Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull  

E-Campus fora de servei temporalment

E-campus Entra

Ha oblidat la contrasenya i/o usuari?

 
   Facebook Fundació Pere Tarrés    Twitter Fundació Pere Tarrés    Instagram Fundació Pere Tarrés    Blog professorat facultat
Inici | Cerca el teu curs | Castellano | Contacte | Sol·licitud d'informació | | Intranet | Fundació Pere Tarrés | Biblioteca

Programa Universitari per a Gent Gran | Organització

Programa Universitari per a Gent Gran

El Programa Universitari per a Gent Gran (PUGG) s'articula des dels nous plantejaments educatius i acadèmics de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), per la qual cosa els criteris pedagògics se centren en la figura i en la tasca de l'estudiant. Cada any s’ofereix un total de 8 assignatures de les 24 que es composa el programa.

 

Horari curs 2017-2018*

 

1r quadrimestre DILLUNS DIMECRES
16,15-17,30

Principals models psicològics: diferents mirades al ser humà

 (Isabel Torras)

Història del món contemporani. Claus per entendre les nostres societats actuals.

 (Jordi Sabater)

17,45 -19,00

Diversitat religiosa

(Enric Benavent)

Modernisme Català i Modernisme Europeu

(Maria Paczkowski)

 

2n quadrimestre DILLUNS DIMECRES
16,15-17,30

Cultura popular: tradicions, festes i gastronomia

 (Pere Joan Giralt)

Història de la música catalana 

 (Oriol Casals)

17,45 -19,00

La tecnologia del dia a dia. 

(Anna Blázquez)

Filosofia Contemporània i Pensament Modern.

 (Carme Danés)

 

*Aquest calendari està condicionat a possibles canvis de darrera hora

 

Descripció assignatures curs 2017-18

 

1r QUADRIMESTRE 

PRINCIPALS MODELS PSICOLÒGICS: DIFERENTS MIRADES AL SER HUMÀ

Isabel Torras

En aquesta assignatura ens aproparem als sis grans models psicològics que han marcat l’esdevenir d’aquesta disciplina: Model Psicodinàmic, Model Psicosocial, Model Cognitiu, Model Conductual, Model Humanista i Model Social. Endinsar-nos en els diferents models de comprensió de la psicologia humana, ens permetrà també entrar en la ment de grans pensadors com Freud, Bowlby, Spitz, Winnicott, Erikson,

Piaget, Bruner, Rogers, Pavlov, Skinner, Bandura, Levy o Lewin. Cadascun d’aquests autors miren l’ésser humà des d’una perspectiva determinada que intentarem comprendre en aquesta assignatura a través d’explicacions, lectures i exercicis.

DIVERSITAT RELIGIOSA

Enric Benavent

A l’assignatura “Diversitat religiosa” abordem la presència de la religió en una societat que es caracteritza per la seva diversitat i també per la seva secularització. Ens fixem en la presència de les diverses confessions religioses a Catalunya i abordem amb profunditat els continguts del Cristianisme, el Budisme i l’Islam. En aquesta assignatura ens qüestionem sobre la presència pública de la simbologia religiosa, quines possibilitats i quins límits hi ha, a la vegada que explorem com solucionen aquest tema en altres països europeus.

MODERNISME CATALÀ I MODERNISME EUROPEU

Maria Paczkowski

(apreciacions entorn del modernisme: aportacions de l’estètica local i l’estètica internacional. eines claus de l’art modernista local i internacional). VISITA AL MNAC.

Aquesta càpsula formativa té com a objectiu principal estudiar les característiques més rellevants dels moviments modernistes. Aprofitarem per analitzar el moviment estètic local en relació als moviments internacionals, on el pensament al voltant de les arts, la pintura, l’arquitectura i el disseny van realitzar aportacions artístiques rellevants a Europa. 

Des d'algunes peces rellevants estudiarem les característiques més importants i analitzarem un seguit de manifestacions culturals, socials i intel•lectuals que van definir aquest moment de les arts.  

Us convidem a participar d’aquesta càpsula, la que ens ajudaran a construir una interpretació, a partir de la nostra pròpia mirada.

