Notícies
 Tornar

De què s'ha parlat a la V Nit dels Animadors i Animadores de la Fe?

26.02.21

Més d'una cinquantena de participants s'han connectat a la V Nit dels Animadors i Animadores de la Fe d'aquest 26 de febrer, organitzada per l'Àmbit d'Animació de la Fe del MCECC i que ha portat per lema "hi ha mil maneres de viure la Fe, quina o quines t'identifiquen?". 

L'acte, que enguany s'ha celebrat telemàticament a causa de la situació sanitària, ha arrencat amb una xerrada al voltant de la paràbola del sembrador a càrrec d'en Miquel Álvarez, coordinador de Consiliaris Diocesans del MCECC. La paràbola ha servit al formador per tractar cinc aspectes de l'animació de la fe a l'esplai: creixement, compromís, experiència, resultats, Jesús i llavor.

"Quan comuniquem la fe, hem de créixer formant-nos. No només hem d'acompanyar, també necessitem ser acompanyats", ha explicat Álvarez, que ha afegit que "Jesús ens parla d'educació i de transmetre i això forma part del nostre dia a dia". Segons el consiliari, "el sembrador surt a sembrar perquè té un compromís" basat en la "vocació, acció i constància" i cal plantejar-nos "com podem acompanyar" el creixement dels infants i joves i "comunicar el missatge que volem transmetre" evitant l'orgull i la ira.

"L'experiència ens ajuda a fixar-nos en allò que passa fora de nosaltres. La fe forma part dels moments que vivim en el nostre dia a dia", ha dit, per remarcar que "la paràbola del sembrador ens convida a deixar les cuirasses que no ens deixen créixer i despertar la nostra sensibilitat", cosa que "vivim molt a l'esplai". "Ens hem de deixar interpel·lar", ha sentenciat. A continuació, ha seguit analitzant la paràbola del sembrador apuntant que "només una quarta part del que sembra el sembrador dóna fruit i Jesús ens fa veure que la resta no és una feina perduda". "Va més enllà de la utilitat que busquem en la nostra societat", ha recordat. I ha assegurat que "arriscar, sortir de les nostres seguretats i descobrir camins nous, sempre és guanyar per a Jesús".

Pel que a la seva figura, Álvarez ha parlat de Jesús com a sembrador i un "exemple del que seria un bon monitor/a i un bon animador/a de la fe": una persona activa, compromesa, constant, vocacional, que sap acompanyar el creixement i respectar els processos de l'altre, que genera experiències i aposta pels que sembla que són els últims. "La manera d'ensenyar de Jesús és el seguiment, el model que volem seguir a l'esplai: llegeix l'interior de la gent, està format i sap relacionar el que passa amb la vida, fa preguntes perquè la gent busqui les seves pròpies respostes i instrueix i estima el seu equip. Es fixa en les petites coses i està disposat a aprofundir i sap què és realment important: estimar", ha dit per concloure que és justament aquest "el resum de tot el que volem treballar a l'animació de la fe a l'esplai".

Per últim, el coordinador de Consiliaris Diocesans del MCECC ha finalitzat la xerrada parlant de la llavor i com "sembrar la paraula de Déu, una paraula dinàmica, que té poder de créixer i anar treballant en l'interior de les persones". "El que transmetem a l'esplai ha de passar per la vivència personal de cadascú, per aquesta trobada amb Jesús i la fe que volem comunicar", ha conclòs en aquest sentit, per animar els participants a no perdre la "paciència ni la constància" a l'espera del canvi. "Si les llavors estan allà, tard o d'hora creixen i això no depèn només de nosaltres. Us convido a convertir-nos en terra on pugui créixer la llavor", ha explicat. 

Després de la realització dels tallers per grups dels i les participants, en Miquel Álvarez ha tancat la V Nit dels Animadors i Animadores de la Fe animant a fer que la llavor "continuï creixent en nosaltres" i desitjant que "ho puguem compartir sempre". Moltes gràcies a tots i totes per participar i us esperem a la pròxima edició!

Materials de la V Nit dels Animadors i Animadores de la Fe

A continuació, us llistem els materials sorgits de la celebració de la V Nit dels Animadors i Animadores de la Fe que esperem que us siguin útils per poder continuar treballant la dimensió transcendent amb els infants, adolescents i joves dels vostres centres i clubs d’esplai. 

  • Dinàmica de presentació. Perquè pugueu recuperar-la sempre que vulgueu. 
  • Materials de la jornada. Aquí trobareu les fitxes d’activitats dels tallers realitzats. També hi trobareu un apartat de materials d’aprofundiment amb propostes i recursos perquè pugueu continuar treballant les diferents temàtiques proposades.

A més, volem aprofitar per convidar-vos a participar de l’Àmbit d’Animació de la Fe, un espai de reflexió, formació i acció des d'on treballem per enfortir i enriquir l’activitat dels centres d’esplai. Monitors/es i exmonitors/es ens reunim regularment per aprofundir en una temàtica concreta, recollida al pla d‘accions del Moviment, amb l’objectiu de generar i oferir materials i recursos als centres i clubs d’esplai. Si voleu participar o voleu més informació escriviu a ambits@peretarres.org.