Sala de Premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a Notícies

Els centres d’esplai marquen els seus reptes de futur

07.02.20

Vetllar per donar a conèixer a la societat els aprenentatges adquirits en les entitats de lleure i aconseguir fer-los assequibles a tothom. Amb aquest repte de futur, verbalitzat pel president del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés, Xavier Nus, va tancar el passat 1 de febrer al Vendrell l’Assemblea General Ordinària 2020 del MCECC amb la participació de prop de 300 responsables d’un centenar de centres d’esplai d’arreu de Catalunya i les Illes Balears. Durant l’assemblea, es van aprovar la memòria d’activitats del 2019 i el pla d’accions i l’informe econòmic previstos per aquest 2020. Els assistents van debatre sobre el rumb que ha de seguir el moviment.

Durant l’acte, van intervenir el president del MCECC, Xavier Nus, i la directora General de Joventut de la Generalitat,  Laia Girós. "Ens cal vetllar per fer conscient a la societat dels aprenentatges significatius adquirits en les entitats de lleure i treballar per fer-les accessibles. Els problemes econòmics no han d’ésser un impediment, el lleure és un dret no un luxe", va dir Nus, que va demanar als monitors i monitores que "siguem crítics i no ens quedem en el que sempre s’ha fet i innovem". El president del MCECC va demanar a Girós que "ajudi a contagiar aquesta sensibilitat per l’acció voluntària" des del seu càrrec.

Al seu torn, la directora General de Joventut de la Generalitat va lloar la tasca dels Centres d'Esplai federats al MCECC perquè "l'educació no només es transmet a les escoles, sinó també als espais on compartiu amb joves i adolescents". En aquest sentit, va remarcar que l'educació en el lleure "trenca amb els paradigmes que els joves no estan implicats" i "transmet valors per transformar la societat". "Sou un actiu de país, un tret diferencial que hem de defensar arreu del món", va concloure.

Per tancar l’acte públic, s'ha fet entrega dels premis del concurs InnovAct -impulsat pel MCECC amb l’objectiu de premiar la innovació en el sector de l’educació en el lleure- als centres d'esplai Fem-nos Amics de Reus, La Trepa, La Branca i Lluís M. Chanut.

Durant l’assemblea, que es va iniciar amb una pregària a càrrec de Mn. Josep Maria Calderó (consiliari de Tarragona), es van aprovar la Memòria d’activitats corresponent a l’any 2019 i el Pla d’Accions del 2020 i el calendari del curs 2010-21. En matèria econòmica, es va aprovar el tancament del 2019 i el pressupost del 2020. D’altra banda, es van presentar les trobades previstes de cara al 2020: la TrocaJove (dedicada als adolescents i joves dels centres d’esplai) i la Jornada de Monitors/es. Posteriorment, els assistents han treballat a través d’una dinàmica el proper Pla Estratègic.

També es va votar la configuració del nou Consell Directiu del MCECC, que abandonaren la fins ara vicepresidenta Núria Martínez (Territori Barcelona) i el vocal Joan Ferrer (Territori Barcelona) i al qual es van incorporar Elisabet Coll (Territori Barcelona), Queralt Campàs (Territori Terrassa) i Christiano Vargas (Territori Barcelona).

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés és una federació que agrupa més de 200 centres d’esplai de les diòcesis de Barcelona, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Lleida, Solsona, Tarragona, Tortosa, l’Urgell, Mallorca i Menorca, essent l’entitat de lleure més gran de Catalunya. Els seus centres acullen més de 25.057 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària de més de 4.460 monitors i monitores.