Què és?
TRÀMITS I GESTIONS
PLA ALFA
EQUIP DE MONITORS/ES
ACTIVITATS I RECURSOS
EMERGÈNCIES
Excursionisme
En aquesta pàgina trobareu un conjunt de materials i recursos per facilitar-vos la preparació i la realització de les activitats d'estiu.
Un any més la feina incansable de tots els equips de monitors i monitores farà possible un estiu ple de rutes, campaments, casals, colònies i camps de treball.
Pel bon funcionament de les activitats d’estiu és necessari conèixer la normativa i el marc legal de les activitats de lleure.
És important que totes les activitats amb més de dos dies de pernoctació o 4 dies d’activitat continuada estiguin notificades a la Direcció General de Joventut. A través del següent enllaç, podràs comunicar l’activitat i també consultar, modificar i imprimir les activitats que ja hagis notificat.
🟧 Consulta el resum del Decret del Lleure a Catalunya. Aquest document regula les activitats de lleure infantils i juvenils (ràtios, número de carnets, etc).
❓ Cal que tots els monitors, monitores i participants de les activitats estiguin assegurats. Com assegurem les activitats d’estiu?
⚠️ Enguany, és important tramitar els permisos de foc i d'acampada amb la màxima antelació possible.
⚠️ Recordeu que, aquelles persones que no heu obtingut el diploma de monitor/a d'activitats de lleure infantil i juvenil a través dels cursos realitzats a través d'escoles autoritzades per la Direcció General de Joventut, us heu d'inscriure al Registre Oficial de Professionals de l'Educació en el Lleure de Catalunya (ROPELL). Si teniu dubtes sobre el procediment a seguir, o altres, podeu contactar a secretaria.mcecc@peretarres.org.
Recordeu que el Gesplai és una eina que us permet gestionar tota l’activitat des del formulari d’inscripció fins al pagament, les beques i l’elaboració de llistats i gestió de les dades dels monitors, monitores i participants de les activitats.
Des de l’estiu passat, l’emergència climàtica i les temperatures extremes han fet que s’incrementi el risc d’incendis. El Pla Alfa de la Generalitat de Catalunya vol regular aquestes situacions extremes i eliminar els riscos. Moltes són les activitats afectades, entre les quals les de lleure educatiu.
Aquesta Setmana Santa ja s’han activitat restriccions a través del Pla Alfa i la previsió és que a l’estiu passi exactament el mateix, amb el greuge de la situació de sequera que estem vivint. És per això que cal ser previsors i preparar un pla alternatiu a les nostres activitats amb pernoctació. D’aquesta manera, en cas de quedar afectades per les mesures del Pla Alfa, podrem continuar amb l’activitat.
En els nivells alt i extrem (nivells 2 i 3), es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, de treballs forestals, d’activitats agrícoles, l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents.
En aquest cas, caldrà que fem allò que hem indicat al dossier:
Feu clic al mapa per accedir a la web de la Generalitat i veure'l actualitzat.
A continuació trobareu materials i recursos per preparar unes bones activitats d'estiu.
Gaudiu de l’estiu amb infants i joves amb les millors llistes musicals. Al perfil d’Spotify del MCECC trobareu llistes elaborades a partir de les vostres propostes i necessitats.
A la revista Estris i a estris.cat podeu trobar excursions d’una jornada i rutes de dos i tres dies, així com travesses de muntanya repartides arreu del Territori.
⚠️ Properament tindrem novetats en aquest apartat amb un nou recurs!
Per a qualsevol pregunta, no dubteu a contactar amb l'equip de promoció, el Consell Directiu o escriure a secretaria.mcecc@peretarres.org.
A partir del 26 de juny i durant tot l'estiu disposem d'un telèfon d'emergències per atendre situacions greus en què el Centre o Club d'Esplai no sap quins passos ha de seguir:
En aquest apartat trobareu recursos per ajudar-vos a preparar la part de natura, excursionisme i muntanya de les vostres activitats.
Quan acampem en el medi natural hem de tenir en compte els riscos derivats de possibles aiguats o inundacions. En aquesta línia, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha establert que cal tramitar un permís si es vol acampar en les zones següents:
⚠️ En cap cas es pot acampar en cap cas en les denominades Zones de Flux Preferent (ZFP) dels rius.
En aquests moments, l’ACA està revisant els terrenys de totes les xarxes (entre elles, Campaments i Més), i tots els terrenys on hi ha hagut activitat notificada l’estiu passat. Això permetrà determinar en quina situació es troben i quins tràmits caldria fer, si és que cal fer-ne algun. Així doncs, actualment no hem de fer cap consulta ni tràmit.
Tots aquells agrupaments que tinguin previst acampar en terrenys que no formin part de la xarxa de Campaments i Més, i tampoc tinguessin activitat el curs anterior, cal que ho notifiquin a la Secretaria Tècnica. Cal donar la següent informació:
Quan rebem la resposta de l’ACA respecte a la situació dels terrenys, i segons l’abast de la situació, gestionarem i unificarem tràmits des de l’Oficina de Serveis Generals i les Secretaries Tècniques.
Més informació al web de la Direcció General de Joventut sobre Campaments Juvenils i terrenys d’acampada.