Notícies
 Tornar
  • Una setantena de persones es connecten a la formació sobre resiliència de la Jornada de Responsables

Una setantena de persones es connecten a la formació sobre resiliència de la Jornada de Responsables

29.01.21

Com és habitual, la nit anterior a l’Assemblea General Ordinària (AGO) del MCECC 2021 hem realitzat la Jornada de Responsables, que enguany ha consistit en una formació en línia sobre la resiliència a càrrec de l'Eduard Sala, responsable d'Acció Social de Càritas diocesana de Barcelona.

S'hi han connectat una setantena de persones, a qui Sala ha agraït la seva participació en un moment en el qual, a causa de la situació sanitària, "passem hores davant les pantalles". Malgrat ser telemàtica, la formació ha estat molt participativa i ha començat amb els i les participants transmetent via xat l'estat d'ànim dels seus equips als Centres d'Esplai en un moment tan "incert" com l'actual. "Estem convidats a ser el jonc que es doblega amb el vent, però després es torna a aixecar", els ha transmès Sala, després de percebre que la majoria d'intervencions han estat negatives. Malgrat tot, ha insistit que "és normal que ens sentim així" en una situació en la qual "hem perdut el control i han quedat frenats molts projectes". 

D'altra banda, Sala ha lamentat que els joves hagin estat "injustament culpabilitzats de la segona onada de la Covid-19" i ha recordat les paraules de la psicòloga i consultora en infància i adolescència, Pepa Horno, quan diu que és una necessitat bàsica de l'ésser humà sentir-se segur. "Per això, en situacions extremes, podem arribar a donar el pitjor i el millor de nosaltres", ha apuntat. I ha afegit: "Ens hem sentit despullats, hem deixat de controlar el que pensàvem que només depenia de nosaltres". 

Amb tot, segons Sala, aquesta situació extrema també ens ha "fet tornar a pensar en allò essencial de la vida i que molt sovint no cuidem" i, a més, ens ha obert la possibilitat d'afrontar-nos a l'adversitat des de diferents perspectives:"Moltes vegades no podem triar què ens passa, però decidir com ho vivim és nostre”, ha afirmat. En aquest sentit, ha remarcat la importància d'ocupar-nos (i no preocupar-nos) d'allò que depèn de nosaltres. 

A banda de fer-los arribar i comentar diversos vídeos al voltant de la xerrada, Sala ha preparat una activitat pels i les participants a la Jornada de Responsables, que han hagut de reflexionar sobre -entre altres coses- per a què i per a qui són a l'esplai, de què o per qui estar agraïts o quins somnis poden complir que depenguin d'ells i elles mateixos. Per acabar, els i les participants han pogut transmetre què han extret de la formació (moltes de les respostes han contradit la negativitat de l'inici de la formació) i Sala els ha acomiadat agraint-los ser "sembradors" en la vida dels infants i joves. De fet, els ha instat a seguir fent-ho també durant aquest curs excepcional perquè té "moltíssim sentit".

A continuació, podeu veure la gravació de la xerrada: