CURS 2024-2025

Modalitat
Semipresencial

Idioma
Castellà

Horaris
2 caps de setmana al mes en l’horari indicat i la resta del programa es treballa online:
Divendres tarda de 16.00 a 21.00 h
Dissabtes matí de 9.00 a 14.00 h

Preinscripció
Oberta

Matrícula
Oberta

Crèdits
30 ECTS

Durada
Octubre 2024 - març 2025

Preu
2980 € (99,3 €/ECTS). El preu no inclou taxes ni preinscripció
Matricula't abans del 31 de maig i gaudeix del 10% de descompte

Oberta convocatòria de beques i ajuts 2024-2025

En un moment de grans transformacions globals, la cooperació per al desenvolupament comunitari és important pels següents motius:

  • Reducció de la pobresa: La cooperació per al desenvolupament ajuda a abordar les causes subministrant recursos financers, tècnics i humans a les regions més necessitades. Aquesta assistència pot ajudar a millorar les condicions de vida de les persones més pobres.
  • Foment de la pau i la seguretat: La falta d'oportunitats econòmiques i socials pot portar a tensions i conflictes. Mitjançant la cooperació per al desenvolupament, es poden abordar les arrels profundes del conflicte, promoure la cohesió social i prevenir futurs conflictes.
  • Millora de la salut i l'educació: Els programes de cooperació per al desenvolupament poden millorar els serveis de salut i educació en àrees desfavorides, augmentant l'accés a serveis bàsics i millorant la qualitat de vida de les persones.
  • Desenvolupament sostenible: La cooperació per al desenvolupament juga un paper clau en la promoció de pràctiques sostenibles, com la protecció del medi ambient, l'ús eficient dels recursos i la promoció de l'energia renovable. Això contribueix a un desenvolupament equilibrat que no posa en perill els recursos per a les generacions futures.
  • Creació de resiliència: Els programes de cooperació per al desenvolupament poden ajudar a les comunitats a preparar-se i respondre a desastres naturals i altres crisis, augmentant la seva resiliència i capacitat per sobreposar-se a aquestes situacions.
  • Promoció de la justícia i els drets humans: La cooperació per al desenvolupament també pot promoure la justícia social i els drets humans, abordant la desigualtat, la discriminació i altres problemes que afecten les poblacions més vulnerables.

La cooperació per al desenvolupament comunitari, per tant, té com a objectiu principal promoure el desenvolupament a llarg termini en països en desenvolupament. Aquesta forma d'ajuda busca abordar les causes profundes de la pobresa, la desigualtat i altres problemes estructurals per millorar les condicions de vida de manera sostenible. A diferència de l'ajuda humanitària, en què l'objectiu principal és salvar vides, alleujar el patiment i restablir la dignitat humana en situacions d'emergència, la Cooperació per al desenvolupament comunitari promou canvis estructurals duradors que portin a una millora gradual de les condicions de vida.

Aquest postgrau permet analitzar i construir una visió actualitzada de la complexitat de la realitat sota una perspectiva global i adquirir eines efectives sobre l'acció humanitària.

OBJECTIUS

  • Analitzar les causes i conseqüències dels principals problemes globals en l'actual context de globalització, especialment les noves dinàmiques de pobresa i desigualtats, la crisi ecològica i els reptes mediambientals, així com els desafiaments en relació amb la pau, la seguretat i els drets humans, i els reptes vinculats a les societats multiculturals i les migracions.
  • Servir-se de l’anàlisi geopolítica per comprendre la situació en matèria de desenvolupament i els trets identitaris i culturals de l’Amèrica Llatina, el Magrib, l’Orient Mitjà, l’Àfrica subsahariana i l’Àsia a partir de casos pràctics. 
  • Fer una aproximació a les bases del desenvolupament i analitzar-ne tant els indicadors per mesurar-lo com les noves dimensions i visions crítiques sobre el desenvolupament. 
  • Aprofundir en les relacions entre gènere i desenvolupament, així com entre migracions i desenvolupament; saber identificar els reptes de les migracions forçades i les persones refugiades. 
  • Conèixer i identificar les principals característiques de l’acció humanitària.

METODOLOGIA

El programa es desenvolupa amb classes presencials dues vegades al mes on es treballaran casos pràctics dels temes treballats prèviament de forma online.

PRÀCTIQUES

En aquesta titulació no es realitzen pràctiques.

SORTIDES PROFESSIONALS

Administracions públiques (ajuntaments, consells comarcals, etc.):

  • Assessors i gestors de la diversitat cultural i migracions, així com mediadors interculturals 
  • Tècnics/ques de cooperació
  • Tècnics/ques d’acció humanitària

Organismes internacionals i multilaterals de desenvolupament:

  • Consultors/es
  • Tècnics/ques de cooperació
  • Tècnics/ques d’acció humanitària

ONGD i altres organitzacions de la societat civil:

  • Gestors/es i personal de l’organització en organitzacions no lucratives especialitzades 
  • Assessors/es en organitzacions com a experts temàtics

Sector privat i àmbit de la consultoria:

  • Assessors/es en l’àmbit de la interculturalitat i obertura de nous mercats en contextos culturalment distants

Instituts de recerca i àmbit universitari:

  • Investigadors/es en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, migracions, diversitat cultural, drets humans, etc.

Per què aquest programa

  • Un dels pocs màsters de cooperació que té un enfocament de desenvolupament comunitari i no assistencial. Per tant pretén donar eines perquè els projectes se sostinguin en el temps allà on es desenvolupen.
  • Màster generalista que cobreix molts àmbits: geopolítica, amb èmfasi en les diferències entre països en un mateix continent, per entendre com funciona el món i les causes de les desigualtats entre països rics i pobres; interculturalitat, entesa com la manera d'encaixar les diferents cultures quan estan en contacte i enriquir-se mútuament; acció humanitària, especialment en situacions d’emergència i crisis migratòries; gestió de projectes de cooperació; captació de fons; comunicació de projectes de cooperació, especialment en l'àmbit digital i xarxes socials; .
  • El nostre professorat és expert i referent en l'àmbit.

A qui s’adreça

Persones interessades en qualsevol de les sortides en cooperació, provinents o no del món social.

Preinscripció

Convocatòria
beques i ajuts 24-25

Sol·licita informació

Responsable del tractament és la Fundació Pere Tarrés, amb domicili al c/ Numància n. 149 de Barcelona (08029), LOPD@peretarres.org.

La finalitat del tractament és la gestió de la seva sol·licitud i l’enviament de comunicacions informatives de les nostres activitats.

Exercici de drets. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, portabilitat, limitació del tractament i a no estar sotmès a decisions individuals automatitzades dirigint-vos a l’adreça del responsable del tractament.

Més informació : https://www.peretarres.org/avis-legal

ENVIAR