Responsable en Moviment
19 novembre de 2021

19.11.21

Dissabte 20 de novembre se celebra el Dia Universal pels Drets dels Infants (DUDI). Com a Moviment defensem la necessitat de poder garantir el drets de tots ells i elles arreu del país i la resta del món.

L'incompliment d'alguns d'aquests drets és un fet. Un fet que els monitors i monitores intentem donar la volta amb les nostres activitats a l'esplai. Aprofitant el DUDI, al MCECC difonem aquest comunicat en defensa dels drets de la infància.

El Moviment pels drets dels infants

El Moviment pels drets dels infants

19.11.21

Dissabte 20 de novembre se celebra el Dia Universal pels Drets dels Infants (DUDI). Com a Moviment defensem la necessitat de poder garantir el drets de tots ells i elles arreu del país i la resta del món.

L'incompliment d'alguns d'aquests drets és un fet. Un fet que els monitors i monitores intentem donar la volta amb les nostres activitats a l'esplai. Aprofitant el DUDI, al MCECC difonem aquest comunicat en defensa dels drets de la infància.

Cures
Innovact
La bioètica, al nou Punt de Connexió

La bioètica, al nou Punt de Connexió

05.11.21

Dimarts 18 de gener es durà a terme una nova trobada del curs del Punt de Connexió en, format virtual. Aquest, recordem, és un espai que segueix l'estil de les "Estones amb tu" dels cursos residencials de la Ruca i la Sala. En aquesta ocasió, reflexioanrem sobre la bioètica al segle XXI.

El Punt de Connexió és un espai d'experiència, vivència personal i comunitària: malgrat que us trobareu amb d'altres persones, deixarem en un segon pla els infants i joves, els reptes i dificultats dels centres. El protagonisme recau absolutament en cada un de vosaltres.

El segon Punt de Connexió serà telemàtic a les 19:45 h

Cada sessió es dividirà en tres moments clau:

  • Connectar amb els altres generant un espai d'experiència, vivència personal i comunitària amb altres monitors/es.
  • Connectar amb la nostra dimensió transcendent reflexionant conjuntament sobre els aspectes que donen sentit a la nostra vida per així créixer com a persones.
  • Connectar amb la nostra dimensió transcendent reflexionant conjuntament sobre els aspectes que donen sentit a la nostra vida per així créixer com a persones.

Qui estigui interessat en participar, pot enviar un correu a ambits@peretarres.org

Recursos: treballar la salut mental amb infants i joves

Recursos: treballar la salut mental amb infants i joves

19.11.21

Amb la pandèmia s'ha visibilitzat els problemes que aquesta ha causat en la salut mental dels infants i joves. Parlar d'aquest tema ha sigut, durant molts anys, un tabú en la nostra societat. Per això, cal afrontar-lo de cara i perdre la por a treballar la temàtica als nostres centres i clubs.

Per aquest motiu, posem a l'abast de tots els monitors i monitores un recull de recursos per indagar i treballar la salut mental:

La pàgina web "Activa't per la salut mental"

En aquest portal trobem diferents recursos i manuals per traballar la temàtica, com per exemple:

Documentals o altres vídeos de la temàtica

  • Veus contra l'estigma: documental emès per TV3 en què es reivindica reformular els protocols i els tractaments envers els pacients de salut mental
  • Etiquetes i prejudicis relacionats amb les malalties mentals.
  • Documental on s'explica que la salut mental dels joves és una malaltia estigmatitzada i sovint invisible, que s'ha vist agreujada per la Covid. Els protagonistes expliquen en primera persona com han viscut el seu trastorn

Guies

Guia de navegació per a mares, pares i altres figures que acompanyen a infants, adolescents i joves amb una problemàtica de salut mental

Saps qui és Àlex Sastre?

Saps qui és Àlex Sastre?

19.11.21

L'Àlex Sastre és un dels màxims responsables polítics del lleure educatiu. És Director General de Joventut, cap d'un dels departaments de la Conselleria d'Acció Social de la Generalitat de Catalunya. Entre les seves tasques es troba la gestió de les polítiques d'àmbit nacional que afecten els joves, així com les que impliquen el lleure.

Poc abans de començar la cinquena onada de la COVID-19, a l’estiu, el nou Govern de la Generalitat el va posar al capdavant del departament de Joventut. L’Àlex, que prefereix reivindicar el seu passat com a professor d’institut que el de portaveu de Junts a l’Ajuntament de Granollers, tot i sentir-se'n també satisfet, ha rebut a la revista Estris al seu despatx. És un despatx gran que contrasta amb el seu tarannà: l’Àlex és un polític jove i proper, que prefereix fugir del tracte de vostè i que no renega del seu passat.

Coneixem, doncs, el costat més personal del nou responsable polític del lleure educatiu. Li agrada més anar de colònies o campaments, viatjar per casa o marxar fora, portarà els seus fills al cau o a l'esplai?

L'Estris recull en una entrevista com és, què li interessa i on explica què fa un polític de la seva magnitud.

Podeu llegir l'entrevista sencera a l'Estris 241, que aviat arribarà a les vostres cases!

Nou recurs: les desigualtats des de l'esplai

Nou recurs: les desigualtats des de l'esplai

05.11.21

Les desigualtats són presents, també en la nostra societat. Ja sigui pel sistema en què vivim, per la pròpia condició humana, la globalització o qualsevol de les altres causes que podríem enumerar. Com a esplai tenim el deure i l'oportunitat de transformar localment aquesta realitat injusta.

