Programa Universitari Gent Gran - Pla d'estudis
Pla d'estudis Preu Matrícula

Pla d'estudis

El Programa Universitari de Gent Gran és una formació al voltant de les humanitats i l'acció social. Consta de diverses assignatures que estan pensades com a càpsules de coneixement independents però sumatòries. Cada any s'implementa un curs. Els cursos estan formats per vuit assignatures i els alumnes poden matricular-se de les assignatures que desitgin amb un màxim de 8. L'horari establert és de tarda dilluns i dimecres de 16.15 h a 19.00 h.

El programa dóna l'opció a obtenir un títol propi expedit per la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Per obtenir el títol s'han de cursar un mínim de 18 assignatures.

El Programa consta de:

 • Un bloc de filosofia format per tres càpsules de coneixement independents que s'implementarà una cada curs. Filosofia antiga i medieval, Filosofia moderna i contemporània i filosofia post moderna.
 • Un bloc d'art format per tres càpsules de coneixement independent que s'implantarà una cada curs. Anirà acompanyat de sortides en el territori.
 • Un bloc de música on aprendrem a escoltar, la música, a saber que ens fa sentir , a descobrir la força que ens tramet.
 • Un bloc d'acció social on es treballarà al voltant dels serveis socials, polítiques socials , la ciutadania, l' ètica, sociologia, antropologia......
 • Un bloc de creixement personal on es tractaran temes relacionats amb el creixement personal com són coaching, habilitats socials, creativitat.
 • Un bloc de psicologia format per tres càpsules de coneixement independent que s'implementarà una cada curs. Teories i models en psicologia, Psicologia del cicle vital i Processos psicològics bàsics.
 • Un bloc al voltant de les Tic i xarxes socials. On es tracten temes relacionats amb la societat de la informació relacionant-ho amb de les xarxes socials i les Tic.
 • Un bloc sobre cultura religiosa format per tres càpsules de coneixement independent que s'implementarà una cada curs. On es tractaran temes relacionats amb la diversitat religiosa, estudi de la iconografia, anàlisi dels fonaments de les grans religions...
 • Intercanvis amb altres universitats amb programes de gent gran.

Documentació

Calendari Acadèmic PUGG Curs 2018-19
Guia del estudiant PUGG Curs 2018-19

Calendari

 • 1er Quadrimestre del 1 d’octubre 2018 al 23 de gener 2019
 • 2on Quadrimestre del 28 de gener 2019 al 22 de maig 2019

Les classes s’imparteixen els dilluns i dimecres de 16:15h a les 19:00h.

1r quadrimestre
DILLUNS
DIMECRES
16.15 - 17.30h 

Processos psicològics bàsics: de la percepció al pensament

(Isabel Torras)

Mirar el teatre

(Pere-Joan Giralt)

17.45 - 19.00h

Introducció a l’Antropologia

(Rat Garcia)

Història del món contemporani II. De la Revolució russa a la societat postindustrial

(Jordi Sabater)

 

2n quadrimestre
DILLUNS
DIMECRES
16.15 - 17.30h 

Història de la Filosofia i Pensament contemporani.

(Carme Danés)

Tresors de la música universal
(Oriol Casals)

17.45 - 19.00h

Retrats: La vida social de les imatges a través dels retrats.

(María Paczkowski)

El coaching: pla d’acció per la millora personal.

(Genoveva Rosa)

*Aquest calendari està condicionat a possibles canvis de darrera hora

Descripció assignatures curs 2018-19

1er QUADRIMESTRE 

PROCESSOS PSICOLÒGICS BÀSICS: DE LA PERCEPCIÓ AL PENSAMENT

Isabel Torras

En l'assignatura de "Processos psicològics bàsics" ens aproparem i aprofundirem en els processos que estudia la psicologia científica. Des dels processos més elementals com poden ser la sensació o la percepció; fins els més elaborats com poden ser el pensament o el llenguatge. També treballarem la memòria, la motivació o l'emoció. Sempre intentant combinar el contingut teòric amb exemples pràctics i dinàmiques de comprensió a l'aula

INTRODUCCIÓ A L’ANTROPOLOGIA

Rat Garcia

Introducció general a l'àmbit de l'antropologia com a disciplina que estudia l'ésser humà. Una aproximació teòrica i pràctica a l'origen i l'evolució de la humanitat, la construcció dels diferents models socioculturals, la diversitat i la desigualtat.

HISTÒRIA DEL MÓN CONTEMPORANI II. DE LA REVOLUCIÓ RUSSA A LA SOCIETAT POSTINDUSTRIAL

Jordi Sabater

L’assignatura està dedicada a analitzar els fets i els processos que han marcat la configuració de les nostres societats des de la Revolució russa als nostres dies tant des d’un punt de vista econòmic i social, com polític i cultural. Dóna continuïtat a l’assignatura Història del món contemporani desenvolupada durant el curs 2017-18, però es pot cursar de manera autònoma. 

