Sala de Premsa Sala d'expertes i experts Pere Tarrés en xifres Opinió i anàlisi d'actualitat
 Tornar a Notícies

La Fundació Pere Tarrés posa en marxa la seva campanya solidària per becar més infants que mai en les colònies i els casals d’estiu

28.05.20

Després de setmanes de confinament i en plena desescalada de la crisi sanitària del Covid-19, els infants podran tornar a gaudir aquest estiu d’activitats de lleure. Seran unes activitats sens dubte diferents d’altres anys, que seran segures i que compliran les recomanacions decretades per les autoritats sanitàries, però que seran més necessàries que mai. La Fundació Pere Tarrés ha obert aquests dies les inscripcions als casals i colònies, en els quals cada estiu hi participen més de 34.000 infants i joves, i, com cada any, ho fa amb una idea molt clara: garantir que cap infant es quedi sense activitats de lleure els mesos d’estiu.

És per això que l’entitat llança avui una nova edició de la seva campanya solidària anual “Cap infant sense colònies”. L’objectiu és aconseguir fons per tal d’oferir beques als infants i joves que es troben en situació de més vulnerabilitat. I ho fa amb el convenciment que l’educació en el lleure ajuda a pal·liar els efectes de les desigualtats socioeconòmiques i a generar oportunitats socials i educatives.

En relació a l’anunci que el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va fer ahir d’incrementar fins a 4,65 milions el pressupost per becar les famílies en situació vulnerable la Fundació valora molt positivament aquesta decisió de suport al lleure i a les famílies catalanes: “Això farà possible que el lleure es pugui universalitzar aquest estiu que és molt necessari per als infants”, ha valorat Xavi Nus, president del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés.

“Les activitats de lleure que es realitzaran aquest estiu seran, més que mai, una oportunitat per a tots els infants, però per als més vulnerables seran més que això, seran una necessitat. Per aquests infants, els casals i les colònies es poden convertir en una via d’escapament per connectar amb referents diferents dels seus pares i mares i també en una manera de garantir una alimentació saludable”, explica Albert Riu, director d’Acció comunitària i desenvolupament territorial de la Fundació Pere Tarrés.

I és que aquest estiu la Fundació Pere Tarrés vol posar el focus en dos aspectes: d’una banda, la necessària recuperació emocional després de setmanes de confinament que en aguns casos de famílies en situació de vulnerabilitat han estat durs: els educadors i educadores dels centres socioeducatius de la Fundació que des del principi de la crisi acompanyen infants i famílies en situacions de risc social es troben diàriament amb situacions difícils: la pèrdua o la precarització de les feines, que d’un dia per l’altre ha portat associada una greu davallada dels recursos econòmics per cobrir les necessitats diàries d’higiene i alimentació; la manca de recursos materials, informàtics o de connectivitat per garantir una educació i un desenvolupament saludable als infants i adolescents de la família; problemes de convivència familiar causats pel confinament en habitatges sovint molt reduïts o compartits o la disminució de les xarxes de suport familiars a causa de la situació global. Tot això ha suposat un increment de la càrrega emocional que ja suporten habitualment aquestes famílies i l’aparició de situacions d’angoixa i estrès que han impactat de manera evident en els infants. D’aquí que les activitats de lleure siguin enguany més necessàries que mai, per tal que aquests nens, nenes i joves comptin amb un estiu “reparador” que els alleugeri d’aquestes tensions.

En segon lloc, la campanya se centrarà especialment en l’alimentació infantil. Tenir una bona alimentació és bàsic perquè els infants i adolescents tinguin un creixement òptim, però moltes de les famílies amb menys recursos econòmics no tenen accés a comprar aliments frescos, fet que dificulta portar una dieta equilibrada. Segons l’”Informe sobre la infància vulnerable a Catalunya” de la Fundació Pere Tarrés, el preu dels aliments saludables ha pujat un 70% en els darrers anys mentre que el menjar processat o ensucrat és cada dia més barat, fet que ocasiona que moltes famílies no es puguin permetre fer una dieta equilibrada.

Un recent estudi de la Fundació Gasol assegurava també que els infants de famílies en situació de pobresa tenen el doble de risc de patir obesitat infantil, mentre que l’Organització Mundial de la Salut ha alertat fa pocs mesos que el 2018, uns 40 milions de nens i nenes menors de 5 anys arreu del món patien sobrepès o obesitat. Les activitats d’estiu poden oferir a molts d’aquests infants àpats equilibrats que no poden gaudir en el seu dia a dia. D’altra banda, la promoció d’una alimentació equilibrada i d’uns hàbits saludables és transversal en els diferents programes de casals i colònies d’estiu de la Fundació Pere Tarrés.

A més, l’entitat de lleure més gran de Catalunya també preveu ampliar durant el mes d’agost les activitats d’educació en el lleure per a famílies en situació vulnerable que s’organitzen des de fa anys per atendre aquells infants, adolescents i joves en un període en què molts recursos no estan disponibles. Enguany, es preveu que siguin més els col·lectius amb necessitats educatives i socials durant el mes d’agost.

Des de l’any 2010, la Fundació Pere Tarrés ha becat a 29.982 infants en situació de vulnerabilitat. L’any passat, més de 34.000 infants i joves van participar en alguna de les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, i d’aquests, 4.171 ho van fer becats a través de la campanya “Cap infant sense colònies”. Des de la Fundació constatem que els infants becats en anys anteriors no han deixat de ser-hi ja que la seva situació de vulnerabilitat, lluny de millorar, s'ha agreujat amb la crisi sanitària i social. Això fa preveure un increment important en les peticions de beques que es rebran.

Des de la Fundació fem una crida al suport de les administracions públiques, per poder becar, si és necessari, més infants i joves, perquè enguany serà més important que mai que cap infant es quedi sense colònies o casals aquest estiu.

La Fundació Pere Tarrés també fa una crida per conscienciar de la importància de l’educació en el lleure, especialment en l’actual context i després de setmanes de crisi sanitària i mesures de confinament. L’entitat fa més de 60 anys que està compromesa amb l’educació en el lleure, essent l’entitat de lleure més gran de Catalunya. L’estiu passat, més de 34.000 infants i joves van participar en més de 600 colònies i casals dinamitzats per uns 4.000 monitors i monitores.

La campanya “Cap infant sense colònies” compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales a través del 0,7% de la casella per a fins socials, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Tarragona, l’Obra Social de La Caixa, la Conselleria d’Afers Socials i Cooperació de les Illes Balears, Fundació Sa Nostra i donants particulars i empreses.