Sala de premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a notícies

Aquest estiu hem becat les colònies i casals d´estiu a 4.036 infants

13.09.16

Aquest estiu, 4.036 infants en situació de vulnerabilitat social han tingut l’oportunitat de poder participar en 9.946 activitats de colònies i casals d’estiu becats per la Fundació Pere Tarrés gràcies a la campanya “Ajuda’ls a créixer”. Donar aquesta oportunitat als nens i nenes de famílies amb dificultats socioeconòmiques aquest estiu ha estat possible gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per “altres finalitats socials”, l’Obra Social de La Caixa, i la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i particulars. En total, la Fundació Pere Tarrés ha destinat 1.120.748,27€ a aquests ajuts.

Ens els darrers cinc anys, la Fundació Pere Tarrés ha hagut d’incrementar un 141% el nombre d’ajuts atorgats a les famílies amb necessitat. Malgrat aquest augment, ha  aconseguit atendre totes les sol·licituds rebudes. Per concedir les beques, la Fundació realitza un rigorós procediment per analitzar la situació socioeconòmica de cada nen o nena, i assignar-li l’activitat d’educació en el lleure més adient. 

Amb aquesta campanya, la Fundació Pere Tarrés pretén que cap infant es quedi sense colònies ni casals d’estiu a causa de les dificultats socioeconòmiques de les seves famílies i així garantir l’accés a l’educació en el lleure de tots els nens i nens. De fet, per a molts d’aquests infants, aquests dies de colònies i casals suposen un trencament amb la seva realitat quotidiana. Poder jugar amb altres infants i joves de la seva mateixa edat, en un entorn educatiu, amb monitors i monitores pendents d’ells i que esdevenen el seu referent és una experiència que tant els mateixos infants i joves com les famílies destaquen essencial per al seu creixement com a persones.

Laura Carbonell, directora del casal social que es va fer a Barcelona, explica com ha estat aquesta experiència: “Fins ara havia fet casal social amb infants en situació de vulnerabilitat social però aquesta vegada ha sigut molt més que això. Tinc 80 històries dures de maltractaments, abusos, pares toxicòmans, pares a la presó... 80 històries amb 80 infants darrera amb els que he creat vincle, que han confiat amb mi i en tot l’equip”.

El treball i la dedicació dels monitors i monitores ha estat clau, com explica la Laura: “Ser monitor de lleure es molt més que fer jugar als infants, ser un bon monitor no és només una feina, és una forma de vida. Els monitors juguem però sobretot eduquem, escoltem i estimem a tots i cada un dels infants que tenim al nostre càrrec”.

Com s’han distribuït les beques. Llistat d'activitats - beques concedides: 

Activitats dels Centres d´esplai i Centres socioeducatius diaris - 2.501
Activitats pròpies de la Fundació Pere Tarrés  a les cases de colònies i casals - 293

Colònies socials

Colònies a Begues (Baix Llobregat) - 60
Colònies a Planoles (Ripollès) - 56
7 colònies a Tiana (Maresme) de centres oberts municipals gestionats per la Fundació Pere Tarrés - 371
Colònies per a infants de centres tutelats de la Generalitat de Catalunya (CRAES) - 35
1 colònia per a infants amb sordesa - 33

Casals socials

Casal El Submarí (Barcelona) - 40
Casal Poblenou (Barcelona) - 80
Casal Poble-sec (Barcelona) - 75
Casal Raval (Barcelona) - 91
Casal Baobab (Barcelona) - 46
Casal Pla de Palau (Barcelona) - 30
Casal Granollers - 40
Casal Montcada i Reixac - 30
Casal Premià de Mar - 30
Casal Tarragona - 70
Casals Sabadell - 60
Casals Valls i La Riera de Gaià - 10
Casal El Vendrell - 30

Altres beques concedides

Beques Menjador a Tarragona - 55

TOTAL - 4.036

Aquest estiu, la Fundació Pere Tarrés ha incrementat els seus esforços per oferir colònies i casals d’estiu becats durant el mes d’agost, moment en què la situació dels infants en situació de pobresa s’agreuja perquè disminueix la xarxa d’assistència social i els recursos.

De fet, conscients de la importància que té treballar en xarxa amb altres entitats i els serveis socials per aconseguir el benestar dels més petits, la Fundació Pere Tarrés ha tornat a buscar la col·laboració dels serveis socials municipals d’ajuntaments on la Fundació Pere Tarrés porta projectes socials i educatius per infància en situació vulnerable. D’aquesta manera, s’han becat colònies i casals per infants atesos a serveis socials de les ciutats de Barcelona, Tarragona, Granollers, Montcada i Reixac, Premià de Mar, Sabadell, Valls. La Riera de Gaià i El Vendrell.

A més, per segon any consecutiu la Fundació Pere Tarrés ha donat suport a adolescents i joves per participar en la Transpirenaica Social i Solidària, amb la voluntat d’adaptar les activitats a les inquietuds i necessitats de la seva edat. Es tracta d’una iniciativa d’inclusió i transformació social  en què adolescents en situació de vulnerabilitat social realitzen una travessa en un entorn positiu i sense barreres socials, com són els Pirineus.

Aquests 4.036 infants són part dels més 20.000 nens i nenes que aquest estiu han participat en les colònies i casals de la Fundació Pere Tarrés, l’entitat d’educació en el lleure més gran de Catalunya amb gairebé de 200 centres d’esplai.

I un cop finalitzades les colònies i casals d’estiu, la campanya solidària “Ajuda’ls a créixer” de la Fundació Pere Tarrés continua treballant per facilitar la igualtat d’oportunitats dels infants en el seu accés a l’educació en el lleure durant el curs escolar.

La Fundació Pere Tarrés vol agrair la col·laboració en la campanya “Ajuda’ls a créixer –Cap infant sense colònies” a les administracions, empreses i particulars així com a l’Agrupació d’Amics de la Fundació Pere Tarrés, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, Diari ARA, Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio, RAC1, Ràdio Estel, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Transports Metropolitans de Barcelona, Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Full Dominical, Catalunya Cristiana, Òmnium Cultural, Cinesa, Fundació Probitas, Fundació Joia, Fundació Llegat Roca i Pi, Fundació MRW, Fundació Abertis, Fundació Manuel Lao, Fundació DAMM, Würth, Saba, Aclam Records, Dentaid, PHB, Ladival, Cacaolat, Grup Bon Preu, Bar Merbeyé, Bikini SA, Mandiram Centro, Goma-Camps, Bic Iberia, Clear Channel, JCDecaux, Centre comercial Illa Diagonal, Grup de teatre Sant Isidre, Grup de Recerca de Biologia del Desenvolupament de la UPF, Wind X-Treme, Tuga Wear, DHU Ibérica, Missatgers Trèvol, Vimifar, Mutua Universal (treballadors), AGM (treballadors), BCN Centre Ortodòncia, Callumat Corredoria d’Assegurances, Immobiliària MAR, MCD Grup, Vidal i Porta, Natur Import.