MIRAR EL TEATRE

Pere-Joan Giralt

Quan diem teatre, a què ens referim?: a l’art com a tal; a les obres escrites o posades en escena; a l’edifici; als directors, dramaturgs o companyies; a l’evolució del gènere al llarg de la historia; a les convencions escèniques; als processos de creació; a les diferents figures que intervenen en una representació… a tot això i molt més.

En aquesta assignatura descobrirem el fet teatral des de diferents perspectives per tal de tenir les eines que necessitem, com a espectadors, per gaudir al màxim d’una obra d’arts escèniques. Mirarem el teatre per dins, farem visites que ens hi ajudaran i compartirem el veure teatre.

Farem real el que deia Bertolt Brecht, “des de sempre, l’afer del teatre, com totes les arts, ha estat divertir la humanitat”.

2on QUADRIMESTRE

EL COACHING: PLA D’ACCIÓ PER LA MILLORA PERSONAL.

Genoveva Rosa

En aquesta assignatura abordarem les classes des de la metodologia del coaching com a eina ràpida i efectiva en la consecució d’objectius. Es realitzaran exercicis pràctics al voltant de la intel·ligència emocional a partir de les seves dues dimensions: la intrapersonal i la interpersonal. Es desenvoluparà un pla d’acció per a la millora personal.

RETRATS: LA VIDA SOCIAL DE LES IMATGES A TRAVÉS DELS RETRATS.

Maria Paczkowski

Aquesta capsula formativa té com a objectiu principal estudiar els retrats. Ens endinsarem a la història de l’Art a través dels retrats.

Analitzarem l’estètica, els gustos, els personatges i la societat Estudiarem els retrats del període antic, els retrats del període clàssic i els retrats de l’avantguarda artística. És a dir, aprendrem de la vida social de les imatges a través de les arts. 

Us convidem a participar d’aquesta càpsula formativa que ens ajudarà a incorporar  eines valuoses per a construir una interpretació, a partir de la nostra pròpia mirada.

VISITA A MUSEUS : possiblement al  MNAC i/o al Picasso

TRESORS DE LA MÚSICA UNIVERSAL

Oriol Casals

La música universal està plena d’obres que, per la seva magnitud i per la seva vàlua mereixen ser qualificades com a tresors. Són obres que mereixen ser descobertes, escoltades i fins i tot reescoltades, perquè cada audició ens permet descobrir-hi nous matisos. En aquest curs s’oferirà les claus d’audició d’una selecció d’aquestes obres, algunes de les quals formaran part de la temporada dels teatres i auditoris de Barcelona per aquelles dates. Cada sessió serà dedicada monogràficament a una obra, per tal d’ubicar-la en el seu context històric,  comprendre la seva estructura i escoltar-ne els fragments clau.

Continguts:

 • Òpera: Les noces de Figaro de Mozart, El barber de Sevilla de Rossini, La Traviata de Verdi, Els pescadors de perles de Bizet, Lohengrin de Wagner i Tosca de Puccini.
 • Música orquestral: Les quatre estacions de Vivaldi, la 9a simfonia de Beethoven, el concert per a piano núm. 1 de Txaikovski, el concert per a violí de Sibelius i La consagració de la primavera de Stravinski.
 • Oratori: La creació de Haydn i Un rèquiem alemany de Brahms.
 • Lied: Viatge d’hivern de Schubert.

HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA I PENSAMENT CONTEMPORANI.

Carmen Danés

Des de la nostra realitat, s’analitzaran algunes tendències filosòfiques contemporànies a la llum de la Història de la Filosofia. El diàleg i la reflexió  entre els filòsofs d’ahir i els d’avui ens permetrà comprendre per què la filosofia té sentit com a procés evolutiu i, per què com activitat  permet situar-nos a un espai crític  i conèixer un univers plural que ens apropa a la condició humana.

TALLERS  (CLASSES PRÀCTIQUES)

Classes pràctiques que es durant a terme quinzenalment els dijous durant dos mesos. En total seran 10 hores de docència.

Calendari: Dijous cada 15 dies 16,30 a 18,30

11 octubre, 25 d’octubre, 8 de novembre, 22 de novembre, 13 de desembre

Preu: 95€

TALLER ESCRIPTURA I CLUB DE LECTURA

Curs destinat a alumnes que sempre han volgut escriure però no s’han atrevit mai. Alumnes que volen fer un curs d’escriptura però no saben per on començar. Aprendrem a estructurar les idees per escrit i intentarem tenir coses a dir i dir-les ben dites. Treballarem com fer un article d’opinió, un assaig, una carta al director d’un diari, un conte...

Direcció

Montserrat Garcia Oliva

professorat

Isabel Torras Genís

Enric Benavent Vallès

Maria Paczkowski Reloba

Jordi Sabater García

Oriol Casals Coll