17.09.21
La sisena entrega del I tu, què en penses? ens mostra els infants i joves del Centre d'Esplai Joan Suñol. Ens acompanyen en una dinàmica que els farà veure la quantitat d'insults que s'escolten cada dia i com estem molt poc acostumats que ens parlin de les nostres qualitats.
Ja el pots veure a la pàgina del I tu, què en penses? Aquesta iniciativa ens mostra diferents infants, joves i monitors i monitores dels Centres i Clubs d'esplai del Moviment explicant les seves opinions i impressions sobre diferents temàtiques que envolten el lleure.
Juntament amb els vídeos i les reflexions, s'adjunten diferents recursos pedagògics per tal que des de les diferents entitats es treballin aquests temes. En aquest cas, recordem el treball de cures, us presentem la dinàmica "Abraça'm fort" i us mostrem un joc adient per a totes les edats.
17.09.21
La sisena entrega del I tu, què en penses? ens mostra els infants i joves del Centre d'Esplai Joan Suñol. Ens acompanyen en una dinàmica que els farà veure la quantitat d'insults que s'escolten cada dia i com estem molt poc acostumats que ens parlin de les nostres qualitats.
Ja el pots veure a la pàgina del I tu, què en penses? Aquesta iniciativa ens mostra diferents infants, joves i monitors i monitores dels Centres i Clubs d'esplai del Moviment explicant les seves opinions i impressions sobre diferents temàtiques que envolten el lleure.
Juntament amb els vídeos i les reflexions, s'adjunten diferents recursos pedagògics per tal que des de les diferents entitats es treballin aquests temes. En aquest cas, recordem el treball de cures, us presentem la dinàmica "Abraça'm fort" i us mostrem un joc adient per a totes les edats.
24.11.21
Infants, i no tant infant, esperen amb il·lusió el moment d'obrir el seu calendari d'advent. Des de diumenge 28 de novembre que ens trobem en el període d'Advent, el moment en què parem, reflexionem i ens preparem per a l'arribada de Nadal.
Durant tot aquest temps, els Centres i Clubs d'Esplai podeu aprofundir en els valors que treballeu cada dia. A continuació, trobareu un seguit de materials i recursos que us permetran aprofundir i treballar millor el període d'Advent.
Calendari d'advent interactiu: Aquest és el calendari del MCECC. Un fitxer interactiu que us permetrà preparar-vos per Nadal.
Sisena càpsula d'espiritualitat: L'Àmbit de l'Animació de la Fe del MCECC cada mes ens presenta una càpsula per treballar el transcendent. En aquesta, ens preguntarem si preparem o no Nadal i la importància de fer-ho.
Materials i recursos d'altres anys:
Altres materials
Germans tots: A partir de la imatge que se'ns presenta, es tracta d'anar fent preguntes als infants de manera que, a poc a poc, vagin descobrint el sentit dels elements que hi ha en la fotografia.
Calendari d'Advent EcoSolidari: Consta de petites pregàries, breus reflexions, consells concrets i pràctics per cuidar l'entorn, així com recursos audiovisuals lligats a l'Advent.
Nois i noies com jo: Se'ns convida a veure dos curtmetratges (un documental de TV3 i un d'Acción Contra el Hambre) i acompanyar el visionat d'una pregària relacionada amb els valors i temes que hi apareixen.
Pessebre ecosolodiari: A partir del llibre Ara que fem el pessebre, observant amb deteniment les seves il·lustracions, descobrim la tradició que s'amaga darrere de l'Advent.
26.11.21
La sisena càpsula d'espiritualitat ens proposa reflexionar sobre com ens preparem pels grans esdeveniments. Als centres i clubs d'esplai ens preparem les activitats, tant les que fem cada cap de setmana, com les que fem durant les activitats d'estiu.Però, i per Nadal?
Tot gran esdeveniment requereix una bona preparació. Nadal també. La nova dinàmica que ens suggereix l'Àmbit de l'Animació de la Fe ens pregunta com vivim l'època d'advent. Com en les anteriors edicions, l'activitat comença amb un vídeo. En aquest, diferents personatges es preparen per fer un examen, una cursa o una celebració. Segur que tots i totes les monitores del Moviment també us prepareu per a totes aquestes dates.
La segona part de la dinàmica consisteix a pensar en com vivim l'advent, primer, i compartir amb la resta de l'equip de monitors i monitores. Per ajudar a aquesta reflexió, trobareu un calendari d'advent que podreu anar seguint.
Aquesta és l'última càpsula que ha preparat l'Àmbit d'Animació de la Fe del Moviment. Pots trobar la resta a l'apartat de materials i recursos de la web del MCECC.
26.11.21
La violència contra les dones i les nenes és una de les violacions dels drets humans més esteses. El 25 de novembre commemorem el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Els esplais del MCECC, dins del seu esperit crític i transformador de la societat, treballem cada dissabte, cada excursió i cada activitat d'estiu per educar en una societat justa i igualitària.
