Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull  

E-Campus fora de servei temporalment

E-campus Entra

Ha oblidat la contrasenya i/o usuari?

 
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés    Blog professorat facultat
Inici | Cerca el teu curs | Castellano | Contacte | Sol·licitud d'informació | | Intranet | Fundació Pere Tarrés | Biblioteca

Recerca i Doctorat | Càtedra de Justícia Social i Restaurativa

 

Què és?

La Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés – URL té com a objectius fonamentals treballar per la recerca, la docència i la divulgació, desenvolupant a través d'aquestes activitats els principis de la justícia social en sentit ampli i de la justícia restaurativa en concret, amb especial èmfasi en la interdisciplinarietat i internacionalitat.

 

 

Objectius de la Càtedra

Objectiu principal

-  Transformar el model present de justícia social, en sentit ampli. En un sentit estricte, promoure un model de justícia que emfatitzi una visió reparadora.

Objectius estratègics

- Influir en la societat i, concretament en la política criminal.

- Establir una xarxa nacional i internacional de coneixement.

- Oferir a l'alumnat de ciències socials i humanitats formació específica.

 

Objectius instrumentals

- Afavorir la recerca interdisciplinària que ajudi a una visió de conjunt: equips de treball que combinin coneixements tradicionalment lligats a la pràctica social amb uns altres més vinculats amb l'acadèmia (interdisciplinarietat entre dret, filosofia, treball i educació social, …) per aconseguir una major aplicabilitat dels resultats.

- Promoure debat social que posi l'èmfasi en la introducció d'obligacions per part dels actors socialment més poderosos: estat, empresa, entitats, ...

- Avaluar programes, models de treball, pràctiques que ajudin a identificar, mesurar i quantificar resultats de cara a millorar els processos d'acció social.

- Participar a l'espai públic i també privat per visibilitzar els més perjudicats pel nostre model de justícia i els nous models com el proposat per la Justícia Restaurativa.

- Potenciar els processos restauratius i les mesures alternatives a la presó ( i avaluar els avantatges que suposen): víctima, ofensor i societat han de prendre un paper actiu en la resolució de conflictes.

 

Àmbits de treball

 

Àmbit de la justícia social:

  1. Desigualtat
  2. Migracions
  3. Terrorisme gihadista
  4. Educació
  5. Sistema penal i presons

 

Àmbit de la justícia restaurativa:

El moviment de defensa de la Justícia Restaurativa va néixer als Estats Units a la fi dels anys setanta del passat segle XX i va creuar l'Atlàntic uns pocs s més tard per començar a implantar-se a Europa. Actualment existeixen programes de Justícia Restaurativa en tots els sistemes de Justícia Juvenil europeus, malgrat que en la jurisdicció penal d'adults és més restringida i només s'ha implantat en alguns països com Alemanya, Bèlgica i els Països Escandinaus. No obstant això, podem afirmar que la pràctica de la Justícia Restaurativa és ja una realitat i no una simple quimera.

La justícia restaurativa es basa essencialment en tres principis:

a.- El delicte és un trencament de les relacions entre les persones

b.- La comissió d'un delicte exigeix sempre una resposta, genera obligacions

c.- La resposta té un caràcter reparador per a la víctima; el ofensor es responsabilitza del d causat; la comunitat participa també d'aquest procés (víctima, ofensor i comunitat prenen part voluntàriament)

Les pràctiques restauratives més habituals són la mediació, el conferencing o family conferencing, els cercles de suport o les trobades restauratives, encara que també existeixen pràctiques més informals.

 

¿Qui formem la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa?

Esther Giménez-Salinas: Directora

Aida C. Rodríguez: Cap de projectes

 

Vocals: Paco López, Txus Morata, Jesús Vilar, Rocío Calvo.© Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte