Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans (MCECC)

Notícies

Veure totes >

16.07.24 - Arriba un nou número de l'Estris, el 254!. La revista, titulada 'Escoltar el passat i transformar el present. Dues realitats per construir el futurrepassa l’origen dels esplais i el camí que els ha dut fins on són ara, sent conscients del moment present dels centres, però també reconeixent aquells elements que ara i sempre han donat sentit a la seva tasca educativa.

Una visió intergeneracional del lleure

Els articles d’aquesta edició parlen de l’origen i l’evolució del lleure a Catalunya, els elements que vertebren els esplais i el seu vincle amb les parròquies. Igualment, el testimoni de la família Vilaclara i Verdú i els joves del Centre d'Esplai Joan Suñol aporten una visió intergeneracional del que significa l’educació en el lleure.

Igualment, a la secció del Recomanem expliquem les històries que hi ha al darrere de tres cançons tradicionals d’esplai que, tot i el pas del temps, encara acompanyen a infants i monitors/es a les vetllades, de ruta i als comiats de les activitats.

A més, presentem quatre fitxes d’activitats i recomanem llibres, pel·lícules i altres recursos que ens poden ajudar a tractar el tema de l'edició i altres qüestions amb els infants i joves.

Entrevista al grup Xiula

A l’entrevista central d’aquesta edició coneixem als membres de Xiula, un grup de música familiar català que destaca per fer cançons amb un clar contingut educatiu i social. El Rikki, el Jan i l’Adrià ens expliquen els orígens del grup i com han donat forma al seu projecte educatiu, les cançons del seu últim disc i com el seu vincle amb el món del lleure i el sector social els ha ajudat a construir la seva identitat.

A més a més

A la secció de la ruta, Jordi Lusilla ens convida a descobrir la vall de Madriu-Perafita-Claror, un dels espais naturals més sorprenents d’Andorra. Finalment, a la secció del Racons coneixem a Alberto Hernández, exmonitor de l’esplai Sant Pere i Sant Pau (Zona 8) i membre del Consell Directiu del MCECC.

Ja disponible en digital i en paper

Aquesta edició ja està disponible en digital al portal de l'IQUIOSC i arribarà en paper a les vostres llars o Centres i Clubs d'Esplai a finals de juliol. També la podeu trobar a biblioteques i a la secció de papereria i lliberia dels hipermercats Bonpreu Esclat. 

No us la perdeu!!

02.07.24 - Ja estan obertes les inscripcions de la primera edició del Curs Formatiu d'Excursionisme, adreçat a monitors i monitores del MCECC. 

L’equip de voluntaris del Projecte d’Excursionisme, nascut l'any passat, s’ha reunit periòdicament per dissenyar un curs amb diferents sessions formatives, les quals vetllaran per acompanyar als participants i oferir múltiples recursos i coneixements per a preparar grans excursions, travesses o campaments amb els Centres i Clubs d’esplai.

Què hi trobaràs?

Qui pot participar?

Obert a monitores i monitors majors d'edat i en actiu de qualsevol dels més de 200 Centres i Clubs d'Esplai del MCECC.

Dates

18, 19 i 20 d'octubre, començant les formacions al vespre del divendres 18 i acabant a la tarda del diumenge 20. 

On serà?

A Alberg la Sala de la Fundació Pere Tarrés. Així doncs, es comptarà amb les seves instal·lacions i s'utilitzarà el seu terreny d’acampada com a camp base del curs.

Dormint en tendes, màrfegues i sacs de dormir, vetllarem per un curs més immersiu amb l’eix central de les formacions, l’excursionisme!

Preu

El preu d’inscripció és de 65 €, i s’inclou el cost de les formacions i pensió completa dels tres dies, incloent-hi els àpats (des del sopar del divendres 18, al dinar del diumenge 20 d'octubre). 

Transport

El desplaçament fins a la casa s'organitzarà amb els vehicles privats de què disposin els participants.