HISTÒRIA DEL MÓN CONTEMPORANI. CLAUS PER ENTENDRE LES NOSTRES SOCIETATS ACTUALS

Jordi Sabater

L’assignatura està dedicada a analitzar els fets i els processos que han marcat la configuració de les nostres societats des de la Revolució Francesa als nostres dies tant des d’un punt de vista econòmic i social, com polític i cultural. Des d’una mirada històrica es pretén contribuir a la comprensió de la realitat mundial actual. Per aconseguir-ho, analitzarem també textos i pel•lícules.

 

2n QUADRIMESTRE

CULTURA POPULAR: TRADICIONS, FESTES I GASTRONOMIA

Pere-Joan Giralt

La cultura popular inclou un ampli ventall de manifestacions de caràcter tradicional o folklòric com són les festes i els costums, les llegendes i el santoral, la música i els balls, les representacions, els castellers, la cuina, etc. que descobrirem de forma activa al llarg del curs.

Realitzarem també un viatge a través del nostre patrimoni cultural immaterial que és testimoni de la memòria i de la vida col•lectives de Catalunya. Compartirem coneixements i experiències tot recorrent el cicle festiu de l’any que s’han mantingut gràcies a la transmissió oral en els àmbits familiar i comunitari

LA TECNOLOGIA DEL DIA A DIA

Anna Blàzquez

La idea és fer un mapa d’iniciatives, propostes, projectes, aplicacions tecnològiques que tenim a la nostra ciutat i que podem fer servir en el nostre dia a dia. A més de posar alguns exemples de com la tecnologia està ajudant a països del 3r món o a comunitats amb pocs recursos o necessitats concretes.

Visitarem un Ateneu de Fabricació Digital de Barcelona, i farem alguna activitat allà.

HISTÒRIA DE LA MÚSICA CATALANA

Oriol Casals

Quina música es feia a Catalunya mentre Mozart triomfava a Viena? Des del Llibre Vermell de Montserrat fins al rock català, la creació musical a Catalunya no ha estat impermeable als corrents musicals de la música occidental, però ha deixat també la seva pròpia petjada. Desconeguda sovint pel gran públic, en aquesta assignatura ens acostarem a l’obra dels compositors catalans i els escoltarem paral•lelament als grans compositors de cada època. Bach, Mozart o Beethoven ens ajudaran a descobrir Joan Pau Pujol, Narcís Casanovas o Ferran Sor, al mateix temps que ens obriran la porta al llegat de Pedrell, Toldrà, Granados o Mompou. Paral•lelament, descobrirem el pes de les grans institucions musicals en la seva difusió .

FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA I PENSAMENT MODERN.

Carme Danés

La filosofia és un intent permanent i sostingut d’entendre què és i en què consisteix la condició humana. A partir d’aquesta valoració, s’analitzaran els conceptes fonamentals d’alguns dels filòsofs més representatius de l’època contemporània i de l’època moderna amb la finalitat de veure en quin horitzó de la realitat ens movem. El diàleg entre la filosofia contemporània i el pensament modern ens permetrà comprendre que l’activitat filosòfica desperta valors profunds que rauen en nosaltres i activa la nostra capacitat crítica. Per això, la filosofia és el territori de la perplexitat, del dubte i de l’esperança.

*Per apuntar-se a aquesta assignatura i seguir bé el curs no és necessari haver cursat filosofia en altres cursos.

 

Professorat del PUGG

 

Dra. Isabel Torras. Doctora en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Del 1997 al 2003, membre del Consell d'Administració de FESET (European Association of Training Centres for socio-educational carework). Experta en el desenvolupament psicològic de l'infant i l'adolescent; i en la intervenció educativa amb persones amb discapacitat. Professora del Grau en Educació Social i Treball Social de la Facultat d’Educació social i Treball social Pere Tarrés, U. Ramon Llull.

