Notícies
 Tornar
  • La revista ESTRIS 243 arriba a casa
  • Comparteix a les xarxes socials

La revista ESTRIS 243 arriba a casa

02.03.22

La nova entrega de revista Estris conversa amb Toni S. Panxo, cantant del grup de música Zoo, i Ricard Tàpera, pedagog que ha dissenyat el projecte Zoo Il·lustrat -un recull de contes il·lustrats sobre les lletres de les cançons del grup valencià-.

El número 243 de la revista també proposa trencar el tabú que envolta la salut mental. Els Centres i Clubs d'Esplai sovint heu exposat que, sobretot amb la pandèmia, els infants i joves han patit més situacions d'estrès o d'angoixa Les dades també ens mostren que els casos d'alguns trastorns -com els de conducta alimentària- han augmentat. Al Centre d’Interès, diferents experts ens expliquen com tractar tot plegat.

Música i infants a l’entrevista

Toni S. Panxo diu que "des d'un inici veia com la nostra música agradava als xiquets". Per això va idear el projecte Zoo Il·lustrat, de la mà del seu amic i pedagog, Ricard Tàpera. Els dos parlen amb Estris sobre educació i lleure. Sense pèls a llengua, expliquen com la música també serveix per educar i que tenim moltes coses a aprendre dels infants. Segons el seu parer, els més menuts "interpreten les cançons d'una manera més genuïna i val la pena, doncs, veure com les entenen i gaudeixen".

Panxo i Tàpera també descrien com ha viscut el grup aquests anys de pandèmia i reflexionen sobre què és doctrina i què no. El cantant assegura en l'entrevista que "cal adoctrinar en la tolerància, en la solidaritat i en l'estima pel territori", davant d'aquells que confonen el significat d'educar.

Abordem els trastorns mentals

Són molts els que asseguren, a vegades amb més raó que d'altres, que la pandèmia ha agreujat els trastorns mentals entre els infants i joves. El centre d'interès del número 243 d'Estris ens explica què hi ha de cert en afirmacions com aquesta. La doctora Montserrat Dolz, de l'Hospital Sant Joan de Déu, assegura que el principal problema que ha deixat la Covid-19 és que "els mecanismes d'adaptació han disminuït". Dolz detalla què és la salut mental, pas previ a conèixer malalties com la depressió o els trastorns de conducta alimentària [TCA], problemes que expliquen a continuació Mireia Dote i Marina Bonache, infermeres de salut mental, i Cristina de Córdoba, psicòloga i exmonitora del MCECC.

El Centre d'Interès també recull l'experiència de la Núria Coromines, monitora del Centre d'Esplai Al Vent, que ha hagut d'enfrontar-se a un TCA. Ara, com a monitora, aprofita per fer pedagogia i aturar "certs comentaris negatius que són molt habituals" entre els joves, tal com diu a Estris.

Rutes, recomanacions i activitats

Aquesta nova entrega, que arribarà a les cases a principis de març, recull cinc fitxes d'activitats noves, algunes relacionades amb la temàtica del número. Entre elles, també hi trobem la guanyadora del concurs InnovAct d'enguany. En Pau Pujol, membre del consell directiu, ens explica algunes rutes que podem fer prop del Cap de Creus. Com sempre, en Jordi Armadans i la Maria Elias ens recomanen, respectivament, una pel·lícula i diferents contes que podem veure i llegir amb els infants.

Consulta tot això i més a la Revista Estris 243 i recorda que tu també pots formar part de les següents. Escriu-nos a estris@peretarres.org si vols escriure a la revista!