Fundació Pere Tarrés  
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés
Inici | Contacte | | Intranet
Estàs a: Inici  > La Fundació  > Sala de premsa  > Notícies

Notícies | El Laboratori Escènic Pere Tarrés clausura el segon curs acadèmic amb representacions a Barcelona i Granada del projecte de teatre social Nàufragues

Tornar enrere

10.07.2015 - Laboratori Escènic Pere Tarrés Producció Artística Arts Escèniques Teatre Social

Imatge de la representació a Barcelona de la peça de teatre social Nàufragues, una creació conjunta del Laboratori Escènic Pere Tarrés
Imatge de la representació a Barcelona de la peça de teatre social Nàufragues, una creació conjunta del Laboratori Escènic Pere Tarrés

Eva Garcia -Barcelona-

El Laboratori Escènic Pere Tarrés que coordina el sociòleg, educador i investigador de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés -URL-, Héctor Alonso, ha fet un excel•lent balanç d’aquesta edició en què han pogut estrenar i presentar la peça de teatre social Nàufragues en llocs com ara Barcelona o Granada, després d’un any de treball i gestió en equip entusiasta i continuat.


Aquesta proposta formativa en el camp de les arts escèniques i la producció artística va néixer a l’any 2013 amb la voluntat de vertebrar un diàleg entre la Universitat, els projectes artístics i la comunitat. El propòsit bàsic és apropar la Universitat a la comunitat mitjançant un procés formatiu i d’investigació al voltant de l’art comunitari. Hèctor Alonso assenyala al respecte que es tracta, però d’una acció artística paral•lela a la formació acadèmica dins de la Facultat Pere Tarrés. Però, tal com han pogut constatar de primera mà els estudiants que han participat aquest any ha estat un espai per la reflexió, la recerca, la cerca de nous formats i expressions per així aportar eines i recursos als presents i futurs educadors dons de l’art comunitari.


Aquesta experiència multidisciplinar es sustenta en quatre principis que travessen tota la proposta formativa i creativa del Laboratori Escènic Pere Tarrés: El treball en xarxa, l’autogestió del grup que fa que sigui un espai obert als participants, l’aprenentatge-servei que fomenta l’alineació entre formació i praxi comunitària i la investigació-acció, que es concebuda no només com a filosofia sinó també com a ideari que impulsa el coneixement d’altres sabers i disciplines.
 

La metodologia de treball és molt propera a la Investigació Acció Participativa, amb un format de cap de setmana composat d’uns tallers formatius autogestionats i cooperatius i altres semidirigits, on poder practicar i reflexionar a través de dinàmiques els elements clau de les diferents fases del procés creatiu fins arribar a la creació final. 

És així com s’ha anat dissenyant i fent cada vegada més diàfana la idea de l’obra de teatre Nàufragues que ha estat està concebuda com una peça que inicialment té tocs lorquians, potser perquè aborda sense ambigüitats la realitat de les dones en ambients rurals durant la guerra civil, també de la persecució del diferent i del divergent tant des del punt de vista social com ideològic. Tal com defineix Hèctor Alonso és un crit d’auxili, és agafar aire abans de la immersió definitiva, és gaudir d’escletxes de llum abans de l’arribada de la llarga nit però també un tros d’amor entre la pitjor de les guerres humanes.


Nàufragues també es compromet i fa activisme per amplificar la importància de la memòria i del record dels que pateixen, no només un context bèl•lic, sinó dels exclosos socialment en una estructura social massa impermeable a la igualtat d’oportunitats. Unes nàufragues que mentre el món s’enfonsa als seus peus cerquen oportunitats, experimenten el progrés dolorós de la migració, de ser dones i de la redefinició de la identitat personal.


Els estudiants que van participar en aquesta peça van ser Jordi Michel Cunha, Marina Basco, Laura Magriñà que va desplegar tres personatges diferents durant l’obra, Daniel Rodríguez, Ricardo Moreno, Anna Merchán, Carmen Garcia, una col•laboradora externa a la Facultat que no va dubtar en sumar-se al projecte amb un paper narrador i Gisela Bellavista, que també va col•laborar com a ajudant de direcció de l’obra amb l'Hèctor Alonso.

Nàufragues va ser seleccionada per participar a la V Muestra de Artes Escèniques GranaJoven a Granada el passat mes d’abril juntament amb 24 obres que provenien de companyies de la resta de l’Estat Espanyol i on els participants del Laboratori Escènic Pere Tarrés van comptar amb l’oportunitat de desplegar la seva capacitat artística. Coincidint amb la final del curs acadèmic l’obra també es va estrenar a la població d’Òrrius al Maresme i a Barcelona, als Lluïsos d’Horta. En paraules dels que han format part del Laboratori Escènic Pere Tarrés i en coherència amb la seva metodologia de creació, per a ells i elles no és tan important estrenar i exhibir una creació com ha estat Nàufragues, com experimentar la sensació de compartir i d’incentivar la participació i la reflexió entre els espectadors.

 

[Element content="current" type="content" key="url_vincle1" end="</div><div style='display:block'>"]

Més informació:© Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte

Segueix-nos:

Facebook Fundació Pere Tarrés Twitter Fundació Pere Tarrés Youtube Fundació Pere Tarrés Flickr Fundació Pere Tarrés RSS Fundació Pere Tarrés Linkedin Fundació Pere Tarrés Slideshare Fundació Pere Tarrés Blog Fundació Pere Tarrés Instagram Fundació Pere TarrésFundació Pere Tarrés | Numància 149 - 151 | 08029 | Tel. 93 430 16 06 | Fax 93 419 62 68 | fundacio@peretarres.org