Sala de premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a notícies

La Fundació Pere Tarrés beca 8.000 infants en situació vulnerable perquè participin en activitats de lleure

14.03.18

L’any 2017 ha estat un any molt especial per a la Fundació Pere Tarrés, ja que hem celebrat el 60è aniversari de l’inici de la nostra activitat, que començà amb l’organització de colònies en el marc de Càritas Diocesana de Barcelona. Sis dècades després, el compromís educatiu i social de la Fundació Pere Tarrés continua intacte, especialment en favor dels infants en situació de vulnerabilitat social. Fruit d’aquest compromís, durant el 2017 i gràcies a la campanya solidària Ajuda’ls a créixer, vam aconseguir becar a 8.002 nens i nenes per realitzar activitats de lleure que els permetin potenciar la seva personalitat, la socialització i l’adquisició d’aprenentatges bàsics. Aquesta xifra suposa el gairebé el 13% més que l’any anterior, fet que demostra que la recuperació econòmica encara està lluny per aquestes famílies.

Ampliem la cobertura dels infants i adolescents dels nostres centres

L’acció que es desenvolupa en els centres socioeducatius va més enllà de l’acció purament educativa. Els educadors i educadores del centre tenen un tracte molt estret amb els infants i amb les seves famílies, fet que els permet detectar altres carències que puguin tenir.

Va ser a partir d'aquesta detecció que durant el 2017 es va iniciar un projecte pilot a tres centres amb la col·laboració d’un equip d’odontòlegs d’ADE. Durant el 2017 es van atendre 139 infants, fent un primer diagnòstic al mateix centre socioeducatiu; d’aquests, 29 van ser atesos a la clínica, i s’ha fet treball educatiu amb els infants i les famílies d’higiene dental i hàbits alimentaris com a eina de prevenció.

Durant el 2017 també es va començar dos nous projectes: l’ampliació de l’acció de la Fundació Pere Tarrés a Mallorca, amb la incorporació de 17 nous centres d’esplai, i la reforma de la casa de colònies Casal de l’Esperança a Ogassa (Ripollès).

El valor de les colònies escolars

Les colònies escolars són un espai educatiu privilegiat que permet als alumnes complementar els coneixements adquirits a l’aula amb nous aprenentatges i vivències, descobrir la natura i el territori i fomentar l’autonomia. Per evitar que els infants de les famílies amb menys recursos econòmics es quedin sense anar de colònies, la Fundació Pere Tarrés ja fa 6 anys que atorga beques per a colònies escolar. Durant el 2017 es van becar 574 infants de 66 escoles.

El valor d’aquestes colònies queda reflectit en el testimoni enviat per un responsable d’una de eles escoles que van rebre beques: “El curs 2016/2017, els nens i les nenes d’infantil de l’Escola Sagrat Cor-Besòs van anar de colònies a la Conreria (Tiana) gràcies a les beques que vam rebre de la Fundació Pere Tarrés. Feia més de sis anys que no fèiem aquest tipus d’activitat perquè les nostres famílies tenen moltes dificultats econòmiques. Vam estar-hi dos dies,  gaudint de la natura i aprenent la cultura africana. Ens ho vam passar molt bé i els infants van poder gaudir en un ambient diferent del de l’escola i casa seva. Tornarem a repetir l’experiència, ja que ha sigut molt enriquidora i divertida per als nostres infants”.

Les colònies i els casals d’estiu són els que més creixen

Les colònies i els casals d’estiu són una oportunitat immillorable perquè els infants i joves gaudeixin dels beneficis de l’educació en el lleure. Per evitar que l’accés a aquestes activitats sigui un factor més d’exclusió social la Fundació Pere Tarrés realitza cada estiu la campanya solidària Cap infant sense colònies. gràcies al suport de donants particulars, entitats, empreses i administracions públiques, durant el 2017 es va poder becar a 4.531 infants, un 12% més que l’any anterior.

Les beques del Cap infant sense colònies es van repartir de la següent manera:

  • 319 infants becats per a colònies i casals d’estiu, la majoria d’ells derivats a través dels serveis socials municipals.
  • 878 infants becats dels centres socioeducatius adherits a la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés i que ja participen en les activitats d’aquests centres durant l’any.
  • 334 infants becats en activitats pròpies de la Fundació Pere Tarrés.

Incorporació de dos nous centres socioeducatius

La Fundació Pere Tarrés atén cada tarda a gairebé 3.000 infants en situació de vulnerabilitat social a través de la seva Xarxa de Centres Socioeducatius. Aquests centres treballen estretament amb les escoles, entitats i administracions del seu entorn amb l’objectiu que tots els nens i nenes, independentment del seu origen i condició social, puguin desenvolupar-se en l’àmbit humà, emocional i competencial i tenir en el futur una vida plena.

A banda del treball amb els infants, els centres socioeducatius també ofereixen serveis d’orientació laboral per a joves i atenció a les mares i pares d’aquests infants com ara programes d’alfabetització, atenció psicològica i suport a les famílies en situació vulnerable i sense xarxa familiar amb fills menors de 3 anys.

Durant el 2017 es van incorporar dos nous centres: el Centre Obert Pare Palau de Lleida i el Grup d’Esplai Blanquerna a Tortosa; fet que ha permès a la Fundació Pere Tarrés atendre a més infants i ampliar el territori d’actuació, reforçant així la seva acció social a més zones de Catalunya.

En el dia a dia d’aquests centres ja es comencen a veure els resultats de l’acció educativa i social, especialment pel que respecta al reforç escolar que es fa cada tarda. Concretament, en el Centre Socioeducatiu Poblenou de la Fundació Pere Tarrés es va obtenir un 2,4% de millora de les competències bàsiques (llengües castellana i catalana i matemàtiques). Una millora que permet a aquest infants millorar els seus resultats acadèmics i sortir del cercle de l’exclusió social.

La solidaritat ciutadana, una suport imprescindible

Tota aquesta acció educativa i social realitzada durant el 2017 no hagués estat possible sense la solidaritat de moltes persones anònimes que han realitzat el seu donatiu a la campanya solidària Ajuda’ls a créixer, i a les entitats, empreses i administracions públiques que han sumat esforços per col·laborar ja sigui amb donatius econòmics o en espècie.

Entre els col·laboradors de la campanya està l’Agrupació d’Amics de la Fundació Pere Tarrés, una entitat creada al 2011 que treballa durant tot l’any generant sinergies per crear una xarxa de col·laboració de persones i empreses que contribueixin a millorar la situació dels col·lectius que atén la Fundació Pere Tarrés. entre les iniciatives que van realitzar durant el 2017 destaca el Sopar Solidari per recaptar fons en benefici d’un projecte adreçat a infància vulnerable. La recaptació va ser propera als 24.000 euros i es va destinar a la rehabilitació de la casa de colònies Casal de l’Esperança a Ogassa (Ripollès).