Notícies
 Tornar
  • La Revista Estris tanca el seu aniversari amb un acte reivindicatiu en favor del lleure educatiu
  • Comparteix a les xarxes socials

La Revista Estris tanca el seu aniversari amb un acte reivindicatiu en favor del lleure educatiu

04.03.22

Mig centenar de persones han presenciat aquest dijous un acte dinàmic que ha repassat la història de la revista.

Enric Puig, Creu de Sant Jordi 2014 i antic Director General de Joventut, Marcel Mauri, fins fa poc vicepresident d'Òmnium Cultural, Gemma Bonet -directora del Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio- i l'expresidenta del MCECC Maria València, han participat de l'acte rememorant l'època en què formaven part de la revista.

Enric Puig, un dels fundadors, ha explicat que "Estris volia ampliar el bagatge i camp d'acció dels monitors" i ha detallat que es va començar el 1971 amb el format de fitxes “perquè fer una revista en plena dictadura era molt difícil legalment".

Estris, com a eina de cohesió social

A la taula rodona posterior, Marcel Mauri ha explicat la seva experiència amb l’esplai i la redacció de la revista: "A l'esplai fem que siguin els infants els protagonistes. L'esplai ens dona connexió amb l'entorn, amb la realitat social dels barris, i Estris demostra la voluntat de transmissió d'un fil que no s'atura amb els anys".

Per la seva banda, Gemma Bonet ha recalcat la necessitat que hi hagi publicacions com Estris dins del mapa comunicatiu català: "L'Estris esdevé un lloc per confrontar idees i plantejar debats socials, i tot això dona eines noves als monitors per adaptar-se als nous reptes de la societat”. Maria València, per la seva banda, ha recordat allò que ens aporta el lleure a les persones: "L’esplai ens fa viure experiències diferents i tenen a veure amb l'autenticitat".

Comiat mirant al futur

Finalment, l’encara director de la revista, Xavi Nus, i l’actual presidenta del MCECC, Anna Grau, han estat els encarregats de tancar l’acte amb els reptes que encara té la revista per endavant. Nus ha assegurat que “50 anys no es fan per casualitat i són la suma de molts esforços i molta feina”, en una clara referència a la tasca d’aquelles persones que han passat per la revista. També ha volgut aplaudir als monitors i monitores de lleure implicats a l’esplai o el cau, els quals ha definit com a “escola de la vida”. L’acte l’ha tancat la nova presidenta del MCECC, Anna Grau, amb una crida compartida per tot l’auditori. “El lleure –ha dit Grau– ha de ser un dret per qualsevol infant, no pas un luxe.”

L'acte, obert per a tothom

Tots els monitors i monitores del MCECC podreu recordar l'acte a partir de la setmana vinent, ja que es penjarà a les xarxes socials del Moviment. També podreu visitar l'exposició que recull les portades més rellevants de la REVISTA ESTRIS i donar un cop d'ull als reportatges que s'han fet per a l'ocasió, que ja estan disponibles a les xarxes socials de la @revistaESTRIS.