Visita la Colònia Güell, un dels cors vitals de Barcelona

Visita la Colònia Güell, un dels cors vitals de Barcelona

Sabies que Barcelona disposa d'un dels conjunts modernistes més importants del món? La Colònia Güell és un dels cors vitals de Barcelona, ​​aspecte que converteix els barcelonins en uns veritables privilegiats. Sí, disposar d'un atractiu turístic com la Colònia Güell és d'una riquesa monumental, mai millor dit. Anem a endinsar-nos en part de la nostra història! Ens acompanyes?

LA COLÒNIA GÜELL, DE LA INDÚSTRIA AL MODERNISME

La Colònia Güell va començar a dissenyar-se l'any 1890 com a resposta a la iniciativa de l'empresari Eusebi Güell, qui va traslladar la indústria tèxtil que tenia al barri de Sants de Barcelona a la població de Santa Coloma de Cervelló. Va crear una nova indústria més moderna que l'anterior i a més va construir les cases dels obrers al costat de la fàbrica, de manera que al mateix temps va generar un veritable sentiment social.

El conjunt de la Colònia Güell, per tant, és arquitectònic però també evidencia un gran canvi social. Parlem, en primer lloc, del conjunt arquitectònic. D'ell destaquem la construcció de l'església a mans d'Antoni Gaudí, que va assentar el que acabaria sent l'edifici de la Sagrada Família de Barcelona. Altres edificis singulars de la Colònia Güell són: Ca l'Ordal, Ca l'Espinal, Can Soler de la Torre, la Casa del Secretari, l'escola i casa del mestre, l'Ateneu Unió, el Teatre Fontova...

Ara sí ens endinsarem en les nostres sensacions, d'acord? El que ens enamora de la Colònia Güell és la tranquil·litat que transmet, l'atmosfera que encara es pot respirar si t'animes a recórrer els seus carrers. Els seus singulars edificis mostren l'arquitectura popular del moment i les tradicions catalanes de l'època, que s'afegeixen al que nosaltres considerem més important: que estigués dotada en el seu moment d'equipaments culturals i religiosos per als seus treballadors. Que l'església, com comentàvem anteriorment, assentés les bases de la Sagrada Família, fan d'aquest lloc un avanç a la història més actual de la nostra ciutat.

L'any 1990 el conjunt de la Colònia Güell va ser declarat Bé d'Interès Cultural-Conjunt Històric, reconeixement que va ajudar a dedicar esforços a la protecció dels edificis més rellevants, dels quals destaca la rehabilitació de la fàbrica, l'església, l'antiga cooperativa de consum, la plaça Joan Güell... en l'any Internacional de Gaudí (el 2002) va ser un gran any per a nosaltres ja que per fi es va implantar l'organització del servei de visites al conjunt, entre altres detalls. Si estimes Barcelona tant o més que nosaltres, no et perdis l'oportunitat de visitar aquest lloc, que t'ajudarà a entendre part de la història de la nostra intensa ciutat.

By MARIA ROSA FERRE [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons By Enfo [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons