Sala de Premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a Notícies
  • El Departament de Consultoria i Estudis avalua l’impacte d’un programa que capacita a les persones amb espondilitis anquilosant

El Departament de Consultoria i Estudis avalua l’impacte d’un programa que capacita a les persones amb espondilitis anquilosant

05.09.19

Es tracta d’un projecte que pretén facilitar a pacients la forma de conviure amb la patologia, capacitant-los en l’aprenentatge de tècniques de control i la gestió de la malaltia.

El Departament de Consultoria i Estudis (CiE) ha participat en el programa ‘Espondilitis con futuro’, un projecte impulsat i liderat per Novartis, conjuntament amb la Coordinadora Española de Asociaciones de Espondiloartritis Axial (CEADE). Es tracta d’un espai adreçat a persones amb espondilitis anquilosant (EA) que pretén facilitar a pacients la forma de conviure amb la patologia, capacitant-los en l’aprenentatge de tècniques de control i la gestió de la malaltia. L’objectiu de la plataforma és donar la informació necessària sobre l'espondilitis anquilosant per prendre les decisions adequades amb un treball coordinat entre pacient i equip mèdic.

En el marc d’aquest programa, des de CiE s’ha avaluat la mesura en què aquesta plataforma ha impactat en les persones amb aquesta malaltia que n’han fet ús i han seguit les informacions i recomanacions indicades. S’han valorat aspectes tant físics com també psíquics i emocionals dels quals “s’han obtingut resultats molt satisfactoris”, segons indica Marian Torres, una de les responsables d’aquesta àrea del projecte que perseguia descobrir l’impacte i l’atribució de la satisfacció amb l’eina per part de les persones usuàries.

A més d’informació sobre la patologia, la pàgina web ofereix també recursos perquè les persones que pateixen espondilitis anquilosant posin en pràctica tècniques i activitats per aprendre a gestionar-la. Cada activitat pràctica es proposa a través d'un repte orientat a la utilització de cada tècnica i l’adopció de la mateixa en el dia a dia de pacients. El programa ha estat creat pel Dr. Luís Sala, especialista en Reumatologia de l’Hospital Universitari de Torrejón i Laura Cano, coordinadora de Cures del Servei de Reumatologia de l'Hospital Regional Universitari de Màlaga.

Malaltia inflamatòria que afecta la columna vertebral

L’espondilitis anquilosant és una malaltia inflamatòria crònica que afecta principalment a les articulacions de la columna vertebral, que tendeixen a soldar-se entre si. A mesura que la malaltia progressa, les persones perden flexibilitat en la columna, que queda rígida i fusionada. En els períodes en què les persones pateixen brots o atacs d'inflamació articular, es poden patir afectacions a articulacions perifèriques, com els genolls o els turmells. És una malaltia relativament freqüent, amb una incidència d'uns 7 casos nous per cada 100.000 habitants a l'any. Acostuma a aparèixer en homes d’entre els 30 i 40 anys d'edat, sent menys freqüent i més lleu en dones.