Sala de Premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a Notícies

Arrenquen els casals de la Fundació Pere Tarrés per a 500 infants en situació de vulnerabilitat social

02.08.21

Aquest matí han arrencat els 12 casals d’estiu que cada any promou la Fundació Pere Tarrés adreçats a infants i joves en situació de vulnerabilitat social a les localitats de Barcelona, Montcada i Reixac, Tarragona, l’Arboç, Sabadell i Olesa de Montserrat, que se sumen als que ja han funcionat a Palma durant el mes de juliol. Entre avui i el 27 d’agost vinent uns 500 infants i joves participaran en aquests casals d’estiu, que s’emmarquen en la campanya solidària “Cap infant sense colònies”, que té l’objectiu d’ajudar famílies en situació de risc social a finançar les activitats de lleure aquest estiu. 

Aquests casals són la continuació de l’acció preventiva que els centres socioeducatius, els centres d’esplai i altres dispositius realitzen durant el curs escolar i pretén ser un enllaç amb les activitats que tornaran a iniciar el curs vinent. Enguany els casals tenen com a centre d’interès els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el canvi que volem veure al món.

Els casals, com la resta de les activitats que la Fundació Pere Tarrés ha preparat per a la infància en situació de vulnerabilitat social durant l’agost, tenen com a objectiu  que també les famílies en situació més vulnerable puguin gaudir d’un estiu de lleure, davant la constatació que les activitats de lleure educatiu com casals o colònies creen oportunitats educatives i generen equitat social per als infants i joves en risc social. L’estiu és un període en el qual aquests infants i les seves famílies necessiten habitualment suport, ja que la xarxa d’assistència social disminueix els seus recursos, i enguany, la crisi sanitària i social generada pel covid-19 ha agreujat exponencialment aquesta necessitat. Precisament un recent estudi de la Fundació Pere Tarrés revelava que el 30% de les famílies que van demanar beca l’últim any per a activitats d’estiu no ho havien fet mai abans.

La Fundació posarà en marxa enguany casals al barri del Raval i de Zona Franca de Barcelona, a Montcada i Reixac, al barri de Camp Clar de Tarragona i un altre a la mateixa ciutat per a infants amb necessitats especials, a l’Arboç (Baix Penedès), dos casals a Sabadell i a Olesa de Montserrat. A més, durant el mes de juliol també han funcionat 3 casals per a infants en situació de risc social a Mallorca. Els casals es realitzen en col·laboració amb els serveis socials de cada municipi i també amb diverses entitats.


Campanya solidària “Ajuda’ls a créixer”

Els participants són infants en situació de vulnerabilitat social becats per la Fundació Pere Tarrés a través de la seva campanya solidària “Cap infant sense colònies”. Aquest estiu, la Fundació Pere Tarrés pretén becar, gràcies al suport de diferents administracions i de donatius de particulars i empreses, prop de 5.000 infants i joves: una xifra que inclou els 500 que durant el mes d’agost participaran en casals, els aproximadament 750 que també estan fent o faran colònies becades per la Fundació, a més dels participants en casals i activitats d’estiu que organitzen durant el juliol i agost els centres socioeducatius adherits a la xarxa de la Fundació i  en els casals i activitats que promouen els centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés. Les inscripcions per sol·licitar aquestes beques encara no s’han tancat, i es podrà fer un balanç definitiu de com ha anat la campanya a finals de l’estiu.

Els casals es desenvolupen seguint la normativa establerta per les autoritats sanitàries per tal de prevenir el covid-19 i van encara més enllà: preocupats per la situació d’increment de contagis, des de la Fundació Pere Tarrés estem realitzant aquest estiu les activitats de lleure amb les mateixes mesures que l’any passat, és a dir, no les vam flexibilitzar tot i la nova normativa més laxa que ha aprovat enguany la Generalitat. Per exemple, prenem la temperatura a l’entrada dels casals o a l’inici de les colònies; els nens han d’anar amb mascareta en els espais exteriors; així com mantenim grups entre deu i catorze persones, en lloc de les 24 permeses.