Sala de premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a notícies
  • Un matí darrere de “el millor canal de televisió del món”
  • Comparteix a les xarxes socials

Un matí darrere de “el millor canal de televisió del món”

24.03.17

“Fa 10 anys ningú hagués pensat que el millor canal de televisió del món seria el vostre”. Amb aquesta frase definia el professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL, Òscar Martínez, el programa TEBVist durant l’entrevista que li van fer el passat 7 de març els membres de l’equip d’aquesta televisió online feta per persones amb diversitat funcional del TEB (Taller Escola Barcelona).

Tot l’equip ha arribat a les 9.45 a la Facultat Pere Tarrés on faran l’entrevista, i s’instal·len a l’Aula Magna. Mentre en Santi, l’Andrei i en Lluís, amb l’ajuda de l’Alfred i en Germán, van muntant les càmeres, els focus, col·loquen les cadires i la taula correctament, la Sandra, la Lídia i el Cristian van repassant les preguntes que faran a l’Òscar. I si tenen qualsevol dubte el consulten amb el Francisco, l’Asensio o la Isabel, que són els companys que els han ajudat a preparar el guió. “Ara et toca a tu”, li diu en Pablo a la Sandra. Ell és el maquillador però la seva feina va més enllà. Mentre posa la base de maquillatge i pinta els llavis, també s’encarrega de donar ànims i tranquil·litzar a aquells que estaran davant les càmeres. I esperant que comenci l’entrevista hi ha en Raül. De moment la seva feina és analitzar i observar bé, sobretot a l’Òscar, perquè durant l’entrevista serà l’encarregat de fer-li un retrat. Tots ells van acompanyats de dues educadores, la Laura i la Maria

A les 11.15 en Josep Maria Soro, periodista de TV3 i director del TEBVist, comprova que tot estigui a lloc i comença una entrevista que s’allargarà uns 25 minuts. L’Òscar respon a unes preguntes clares i directes sobre l’ús que s’ha de fer de les noves tecnologies. “Aquestes noves eines, si s’utilitzen bé, poden donar més llibertat a les persones amb discapacitat”, explica el professor de la Facultat Pere Tarrés. També remarca que tot i que s’ha millorat en l’accessibilitat, “s’ha de ser molt exigent amb els drets de les persones amb discapacitat, reclamant que es potenciï la lectura fàcil dels programes electorals, per exemple.” Quan queden 10 minuts per les 12 del migdia finalitza l’entrevista però encara hi ha més feina per fer.  Abans s’ha de recuperar l’energia. El personal de la Facultat Pere Tarrés ha preparat algunes coses per menjar i l’equip aprofita per comentar com ha anat l’entrevista i la conversa s’anima.

La gravació es reprèn per simular els missatges que l’equip envia a l’Òscar per tal de concretar l’entrevista. Per fer-ho es necessita un canvi d’ubicació i anem a les aules del tercer pis de la Facultat. Cap dels nois i noies ha anat mai a la Universitat i en el camí que hi ha entre l’Aula Magna i el tercer pis van comentant com ha de ser estudiar una carrera universitària. Els sorprenen detalls com ara:  “Si casi tot son noies! Només hi ha dos nois!”, comenta una de les integrants de l’equip del TEBVist, mentre observa les orles. “Pensa en quantes monitores i quants monitors tens tu al TEB”, contesta la Laura, l’educadora.

Un cop es troba una aula disponible, tot l’equip fa veure que escriu un correu a l’Òscar mentre l’Alfred, un dels càmeres de Diversa Audiovisual, ho grava. I el mateix fa a la Sala de Professors, amb l’Òscar, simulant que rep el correu del TEBVist i accepta l’entrevista. I amb això, feina feta? Doncs no. Un cop acabada tota la gravació pel pròxim programa del TEBVist, a l’equip li toca passar a l’altre banda. Així que tornem a l’Aula Magna i ara són ells els que passen davant la càmera i responen les preguntes.

Primer, en Pablo ens explica quin és el rol de cadascú dins de l’equip i a continuació, per grups responen les nostres preguntes. El Cristian, la Lídia i la Sandra, que han fet d’entrevistadors de l’Òscar ens comenten quines han estat les preguntes que més els ha agradat fer. La Sandra i el Cristian coincideixen, “per mi la millor ha estat la dels maldecaps que pot provocar la tecnologia”. La Isabel ens explica com es fa el programa. “Els dimarts i els dijous ens reunim per decidir els temes, a qui entrevistarem i les preguntes que farem”. I el Francisco i l’Asensio ens fan la llista de noms que han entrevistat: Carles Puyol, Antoni Bassas, Carles Capdevila, Tortell Poltrona i molts altres! En Raül ens diu que per ell és molt fàcil fer el retrat, i que li agrada fer aquest obsequi a l’entrevistat. I finalment els productors, el Lluís, l’Andrei i el Santi diuen, “a vegades no es creuen que som nosaltres qui fem el TEBVist, es pensa que el fan altres persones”. “A casa, quan ens veuen per Internet estan molt contents”, afegeixen.

Tots formen un gran equip, unit i professional. Tant és així que en l’últim any ja han rebut dos premis: el Premi Solidaris de l’ONCE al millor mitjà de comunicació i un dels premis als Mitjans de Comunicació del Consell de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona.