Sala de Premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a Notícies
  • “Al Nadal se’ns presenta a Déu com un nadó fràgil i vulnerable”, segons Maria Mercader, de la Fundació Pere Tarrés

“Al Nadal se’ns presenta a Déu com un nadó fràgil i vulnerable”, segons Maria Mercader, de la Fundació Pere Tarrés

23.12.21

El Nadal és una època de reunions amb familiars i éssers estimats. Ara bé, aquesta celebració és molt més que això i, també, propicia una reflexió sobre la figura de Déu. Tal com recorda Maria Mercader, responsable d’Identitat i Pastoral de la Fundació Pere Tarrés, en aquesta festivitat es commemora el naixement de Jesús.

“És una metàfora de com se’ns presenta Déu en la nostra vida”, reflexiona Mercader que hi afegeix: “Al Nadal, que significa ‘naixement’, se’ns presenta precisament això, un nadó i, per tant, amb tot el que això comporta: fragilitat, vulnerabilitat i obert a tot el que l’envolta”.

Per això, incideix que no se’l mostra “amb força, una voluntat de poder, ni de jutge que, a vegades, hi ha hagut en l’imaginari aquesta imatge d’un Déu venjador”, ja que, com que és un nounat, “perd aquesta força o voluntat de poder”.

De fet, argumenta Mercader que en els Evangelis, en concret el de Mateu, ja es dona una pista sobre el missatge que es vol transmetre de Déu a través de l’espiritualitat cristiana. En aquest, un àngel s’apareix a Josep per dir-li que el fill que tingui Maria, Jesús, l’hi haurà de posar com a nom propi Emmanuel, que significa Déu és amb nosaltres. “No el podem posar en un pedestal o en un lloc allunyat, sinó que és una cosa íntima i profunda de cadascú i, per tant, l’hem d’intentar descobrir en el nostre dia a dia”, assevera.

Més enllà d’això, la responsable d’Identitat i Pastoral també exposa que el Nadal és una experiència humana amb profunditat, ja que el naixement és quelcom que tothom compartim i, per tant, qualsevol persona s’hi pot identificar. En aquest context, amb aquesta celebració, Jesús es converteix en “la imatge d’un mirall” perquè és un reflex d’allò que tothom és.

Per tot això, Mercader creu que amb el Nadal és l’oportunitat per fixar-nos amb la fragilitat i la feblesa que, sovint, no han estat definides amb connotacions positives. “Crec que és bo donar-los la volta i veure que, precisament, són en aquests adjectius on podem trobar més el misteri de la vida, de l’amor que, al final, no deixa de ser el misteri de Déu”, conclou.