Inscripcions

Les inscripcions al curs es poden fer aquí, i estan limitades a 30 places

Un cop  tancades les inscripcions i en cas que aquestes siguin majors de les places disponibles, l’equip del Projecte vetllarà per una equitativitat entre centres, agafant de referència l’origen d’esplai dels monitors i monitores inscrites. L’objectiu és que el màxim nombre d’esplais puguin accedir a la formació en el camp excursionista.

Per qualsevol dubte, us convidem a adreçar-lo a l’adreça de correu electrònic de secretaria.mcecc@peretarres.org.

Si t’agrada preparar excursions i rutes a l’esplai, i vols aprofundir més en la formació d’aquesta matèria, no deixis perdre aquesta oportunitat formativa!

#SomMoviment

20.06.24 -

Petjada ecològica

Des del Moviment hem treballat en el càlcul de la petjada ecològica de la Jornada de Monitors/es 2024, que ha tingut lloc dissabte 25 de maig a l'alberg de La Conreria, amb la finalitat de conèixer l'impacte mediambiental que genera una activitat d'aquestes característiques.

Transport

A la Trobada han assistit 572 persones, que amb els desplaçaments des de les seves Zones i Territoris en bus o en cotxe han fet un total de 986 quilòmetres, inclosos els formadors/es. 

Pel que fa a la petjada de carboni, les emissions derivades del transport han tingut un impacte de 1919 kg de CO₂, que és l'equivalent a anar i tornar a Nova York en avió des de Barcelona.

Quant als desplaçaments, també s'han de sumar les emissions derivades del transport de materials durant la trobada. En total s'han recorregut 123 km en furgoneta i cotxe, que han alliberat un total de 120 kg de CO₂. Durant aquesta trobada s'ha apostat pels serveis locals i de proximitat per tal de reduir al màxim la petjada. 

Residus

Amb la voluntat de quantificar i mesurar els residus que es generen, es presenten les següents dades, que corresponen a les despeses generades i abocades a les papereres indicades, incloses les del bar. 

  • En paper i cartó, s'han generat 33,60 kg
  • De plàstic, 16,60 kg

En total s'han originat 50,20 kg de residus. A més, el reciclatge, reutilització i tractament d'aquests residus generen uns 0,40 kg de CO₂ en emissions. 

Energia

En total s'han necessitat 104 KWh d'energia destinats a l'electrificació de la sonorització, que equival al consum mensual de dues neveres de casa. Aquest subministrament ha generat 27 kg de CO₂. 

Materials utilitzats

La petjada dels materials fungibles utilitzats a la Jornada, que inclou les emissions generades durant les parts del cicle de vida fins a la seva utilització, ha estat de 312 kg de CO₂. D'aquests, 232 kg corresponen a les 60 unitats de samarretes a membres de la comissió, equip tècnic i CD, 60 kg als 400 gots de record que es van repartir, 12 kg als més de 2600 fulls A4 de cartelleria que es van necessitar i 7,50 kg a les 100 unitats d'ampolles amb funda. 

Menjar

Les emissions derivades de l'alimentació han estat de 280 kg de CO₂. Des del MCECC volem apostar per una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient, amb aliments de temporada i de proximitat.

El Moviment segueix així amb el compromís de continuar avançant cap a unes trobades i una acció educativa més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Moguts per aquesta inquietud, enguany hem actualitzat el mecanisme de recollida de dades per tal de poder-lo fer més precís i eficient, fet que ens impedeix poder comparar completament les dades actuals amb les d’anys anteriors.

Si es vol rebre més informació es pot escriure a secretaria.mcecc@peretarres.org.

Dossier activitats

Per altra banda, ja podeu consultar el dossier d'activitats de la Jornada de Monitors/es, amb les explicacions del centre d'interès, les formacions i l'estona amb tu.

#SomMoviment

Iniciatives

Veure totes >

Agenda

Veure totes >

dimarts

10

setembre

Viatge a Taizé

Taizé

dimecres

11

setembre

Viatge a Taizé

Taizé

dijous

12

setembre

Viatge a Taizé

Taizé

divendres

13

setembre

Viatge a Taizé

Taizé

L'Esplai en moviment

directe a la teva Zona/Territori!

zones/territoris

Encara no ets d'Esplai?