Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull  

E-Campus fora de servei temporalment

E-campus Entra

Ha oblidat la contrasenya i/o usuari?

 
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés    Blog professorat facultat
Inici | Cerca el teu curs | Castellano | Contacte | Sol·licitud d'informació | | Intranet | Fundació Pere Tarrés | Biblioteca

Programa Universitari per a Gent Gran | Organització

Programa Universitari per a Gent Gran

El Programa Universitari per a Gent Gran (PUGG) s'articula des dels nous plantejaments educatius i acadèmics de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), per la qual cosa els criteris pedagògics se centren en la figura i en la tasca de l'estudiant. Cada any s’ofereix un total de 8 assignatures de les 24 que es composa el programa.

 

Horari curs 2016-2017*

 

1er quadrimestre DILLUNS DIMECRES
16.30 – 17.45h Psicologia del cicle vital:
un recorregut per les etapes de la vida (Isabel Torras)
Del Discòbol a la Gioconda: eines claus de comprensió de l’art clàssic i
de l’antiguitat (Maria Paczkowski)
18.15 – 19.30h Elements iconogràfics de les grans
tradicions religioses (Enric Benavent)
Història
contemporània de Catalunya. El segle xx (Jordi Sabater)

 

2on quadrimestre DILLUNS DIMECRES
16.30 – 17.45h

Persones grans en família (Carme Fernández)

 

Prima la música e poi le parole (Oriol Casals)
18.15 – 19.30h Estratègies creatives per rejovenir el
nostre cervell (Maria Ollé)

Filosofia contemporània i pensament grec (Carme Danés)

 

*Aquest calendari està condicionat a possibles canvis de darrera hora

 

Descripció assignatures curs 2016-17

 

ELEMENTS ICONOGRÀFICS DE LES GRANS TRADICIONS RELIGIOSES
Enric Benavent
L’expressió del sagrat mitjançant imatges i símbols és una constant al llarg de la història de les religions. Cada tradició religiosa en cada moment de la història ha utilitzat l’expressió plàstica per expressar allò inefable. Saber identificar i interpretar quins són els símbols que hi ha en la iconografia ens dóna l’oportunitat d’aprofundir en el diàleg interreligiós.

ESTRATÈGIES CREATIVES PER REJOVENIR EL NOSTRE CERVELL
Maria Ollé
L'única cosa constant en la vida és el canvi. La nostra capacitat per gestionar-ho i adaptar-nos a ell, marca la diferència. Desenvolupar la creativitat ens ajuda a reduir, minimitzar i neutralitzar els obstacles mentals i emocionals alhora que ens permet desenvolupar totes les nostres capacitats i recursos per sortir reforçats de les dificultats i així poder millorar o canviar qualsevol aspecte de la nostra vida. En aquesta assignatura entrenarem el nostre hemisferi dret per augmentar la nostra creativitat i benestar. A través del pensament creatiu i el pensament estratègic rejovenirem el nostre cervell i ho mantindrem en forma. “La vida no es tracta de trobar-te a tu mateix, la vida es tracta d'inventar-te a tu mateix” George Bernard Shaw.

HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA DE CATALUNYA. EL SEGLE XX
Jordi Sabater
L’assignatura analitza la realitat catalana des de la crisi del 1898 fins a la transició democràtica,  atenent tant a aspectes econòmics i socials com polítics i culturals. S’examinarà la consolidació del catalanisme polític i el desenvolupament del moviment obrer, la II República i la guerra civil, el franquisme i els inicis del nou període democràtic.

PERSONES GRANS EN FAMÍLIA
Carme Fernández
La qualitat de vida de les persones grans: necessitats, drets i reptes. Nous rols per a noves situacions familiars.
Perspectives familiars: demogràfica (piràmide de població i migracions), antropològica (cultures i històries de vida), social (xarxes de Suport assistencial), legal (drets i deures familiars), econòmics (prestacions i pensions), política (programes) i pedagògica (cuidar la família extensa).

DEL DISCÒBOL A LA GIOCONDA. EINES CLAUS DE COMPRENSIÓ DE L’ART CLÀSSIC I DE L’ANTIGUITAT
Maria  Paczkowski
Apropar-nos a: l’art grec, l’art de l’edat mitjana i l’art del renaixement. Des d'algunes peces rellevants estudiarem les característiques més diferencials i analitzarem les obres d’art comptant amb les eines claus i contextuals de cada període que ens ajudaran a construir una interpretació, a partir de la nostra pròpia mirada. (VISITA A CONCERTAR: MNACC /PALAU PEDRALBES)

FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA I PENSAMENT GREC
Carme Danés
Des de la nostra realitat, s’arribarà a les arrels de la cultura occidental per entendre perquè la filosofia és un procés d’argumentació i de comprensió.
Es consideraran els aspectes fonamentals d’alguns dels filòsofs més representatius  de l’època contemporània i de l’època grega  per iniciar un camí de reflexió i de diàleg entre el nostre món i el món clàssic. I aquesta actitud permetrà endinsar-nos en el territori humà que és el territori de l’amor, la llibertat i el reconeixement.

