Notícies

Alumnes de l’assignatura “Diàleg interreligiós” visiten el Centre Cultural Islàmic Català

Alumnes de l’assignatura “Diàleg interreligiós” visiten el Centre Cultural Islàmic Català

Comparteix la notícia

Etiquetes

15.11.18

Dimarts passat els alumnes de l'assignatura 'Diàleg Interreligiós' de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés van visitar el Centre Cultural Islàmic Català. L'Islam és, juntament amb el cristianisme i el judaisme, una de les grans religions monoteistes del món. Salim Benamara, president del centre i imam, va ser l'encarregat de fer-los de guia. Durant una hora i mitja, els participants van passejar per les instal·lacions descobrint aquelles parts més destacades com el Haram (sala d'oracions), la biblioteca o l'estudi de ràdio Alhuda. 

Al sostre del vestíbul, situat a la planta principal del centre, hi trobem una estrella de 8 puntes, en àrab Rub el hizb, que s’utilitza en l'Alcorà per indicar el final d'un capítol i és la representació del paradís, perquè segons les creences islàmiques aquest està envoltat per 8 muntanyes. Pujant les escales, a mà dreta, trobem l'estudi de ràdio Alhuda, un canal islàmic català que emet des de Barcelona programes que difonen la religió musulmana i els valors humans. A l'altra banda, hi ha la biblioteca que conté una gran col·lecció de llibres en àrab, alguns son edicions úniques i per aquest motiu només es poden consultar, no endur. Benamara ensenya als estudiants diferents edicions de l'Alcorà, fins i tot una edició de butxaca. Reconeix que sap de memòria cada una de les paraules del llibre sagrat i fins i tot sabria detectar si hi falta algun punt o alguna coma.

La visita va finalitzar a la sala d'oracions, situada a la planta inferior de l'edifici. Els musulmans fan cinc Salah (oracions) diàries: durant la primera llum del dia, al migdia, a la tarda, durant la posta de sol i a la nit. Les oracions tenen una durada de 5 minuts i es fan en estat pur (mans, braços i coll net) i mirant en direcció a la Meca. El divendres és el dia més important. Es fa una adoració comunitària, normalment a la mesquita, coincidint amb l'oració del migdia.

Com a comiat, Benamara va convidar als participants a tastar el té marroquí. En aquell moment els alumnes van aprofitar per comentar què els havia agradat  més de la visita. "M'agrada molt l'arquitectura musulmana, sobretot els detalls dels gravats. Mai havia visitat el centre i és molt interessant tot el que ens ha explicat l'Imam" deia la Júlia. I la Clara va comentar que el que més l'havia sorprès eren els escrits de les parets: "Només entrar al vestíbul ja en trobem molts, amb una cal·ligrafia molt bonica". I va opinar que "tenim una visió de l'islam inculcada que no és una realitat i el Salim és sincer i explica una cosa complicada de manera planera i sincera". La conversa es va allargar una estona llarga. "Cada vegada que vinc tinc la sensació que som uns grans desconeixedors de l'islam tot i que els tenim de veïns, de companys de feina, de companys de classe... Tenir l'oportunitat d'apropar-se a l'islam em sembla indispensable per tothom, per respectar la cultura i les creences musulmanes que són tant importants com qualsevol altra. L'islam és una religió molt senzilla, entenedora i coherent" va afegir Enric Benavent, professor de la Facultat Pere Tarrés i coordinador de l'activitat.  

La visita d'enguany és la quarta que alumnes de l'assignatura 'Diàleg Inter-religiós' fan al Centre Cultural Islàmic de Barcelona. Benavent va avançar que l'activitat es repetirà en els propers cursos escolars.

Visita Centre Cultural Islàmic Català