Fundació Pere Tarrés  
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés
Inici | Contacte | | Intranet
Estàs a: Inici  > La Fundació  > Sala de premsa  > Notícies

Notícies | La Jornada de Pedagogia Social Comunitària en Centres Penitenciaris clou amb un excel•lent balanç d’organització i presència de professionals

Tornar enrere

25.10.2013 - Pedagogia Social Comunitaria Centres Penitenciaris Reinserció Social

Fundació Pere Tarrés
Pedagogia Social Comunitaria Centres Penitenciaris Reinserció Social

La Dra. Txus Morata, juntament amb el Vicedegà de Postgraus i Recerca, el Dr. Pere Mora van ser els encarregats de clausurar les Jornades de Pedagogia Social Comunitària en Centres Penitenciaris i en Programes de Reinserció Social que s’ha dut a terme a la Facultat d'Educación Social i Treball Social Pere Tarrés, els passats 23 i 24 d’octubre. La Dra. Morata va resumir tres anys de tasca investigadora del Grup GIAS (Grup d’Innovació i Anàlisi social) i va fer un exercici de reconeixement, no només als organismes oficials sinó també del suport rebut d’entitats orientades al camp de la reinserció i la incorporació social.
El Rector de la Universitat Ramon Llull, va defensar el caire multidisciplinar i aplicat d’aquesta investigació, que ha estat competent per respondre a un repte social, la de cercar alternatives que ofereixin resultats positius en els processos reinsertadors. El Degà de la , el Dr. Paco López va assenyalar, que una de les pedres angulars de la recerca és no deixar d’interrogar-se més que trobar, en primer lloc, els objectes d’investigació.
Eva Palasí
, Héctor Alonso, Jordi Enjuanes, Eli Sampere i Jonatan Sánchez, membres del Grup GIAS i coordinats per la Dra. Morata, van donar a conèixer als assistents totes les fases d’aquest projecte de recerca, des de la necessària definició d’objectius passant per l’adequació de metodologies, tant qualitatives com quantitatives, que puguin adaptar-se a la raó de ser del model consustancial de la Pedagogia Social Comunitària. Van referir els dos àmbits amb que han treballat, d’una banda la Unitat Terapèutica i Educativa (UTE) del Centre Penitenciari Villabona (Astúries) com a model de intervenció en medi tancat i d’altra banda l’Asociación Bizitegi de Bilbao com a referent de treball en medi obert.
Tant els representants de l’associació basca com del centre penitenciari d’Astúries van coincidir que una de les claus del model terapèutic de la Pedagogia Social Comunitària, era proporcionar empoderament a les persones, com a primer pas cap a una lògica comunitària, en comptes d’aplicar tuteles sobre ells.
Aquestes jornades, han estat recolzades en l’àmbit institucional per representants de la Generalitat de Catalunya, com ara en Germà Gordó, Conseller de Justícia, i en Pere Soler, Director General del Serveis Penitenciaris. El Conseller Gordó va destacar la necessitat que l’Administració treballi per la reinserció, no pas per la sanció dels usuaris de centres penitenciaris. En Pere Soler, per la seva banda, va encomiar l’alt grau d’aplicabilitat d’aquest model pedagògic d’reinserció, ja que s’està aplicant amb èxit en alguns mòduls dels principals centres penitenciaris catalans, com Brians i Lledoners.
Per donar una dimensió més relacional i contextualitzada a l’objecte d’estudi de la recerca, es va comptar amb el Dr. Jesús Maria Valverde, professor emèrit de la Facultat de Psicologia de la Universitat Complutense de Madrid. Valverde, militant i activista en matèria d’intervenció pedagògica a les presons va oferir una conferència en què va reflexionar de forma oberta sobre els models pedagògics afirmant que és la necessitat la que mou la recerca i va resumir el seu ideari en la matèria asseverant que l’educador no ha de jutjar ni justificar, sinó comprendre per intervenir. En una dimensió més històrica i política, les Jornades també van comptar amb la perspectiva que va oferir el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Subirats, catedràtic en Ciència Política. Subirats va declarar que s’ha evolucionat de forma que s’ha abandonat l’exercici de la ciutadania i que s’ha passat a ser client de l’Estat, delegant tota responsabilitat en matèria social. Amb l’actual crisi econòmica i de valors aquest àmbit queda desprotegit pel canvi en les disponibilitats pressupostàries. Per últim va diagnosticar, pel que fa a l’estat espanyol que s’ambicionen lògiques d’inserció però s’acava aplicant accions punitives i de càstig, la qual cosa explica l’elevat ratio de reclusos.
En la cloenda, la Dra. Morata  va remarcar i agrair la contribució a aquest projecte per part d'investigadors, professorat, alumnes i exalumnes que han anat conferint de dimensió al projecte en aquest període. Una etapa en que a més de l’activitat exclusiva de la recerca, es va formar paral•lelament l’Associació Presons pel Canvi, formada per alumnes participants en la recerca i que va ser premiada amb el Premi Lluís Carulla.

[Element content="current" type="content" key="url_vincle1" end="</div><div style='display:block'>"]

Més informació:© Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte

Segueix-nos:

Facebook Fundació Pere Tarrés Twitter Fundació Pere Tarrés Youtube Fundació Pere Tarrés Flickr Fundació Pere Tarrés RSS Fundació Pere Tarrés Linkedin Fundació Pere Tarrés Slideshare Fundació Pere Tarrés Blog Fundació Pere Tarrés Instagram Fundació Pere TarrésFundació Pere Tarrés | Numància 149 - 151 | 08029 | Tel. 93 430 16 06 | Fax 93 419 62 68 | fundacio@peretarres.org