Els centres de lleure ens regim pels drets humans recollits en la Declaració de les Nacions Unides. Així doncs, els esplais som una bona eina per educar amb una visió crítica i transformadora que serveixi per eliminar, en el futur, tota mena de violència contra les dones, així com quaslevol altra violació als drets de les persones.
Aprofitem aquesta data assenyalada per prendre consciència. Així i tot, no oblidem treballar en la quotidianitat de les nostres activitats, cada dia, per fer-la créixer encara més i lluitar per erradicat tota violació als drets de les persones.
19.11.21
Amb la pandèmia s'ha visibilitzat els problemes que aquesta ha causat en la salut mental dels infants i joves. Parlar d'aquest tema ha sigut, durant molts anys, un tabú en la nostra societat. Per això, cal afrontar-lo de cara i perdre la por a treballar la temàtica als nostres centres i clubs.
Per aquest motiu, posem a l'abast de tots els monitors i monitores un recull de recursos per indagar i treballar la salut mental:
En aquest portal trobem diferents recursos i manuals per traballar la temàtica, com per exemple:
01.10.21
El lleure educatiu basa la seva tasca, principalment, en la transmissió i educació de valors. Al MCECC eduquem gràcies a l'esperit de tots els nostres monitors i monitores que, des del voluntariat, creuen en una societat diferent, més justa i equitativa. Tot plegat, partint dels valors que rauen de l'Humanisme Cristià, protagonista d'una de les C del nostre nom.
Si analitzem la realitat de cada centre i club del MCECC, veurem que cadascun d'ells viu la vivència al Moviment d'una manera diferent. D'aquí que al Pla Estratègic d'enguany es marqués l'objectiu de generar un debat per refefinir la visió i el compromís sobre la identitat cristiana del Moviment, arribant a acords comuns.
Al següent document d'excel trobareu diferents elements a puntuar.
Cal puntuar de l’1 (menor importància) al 5 (major importància) la importància que li doneu a treballar cada element. Aquest número l’haureu d’introduir a la columna “Quina importància li doneu?” i, automàticament, generarà una gràfica que permetrà visualitzar els resultats i poder-ne fer una anàlisi conjunta.
A l’apartat “Per què has posat aquesta puntuació?” hi podreu incloure tot allò que justifiqui la xifra indicada i tot allò a tenir en compte de l’ítem en qüestió.
A “Tens les eines per treballar-ho?” volem que penseu si, per a cada element, teniu algun tipus de material i/o suport que us ajudi a treballar-ho i aprofundir-hi si hi ha la voluntat de fer-ho, així com si teniu la informació suficient que us permeti apropar-vos a cadascun dels elements en el vostre dia a dia en l’acció educativa als centres i clubs d’esplai. Essent el valor 1 cap eina i el 5 moltes eines.
Un cop emplenat tot l’Excel heu de penjar els vostres resultats en aquest enllaç.
Aquesta dinàmica pretén arribar a la majoria d'esplais del Moviment per conèixer com entén cadascun dels esplais la identitat cristiana. Així doncs, és una bona oportunitat per donar el vostre punt de vista respecte a un dels aspectes clau del MCECC.
Si teniu dubtes, podeu posar-vos en contacte amb les vostres promotores o promotors de la zona o territori o amb el membre del Consell Directiu de referència.
01.10.21
Un dels aspectes que diferencia el lleure educatiu és el constant contacte amb la natura. L'estima per aquesta natura. Marxar d'excursió o realitzar una ruta no només suposa un espai de desconnexió per als nostres infants, adolescents i joves, sinó que també serveix per apropar-los al món natural i, en definitiva, aprendre a valorar-lo.
Per això, publiquem un nou recurs per treballar la natura als nostres centres i clubs d'esplai. Aquest material s'ha generat a partir de l'acció EP2 del Pla d'Accions de 2021:
Fer un treball amb els Centres i Clubs d'Esplai sobre la importància de la natura i la muntanya.
Tal com es va anunciar al darrer CRT, aquesta nova dinàmica en format Geocaching aportarà noves eines per marxar a la muntanya amb els infants i joves del nostre esplai. Tot plegat neix d'un diagnòstic que es va dur a terme durant l'últim CRT del curs passat. Es buscava saber quin és el coneixement real de la natura i de la muntanya als diferents centres i clubs. A partir d'aquí, la conselleria de territorialitat del Consell Directiu del Moviment ha creat el recurs.
Al mateix Geocaching hi ha un seguit de materials perquè els equips de dirigents pugueu respondre i aprofundir en els temes proposats. També teniu dinàmiques i activitats per utilitzar quan vulgueu.
A la web d'estris.cat aviat podreu trobar, també, el recull de totes les rutes que han estat publicades en aquesta publicació. Així mateix, a la revista que rebreu a finals d'octubre hi trobareu un manual pràctic de com realitzar una ruta en condicions.
Z01 i 06 - Reunió Territorial
Centre d'Esplai Xiroia
Z12 - Reunió Territorial; CE Teranyina, Sabadell
Z03 - Reunió Territorial
A determinar
Z15 - Reunió Territorial; CE Erol, Mataró
Z11 - Reunió Territorial; Can Palet, Terrassa
Z04 - Reunió Territorial
A determinar