Sala de Premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a Notícies
  • Càritas presenta l’informe Atrapats en la precarietat

Càritas presenta l’informe Atrapats en la precarietat

02.05.18

La Fundació Pere Tarrés ha participat en l’elaboració de l’informe Atrapats en la precarietat, realitzat per l’Observatori de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Terrassa. L’estudi, que va ser presentat dimarts 24 d’abril a la seu de Càritas Diocesana a la ciutat de Sabadell, pretén posar llum sobre la precarietat que sofreixen moltes famílies a causa del sobreendeutament.

L’informe, basat en un mostratge de les llars del Vallés Oriental i Occidental ateses per Càritas Diocesana de Terrassa, aporta dades impactants en aquesta matèria. El risc de pobresa de les llars a Catalunya és del 19%. De les famílies que Càritas atén, més del 90% es troben en situació de risc de pobresa. Mentre que la renda mitjana d’una llar catalana ronda els 31.000€ a l’any, la renda mitjana de les llars ateses per Càritas és d’aproximadament 6.000€ anuals.

Respecte a la renta mensual d’aquestes famílies, gairebé un 50% viuen amb 300€ - 750€ al mes, quantitat que fa impossible fer front a totes les despeses que comporta una vida digna (habitatge, roba, alimentació, impostos, etc.).

Una altra dada esclaridora és que el 90% de les llars ateses per Càritas tenen ingressos. Malgrat això, només en el 32% dels casos aquests ingressos provenen de treball reglat. Per altra banda, el 14% de les famílies amb les que treballa Càritas tenen un deute que supera el 100% dels seus ingressos.

Durant la jornada de presentació de l’informe, Montserrat Martínez, de la Fundació Pere Tarrés, va explicar com l’estudi mostra que només un 12% de les llars tenen deutes associats al consum, i que per tant es pot afirmar que les famílies no “han allargat més el braç que la màniga”. Són els deutes relacionats amb l’habitatge els que constitueixen el gros dels deutes de les llars, gairebé el doble que deutes amb l’Administració o quotes escolars.

Per concloure la presentació, Mons. Josep Àngel Saiz va recordar que l’objectiu de l’Observatori de la Realitat Social és aportar coneixement a través dels resultats de l’informe, però també gestos i projectes concrets.