Programa Universitari Gent Gran - Pla d'estudis
Pla d'estudis Preu Matrícula

Pla d'estudis

El Programa Universitari per a Gent Gran (PUGG) s'articula des dels nous plantejaments educatius i acadèmics de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), per la qual cosa els criteris pedagògics se centren en la figura i en la tasca de l'estudiant. Cada any s’ofereix un total de 8 assignatures de les 24 que es composa el programa.

1r quadrimestre
DILLUNS
DIMECRES
16.15 - 17.30h 

Principals models psicològics: diferents mirades al ser humà
(Isabel Torras)

Història del món contemporani. Claus per entendre les nostres societats actuals
(Jordi Sabater)

17.45 - 19.00h

Diversitat religiosa
(Enric Benavent)

Modernisme Català i Modernisme Europeu
(Maria Paczkowski)

 

2n quadrimestre
DILLUNS
DIMECRES
16.15 - 17.30h 

Cultura popular: tradicions, festes i gastronomia
(Pere Joan Giralt)

Història de la música catalana
(Oriol Casals)

17.45 - 19.00h

La tecnologia del dia a dia
(Anna Blázquez)

Filosofia Contemporània i Pensament Modern
(Carme Danés)

*Aquest calendari està condicionat a possibles canvis de darrera hora

 

Descripció assignatures curs 2017-18

1r QUADRIMESTRE

PRINCIPALS MODELS PSICOLÒGICS: DIFERENTS MIRADES AL SER HUMÀ - Isabel Torras
En aquesta assignatura ens aproparem als sis grans models psicològics que han marcat l’esdevenir d’aquesta disciplina: Model Psicodinàmic, Model Psicosocial, Model Cognitiu, Model Conductual, Model Humanista i Model Social. Endinsar-nos en els diferents models de comprensió de la psicologia humana, ens permetrà també entrar en la ment de grans pensadors com Freud, Bowlby, Spitz, Winnicott, Erikson, Piaget, Bruner, Rogers, Pavlov, Skinner, Bandura, Levy o Lewin. Cadascun d’aquests autors miren l’ésser humà des d’una perspectiva determinada que intentarem comprendre en aquesta assignatura a través d’explicacions, lectures i exercicis.

DIVERSITAT RELIGIOSA - Enric Benavent
A l’assignatura “Diversitat religiosa” abordem la presència de la religió en una societat que es caracteritza per la seva diversitat i també per la seva secularització. Ens fixem en la presència de les diverses confessions religioses a Catalunya i abordem amb profunditat els continguts del Cristianisme, el Budisme i l’Islam. En aquesta assignatura ens qüestionem sobre la presència pública de la simbologia religiosa, quines possibilitats i quins límits hi ha, a la vegada que explorem com solucionen aquest tema en altres països europeus.

MODERNISME CATALÀ I MODERNISME EUROPEU - Maria Paczkowski
(apreciacions entorn del modernisme: aportacions de l’estètica local i l’estètica internacional. eines claus de l’art modernista local i internacional).VISITA AL MNAC.
Aquesta càpsula formativa té com a objectiu principal estudiar les característiques més rellevants dels moviments modernistes. Aprofitarem per analitzar el moviment estètic local en relació als moviments internacionals, on el pensament al voltant de les arts, la pintura, l’arquitectura i el disseny van realitzar aportacions artístiques rellevants a Europa. 
Des d'algunes peces rellevants estudiarem les característiques més importants i analitzarem un seguit de manifestacions culturals, socials i intel·lectuals que van definir aquest moment de les arts.
Us convidem a participar d’aquesta càpsula, la que ens ajudaran a construir una interpretació, a partir de la nostra pròpia mirada.

HISTÒRIA DEL MÓN CONTEMPORANI. CLAUS PER ENTENDRE LES NOSTRES SOCIETATS ACTUALS - Jordi Sabater
L’assignatura està dedicada a analitzar els fets i els processos que han marcat la configuració de les nostres societats des de la Revolució Francesa als nostres dies tant des d’un punt de vista econòmic i social, com polític i cultural. Des d’una mirada històrica es pretén contribuir a la comprensió de la realitat mundial actual. Per aconseguir-ho, analitzarem també textos i pel·lícules.

 

2n QUADRIMESTRE

CULTURA POPULAR: TRADICIONS, FESTES I GASTRONOMIA - Pere-Joan Giralt
La cultura popular inclou un ampli ventall de manifestacions de caràcter tradicional o folklòric com són les festes i els costums, les llegendes i el santoral, la música i els balls, les representacions, els castellers, la cuina, etc. que descobrirem de forma activa al llarg del curs.
Realitzarem també un viatge a través del nostre patrimoni cultural immaterial que és testimoni de la memòria i de la vida col·lectives de Catalunya. Compartirem coneixements i experiències tot recorrent el cicle festiu de l’any que s’han mantingut gràcies a la transmissió oral en els àmbits familiar i comunitari.

LA TECNOLOGIA DEL DIA A DIA - Anna Blàzquez
La idea és fer un mapa d’iniciatives, propostes, projectes, aplicacions tecnològiques que tenim a la nostra ciutat i que podem fer servir en el nostre dia a dia. A més de posar alguns exemples de com la tecnologia està ajudant a països del 3r món o a comunitats amb pocs recursos o necessitats concretes.
Visitarem un Ateneu de Fabricació Digital de Barcelona, i farem alguna activitat allà.

HISTÒRIA DE LA MÚSICA CATALANA - Oriol Casals
Quina música es feia a Catalunya mentre Mozart triomfava a Viena? Des del Llibre Vermell de Montserrat fins al rock català, la creació musical a Catalunya no ha estat impermeable als corrents musicals de la música occidental, però ha deixat també la seva pròpia petjada. Desconeguda sovint pel gran públic, en aquesta assignatura ens acostarem a l’obra dels compositors catalans i els escoltarem paral·lelament als grans compositors de cada època. Bach, Mozart o Beethoven ens ajudaran a descobrir Joan Pau Pujol, Narcís Casanovas o Ferran Sor, al mateix temps que ens obriran la porta al llegat de Pedrell, Toldrà, Granados o Mompou. Paral·lelament, descobrirem el pes de les grans institucions musicals en la seva difusió.

FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA I PENSAMENT MODERN - Carme Danés
La filosofia és un intent permanent i sostingut d’entendre què és i en què consisteix la condició humana. A partir d’aquesta valoració, s’analitzaran els conceptes fonamentals d’alguns dels filòsofs més representatius de l’època contemporània i de l’època moderna amb la finalitat de veure en quin horitzó de la realitat ens movem. El diàleg entre la filosofia contemporània i el pensament modern ens permetrà comprendre que l’activitat filosòfica desperta valors profunds que rauen en nosaltres i activa la nostra capacitat crítica. Per això, la filosofia és el territori de la perplexitat, del dubte i de l’esperança.
*Per apuntar-se a aquesta assignatura i seguir bé el curs no és necessari haver cursat filosofia en altres cursos.

Direcció

Àngels Sogas Perales

professorat

Isabel Torras Genís

Enric Benavent Vallès

Maria Paczkowski Reloba

Jordi Sabater García

Oriol Casals Coll