PSICOLOGIA DEL CICLE VITAL: UN RECORREGUT PER LES ETAPES DE LA VIDA
Isabel Torras
La psicologia del cicle vital és la disciplina que s’interessa a descriure i explicar els canvis psicològics que experimenta l’ésser humà des que neix fins a la seva mort. Per què és tan important el primer any de vida en el desenvolupament afectiu? Per què és tan important el joc simbòlic en els infants de cinc anys? En quina edat comença la socialització? Com construeix l’adolescent i el jove la seva identitat? Amb quins reptes s’enfronta la persona adulta? Quins canvis experimentem durant la senectut? En el transcurs de l’assignatura abordarem aquestes i altres qüestions relacionades amb cadascuna de les etapes del cicle vital.

PRIMA LA MÚSICA E POI LE PAROLE
Oriol Casals
A través de la història de l'òpera i de la cançó descobrirem la força expressiva d'aquesta combinació extraordinària: paraula i música. Què és més important en la música amb text: les paraules o la música? La música serveix el text o el text serveix a la música? El títol d'aquesta òpera de Salieri ("Prima la música e poi le parole" és a dir "Primer la música i després les paraules") ens presenta un debat que ha format sempre part de l'estètica musical: la relació entre text i música. Per què hi ha cançons que ens enamoren pel seu missatge i d'altres que ens captiven per la música i ni tan sols sabem què diu el text?

 

Professorat del PUGG

Sra. Carme Fernández. Llicenciada en Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona.Diplomada en Treball Social. Directora del Grau en Treball Social de la Facultat d’Educació social i Treball Social Pere Tarrés des del curs 2009-2010 i coordinadora de 1r curs de Grau i de 3r curs del Grau en Treball Social. Professora de Serveis Socials i d’altres assignatures del Grau en Treball Social.

Sr. Enric Benavent. Llicenciat en Comunicació audiovisual per la Universitat Oberta de Catalunya. Postgraduat en gestió de Recursos Humans per ISEP - Universitat de VIC. Educador social habilitat. Diplomat en Teologia. Llicenciat en Filosofia - UB. Professor del Grau en Educació Social i Treball Social de la Facultat d’Educació social i Treball social Pere Tarrés, Universitat Ramon Llull. Ha estat professor d'ensenyament secundari i formador del professorat. Ha ocupat diversos càrrecs de gestió i coordinació acadèmica.

Dra. Isabel Torras, Doctora en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Del 1997 al 2003, membre del Consell d'Administració de FESET (European Association of Training Centres for socio-educational carework). Experta en el desenvolupament psicològic de l'infant i l'adolescent; i en la intervenció educativa amb persones amb discapacitat. Professora del Grau en Educació Social i Treball Social de la Facultat d’Educació social i Treball social Pere Tarrés, U. Ramon Llull.

Sr. Jordi Sabater, Historiador i politòleg per la Universitat Autònoma de Barcelona i per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat professor associat de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra i també professor convidat  de les universitats de Lille (França), Canterbury. (Regne Unit), Eichstatt (Alemanya), Tartu (Estònia), Oslo (Noruega) i UTEM (Xile). Professor del Grau en Educació Social i Treball Social de la Facultat d’Educació social i Treball social Pere Tarrés, Universitat Ramon Llull. Els seus àmbits fonamentals de recerca se centren en la política social comparada, la teoria política, la immigració i la diversitat cultural.

Sra. Maria Paczkowski, Llicenciada en Belles Arts. Especialitzada en Teoria i Crítica de l'Art. Post-graduada en "Estudis sobre la Cultura visual" (UB). Doctorat d'Educació Artística.(UB). Certificat d'Aptitud Pedagògica (UB). Actualment esta cursant Doctorat en Ciencies de la l'Educació (URL) i te la Tesi doctoral en curs. Forma part de dos grups de recerca: ICE UAB. Equips de formació a formadors en Educació Artística. Innovació Educativa al professorat i GIAS, Facultat Pere Tarrés, URL. Recerca en el camp de l'art i la socio - intervenció. Professora de la Facultat d’Educació social i Treball social Pere Tarrés, Universitat Ramon Llull.

Dra. Carme Danés, Doctora en Filosofia i Ciències de l'Educació (UB). Professora de filosofia, espiritualitat i creixement personal a persones adultes; i de memòria, a persones amb dificultats cognitives. Realitza ponències i publicacions (recerca) en diversos àmbits (universitats, centres culturals, associacions de dones), sobre pensament contemporani i crítica filosòfica.

Maria Ollé, diplomada en infermeria per la UB (Escola d'infermeria Santa Madrona). Especialista en neuropsiquiatria i envelliment cerebral i atenció psicològica al malalt. Tècnica en educació emocional. Experta en coaching per l'Institut Europeu de Coaching. Especialista en creativitat i innovació per a organitzacions per la Universidad Nacional Autónoma de México. Experta en Problem Solving Estratègic. Formadora i experta en "The Effective Thinking" per l'escola Edward de Bono. En l’àmbit d'investigació, experta en eines de pensament i tècniques de creativitat aplicades al coaching

Oriol Casals Coll, professor Superior de Música. Màster en Musicoteràpia (IDEC-UPF). Llarga experiència com a professor de música a l'educació obligatòria, on ha estat també director pedagògic. Actualment, compagina la pràctica clínica en geriatria (Fundació Roca i Pi; ICASS Mataró) i en pal•liatius (Fundació Paliaclínic), amb la docència (Facultat Pere Tarrés) i la divulgació de temes vinculats a la salut, la gestió emocional i la música en ràdio Estel, tasca per la qual ha merescut el premi Consell Municipal de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona (2008) i una menció de qualitat als Premis ràdio Associació de Catalunya (2014).© Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte