Sala de premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a notícies
  • Albano Dante Fachín: “No podem acceptar la desigualtat en la societat com un fet natural”
  • Comparteix a les xarxes socials

Albano Dante Fachín: “No podem acceptar la desigualtat en la societat com un fet natural”

28.11.16

El secretari general de Podem a Catalunya va ser el protagonista del Fòrum Social Pere Tarrés del passat 25 de novembre amb una conferència titulada “Desigualtats, violències i alternatives”. La diputada al Parlament de Catalunya, Àngels Martínez Castells, va ser l’encarregada de presentar al conferenciant, de qui en va destacar la seva lluita, des del Parlament, pels drets de tothom.

Dante Fachín va iniciar la seva intervenció agraint la invitació a la Fundació Pere Tarrés i també la presentació feta per la seva companya al Parlament, de qui se’n considera alumne. El secretari general de Podem va centrar el seu parlament en explicar quins són els tres motors que mouen a la gent de Podem: no acceptar la desigualtat social com un fet natural, no acceptar les violències que es produeixen contra aquestes desigualtats i en tercer lloc intentar trobar respostes, des de baix, als dos problemes anteriors.

Dante Fachín va posar èmfasi en les desigualtats al món laboral, en què molta gent, tot i tenir un lloc de treball, continua en situació de pobresa. El líder de Podem, es va preguntar com era possible que mentre els beneficis de les empreses van augmentar un 13% l’any 2015, els salaris dels treballadors només ho havien fet un 0,1%. També en aquest sentit, Dante Fachín va afegir més dades que expliquen la desigualtat social a Catalunya, com que el 20% de persones més riques té 6 vegades més que el 80% restant.

En referència a les violències que es desprenen de les desigualtats socials, el conferenciant es va centrar en la violència contra les dones. Dante Fachín va explicar que des de l’any 1929 hi ha estudis que demostren una correlació entre els moments de crisi econòmica i un augment de la violència contra les dones. Aprofitant que el dinar-col·loqui es va fer en el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, Dante Fachín va reclamar que encara queda molta feina per fer per aconseguir la igualtat entre homes i dones. En aquests sentit, va fer un petit esment al debat sobre els Pressupostos a Catalunya, ja que va dir que no considerava que aquests utilitzessin totes les eines que tenen al seu abast per tal de fer front al masclisme estructural.

El secretari general de Podem fa finalitzar la seva intervenció comentant que per fer front a aquestes desigualtats i violències l’única alternativa és buscar respostes i solucions des de baix, a través d’escoltar la gent. Tot i que va admetre que en alguns moments li resultava desencoratjador la lentitud amb què estan arribant a les institucions, Dante Fachín també considera que fa dos anys resultava impensable trencar el bipartidisme al Congrés dels Diputats. En aquests sentit, el conferenciant va explicar que Podem té el repte d’aconseguir arribar a la Generalitat, juntament amb altres moviments que vagin de baix a dalt.

Pel Fòrum Social Pere Tarrés de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents. El 20 de gener de 2017, Jaume Giró, director general de la Fundació la Caixa, serà el protagonista del pròxim Fòrum Social Pere Tarrés.

Fòrum Social Pere Tarrés amb Albano Dante Fachin