Dr. Enric Benavent. Doctor en Filosofia per la Universitat Ramón Llull, Llicenciat en Comunicació audiovisual per la Universitat Oberta de Catalunya. Postgraduat en gestió de Recursos Humans per ISEP - Universitat de VIC. Educador social habilitat. Diplomat en Teologia. Llicenciat en Filosofia - UB.Professor del Grau en Educació Social i Treball Social de la Facultat d’Educació social i Treball social Pere Tarrés, Universitat Ramon Llull. Ha estat professor d'ensenyament secundari i formador del professorat. Ha ocupat diversos càrrecs de gestió i coordinació acadèmica.

Sra. Maria Paczkowski. Llicenciada en Belles Arts. Especialitzada en Teoria i Crítica de l'Art. Post-graduada en "Estudis sobre la Cultura visual" (UB). Doctorat d'Educació Artística.(UB). Certificat d'Aptitud Pedagògica (UB). Actualment esta cursant Doctorat en Ciències de l'Educació (URL) i te la Tesi doctoral en curs. Forma part de dos grups de recerca: ICE UAB. Equips de formació a formadors en Educació Artística. Innovació Educativa al professorat i GIAS, Facultat Pere Tarrés, URL. Recerca en el camp de l'art i la socio - intervenció. Professora de la Facultat d’Educació social i Treball social Pere Tarrés, Universitat Ramon Llull.

Sr. Jordi Sabater. Historiador i politòleg per la Universitat Autònoma de Barcelona i per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat professor associat de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra i també professor convidat  de les universitats de Lille (França), Canterbury. (Regne Unit), Eichstatt (Alemanya), Tartu (Estònia), Oslo (Noruega) i UTEM (Xile). Professor del Grau en Educació Social i Treball Social de la Facultat d’Educació social i Treball social Pere Tarrés, Universitat Ramon Llull. Els seus àmbits fonamentals de recerca se centren en la política social comparada, la teoria política, la immigració i la diversitat cultural. 

Sr. Pere-Joan Giralt. Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Màster en anàlisi i conducció de grups. Diplomat en Pedagogia del Lleure i Animació Sociocultural i Postgrau en ADI (Agent de Desenvolupament Internacional). Ha estat Professor de les Escoles Universitàries de Treball Social i Educació Social - URL, president del Moviment de Centres d’Esplai Cristians (MCEC) i, actualment, és el Director de Recursos Humans de la Fundació Pere Tarrés. Havia participat de la Moixiganga de Vilafranca del Penedès i és membre del grup de teatre amateur Attrezzo de Vilafranca del Penedès.

Sra. Anna Blàzquez  Llicenciada en Pedagogia i Comunicació Audiovisual. Més de deu anys dedicada a la capacitació i alfabetització digital de menors, adults i gent gran. Comença la seva carrera professional en el món de l'educomunicació. Dos anys més tard s'especialitza en Educació i TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) exercint de formadora, sobretot d'alfabetització digital per adults i gent gran, i capacitant a joves, docents i famílies en l'ús responsable d'Internet. A partir de l'any 2009 combina la formació junt amb el disseny, la gestió i el desenvolupament de programes i projectes d'innovació social digital.

Sr. Oriol Casals Coll  Professor Superior de Música. Màster en Musicoteràpia (IDEC-UPF). Llarga experiència com a professor de música a l'educació obligatòria, on ha estat també director pedagògic. Actualment, compagina la pràctica clínica en geriatria (Fundació Roca i Pi; ICASS Mataró) i en pal•liatius (Fundació Paliaclínic), amb la docència (Facultat Pere Tarrés) i la divulgació de temes vinculats a la salut, la gestió emocional i la música en ràdio Estel, tasca per la qual ha merescut el premi Consell Municipal de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona (2008) i una menció de qualitat als Premis ràdio Associació de Catalunya (2014).

Dra. Carme Danés. Doctora en Filosofia i Ciències de l'Educació (UB). Professora de filosofia, espiritualitat i creixement personal a persones adultes; i de memòria, a persones amb dificultats cognitives. Realitza ponències i publicacions (recerca) en diversos àmbits (universitats, centres culturals, associacions de dones), sobre pensament contemporani i crítica filosòfica. 

 

 © Fundació Pere Tarrés | Avís legal | Mapa de la web | Accessibilitat | Contacte