Vi i tradició a l'Alt Penedès

Vi i tradició a l'Alt Penedès

Una de les experiències imprescindibles a pocs minuts de Barcelona és la possibilitat de descobrir vi i tradició a l'Alt Penedès, una de les zones vinícoles on s'elaboren vins i caves de fama internacional. El trajecte fins a la regió, a uns 50 quilòmetres del centre de Barcelona, ​​ens ofereix molt més que les típiques cates que acompanyen un ampli recorregut per la gastronomia que s'estén des de la costa fins al Prelitoral català: castellers, edificis medievals, modernisme i un enorme patrimoni històric-artístic davant el qual sorprendre'ns.   

Viatgem entre vinyes per l'Alt Penedès

Per tot això, comencem la nostra ruta a Vilafranca del Penedès. De capital a capital, en la de l'Alt Penedès trobarem alguns dels edificis de major importància històrica de la regió: la Basílica de Santa Maria (segle XIII), el Palau Reial, d'un gòtic primerenc que, avui dia, recull el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i els palaus Baltà i Macià, dos exponents de cases nobles que es remunten als segles XIV i XV. En aquests últims, encara es poden veure escuts d'armes a les façanes i resseguir al llarg de les seves estructures les diferents remodelacions que s'han anat realitzant posteriorment. Lluny d'acabar amb els atractius turístics, els castellers de Vilafranca són una de les cares més reconegudes d'aquesta activitat tradicional de la cultura catalana que han arribat a actuar fins i tot a Xangai (Xina). A la capital de l'Alt Penedès, solen fer-ho entre una i dues vegades al mes, movent-se per altres municipis de la comunitat autònoma.  

No obstant això, més enllà del VINSEUM al Palau Reial, els visitants també poden visitar els cellers d'alguns dels vins més prestigiosos que aquí s'ofereixen, com les Bodegues Miguel Torres o les Bodegues Pinord, totes dues amb denominació d'origen. O millor encara, reservar els dies propers a la Ruta del Xató, al novembre, la Fira del Gall, al desembre, o la Festa Major de Vilafranca (30 d'agost), amb castellers i tasts de vi i cava. En sortir de la capital, ens esperen algunes sorpreses més. La primera la trobarem a les Caves Codorníu, que poden presumir de comptar amb uns cellers subterranis dissenyats per Puig i Cadafalch d'estil modernista; també les de Freixenet destaquen per l'estil noucentista en menor mesura, però els veritables amants del cava, s'escaparan fins a Sant Sadurní, un municipi que s'articula a través de la seva base romànica que es va expandir a mitjan segle XVI recollint estils gòtics i noucentistes al pas del temps.

A Sant Sadurní, podem tenir la sort de topar-nos amb la Setmana del Cava, una de les celebracions més famoses de la regió abans de les Festes del Pilar del 12 d'octubre. No obstant això, qualsevol època és bona per descobrir una de les localitats amb més tradició de Catalunya, on tampoc hauríem de deixar passar l'oportunitat de perdre'ns entre vinyes que colonitzen el paisatge o encaminar-nos cap a altres punts d'interès, com Sant Sebastià dels Gorgs o la gran calçotada de Santa Fe del Penedès.

Descobreix la gastronomia i la tradició de l'Alt Penedès. Allotja't a l'Alberg Pere Tarrés i descobreix el millor alberg de Barcelona. T'esperem!  

Photo credit: Angela Llop via Foter.com / CC BY-SA