Per aquest motiu, l'Àmbit d'Educació per la Justícia Global del MCECC ha treballat en un recurs "centrat en quatre desigualtats amb què ens trobem en el nostre dia", tal com expliquen des de la comissió.

Amb aques PDF interactiu podràs entendre a fons en què consisteixen les desigualtats socioeconòmiques, les de gènere, per capacitats o les ètniques o culturals. Així mateix, trobaràs què fer al teu centre o club per tal de prevenir-les i activitats adequades a cada temàtica per treballar amb els infants i joves.

Consulta el recurs i consulta tota la informació! ​

Parlem de la "C" de Cristians del MCECC

Parlem de la "C" de Cristians del MCECC

01.10.21

El lleure educatiu basa la seva tasca, principalment, en la transmissió i educació de valors. Al MCECC eduquem gràcies a l'esperit de tots els nostres monitors i monitores que, des del voluntariat, creuen en una societat diferent, més justa i equitativa. Tot plegat, partint dels valors que rauen de l'Humanisme Cristià, protagonista d'una de les C del nostre nom.

Si analitzem la realitat de cada centre i club del MCECC, veurem que cadascun d'ells viu la vivència al Moviment d'una manera diferent. D'aquí que al Pla Estratègic d'enguany es marqués l'objectiu de generar un debat per refefinir la visió i el compromís sobre la identitat cristiana del Moviment, arribant a acords comuns.

Dinàmica per fer al teu centre o club d'esplai

Al següent document d'excel trobareu diferents elements a puntuar.

Cal puntuar de l’1 (menor importància) al 5 (major importància) la importància que li doneu a treballar cada element. Aquest número l’haureu d’introduir a la columna “Quina importància li doneu?” i, automàticament, generarà una gràfica que permetrà visualitzar els resultats i poder-ne fer una anàlisi conjunta. 

A l’apartat “Per què has posat aquesta puntuació?” hi podreu incloure tot allò que justifiqui la xifra indicada i tot allò a tenir en compte de l’ítem en qüestió. 

A “Tens les eines per treballar-ho?” volem que penseu si, per a cada element, teniu algun tipus de material i/o suport que us ajudi a treballar-ho i aprofundir-hi si hi ha la voluntat de fer-ho, així com si teniu la informació suficient que us permeti apropar-vos a cadascun dels elements en el vostre dia a dia en l’acció educativa als centres i clubs d’esplai. Essent el valor 1 cap eina i el 5 moltes eines.  

Un cop emplenat tot l’Excel heu de penjar els vostres resultats en aquest enllaç.

Aquesta dinàmica pretén arribar a la majoria d'esplais del Moviment per conèixer com entén cadascun dels esplais la identitat cristiana. Així doncs, és una bona oportunitat per donar el vostre punt de vista respecte a un dels aspectes clau del MCECC.

Si teniu dubtes, podeu posar-vos en contacte amb les vostres promotores o promotors de la zona o territori o amb el membre del Consell Directiu de referència.

Nova dinàmica: Treballem la natura als nostres esplais

Nova dinàmica: Treballem la natura als nostres esplais

01.10.21

Un dels aspectes que diferencia el lleure educatiu és el constant contacte amb la natura. L'estima per aquesta natura. Marxar d'excursió o realitzar una ruta no només suposa un espai de desconnexió per als nostres infants, adolescents i joves, sinó que també serveix per apropar-los al món natural i, en definitiva, aprendre a valorar-lo.

Per això, publiquem un nou recurs per treballar la natura als nostres centres i clubs d'esplai. Aquest material s'ha generat a partir de l'acció EP2 del Pla d'Accions de 2021:

 Fer un treball amb els Centres i Clubs d'Esplai sobre la importància de la natura i la muntanya. 

Tal com es va anunciar al darrer CRT, aquesta nova dinàmica en format Geocaching aportarà noves eines per marxar a la muntanya amb els infants i joves del nostre esplai. Tot plegat neix d'un diagnòstic que es va dur a terme durant l'últim CRT del curs passat. Es buscava saber quin és el coneixement real de la natura i de la muntanya als diferents centres i clubs. A partir d'aquí, la conselleria de territorialitat del Consell Directiu del Moviment ha creat el recurs. 

Al mateix Geocaching hi ha un seguit de materials perquè els equips de dirigents pugueu respondre i aprofundir en els temes proposats. També teniu dinàmiques i activitats per utilitzar quan vulgueu.

Altres recursos per treballar la natura 

A la web d'estris.cat aviat podreu trobar, també, el recull de totes les rutes que han estat publicades en aquesta publicació. Així mateix, a la revista que rebreu a finals d'octubre hi trobareu un manual pràctic de com realitzar una ruta en condicions.

Protocols i materials
Cases

Agenda

dissabte, 25 de maig

Jornada de Monitors i Monitores

dimecres, 29 de maig

Termini de Sol·licitud de Beques per activitats d'estiu

dissabte, 01 de juny 09:00h

Consell de Responsables Territorials (CRT)

diumenge, 02 de juny 11:00h

Z09 - Trobada Territorial de monitors i monitores

Vallirana

dimarts, 04 de juny 20:00h

Z03 - Reunió territorial

A determinar

dimarts, 04 de juny 20:30h

Z12 - Reunió Territorial

Centre de Colònies i Esplai Xiribec

twitter facebook instagram spotify telegram youtube

El MCECC el formen:

Fundació Pere Tarrés Fundació Verge Blanca Fundació Santa Maria de Siurana Fundació Cruera FEMN Fundació Esplai Girona
Consulta qui contribueix a l'acció del Moviment