omplir d’orgull, però de res va servir quan, al llarg dels següents 2 anys, se’ns ha maltractat permetent-nos i prohibint-nos constantment desenvolupar la nostra activitat.

2. Necessitem un transport públic adaptat a la nostra realitat

Hem de tenir en compte que la nostra tasca no té una finalitat lucrativa, sinó que es fa des del voluntariat, motiu pel qual moltes de les nostres activitats queden molt limitades per aquests elevats preus.

3. Necessitem locals dignes

En el nostre cas, la majoria dels esplais els tenim ubicats en escoles i en parròquies, però això no es tradueix sempre en seguretat i dignitat. La manca de recursos dificulta poder reformar els locals i fer-los més inclusius.

4. Equiparar-nos a les escoles

No podem anar a rebuf dels centres educatius formals. Hem de poder parlar-nos de tu a tu, que l’administració construeixi circuits pedagògics reals entre l’educació en el lleure, els centres educatius i els serveis socials.

5. Ens cal més presència als mitjans

Això comportarà més reconeixement i valor a la nostra tasca per fer entendre que, entre molts altres aspectes, el lleure aporta un conjunt de competències i aprenentatges per a la infància i que contribueixen al seu ple desenvolupament.

6. L'esplai i el català

Nosaltres, com a educació en el lleure, som una eina molt potent en tant que alternativa a tot l’oci mediàtic bàsicament desenvolupat en castellà.

Reviu el seguiment i el discurs sencer

Tant a Twitter com a l'Instagram del MCECC (@esplaisMCECC) trobaràs el seguiment amb els millors moments de la compareixença. Si prefereixes sentir-la sencera, pots reviure el discurs del Joan Morte al canal oficial del Parlament.