Street Art a Barcelona

Street Art a Barcelona

Molts dels barris cèntrics de les capitals europees neden en un mar de grafitis; passa el mateix en les zones més perifèriques i, per sort, Barcelona no és una excepció a la regla. El street art també va arribar fa dècades la nostra ciutat i ofereix un dels exemples d'art urbà més polifacètic que se centra entre Gràcia i Ciutat Vella, però on no falten exemples en zones més perifèriques com el Poblenou, Badalona o Torre Baró.

Barcelona Street Art: Els millors murs de Barcelona

D'aquesta manera, en el marc de la reunió Open Walls Conference 2014 es van organitzar tours per les zones de major calat en l'street art barceloní; de les més famoses, com es pot veure a la pàgina de Barcelona Street Style Tour són els grafits del Barri Gòtic i El Born, amb obres destacadíssimes a l'edifici de CSO La Criolla (carrer d'en Bot, 4), la porta del edifici Ramon Casas a Petrixtol o a la Plaça del milícia desconegut; al voltant d'aquests tres punts clau, un passeig ens mostrarà múltiples exemples de l'art urbà que es manté al barri. Després, la decisió està clara: el Raval o el carrer Llull, prop del costat més oriental del Parc de la Ciutadella, amb alguns grafits de qualitat com Perro o Imagina.    

Al Raval destaquen els punts de Montalegre, Floridablanca i la plaça Terenci Moix, podent fer llargs recorreguts que connecten des del metro d'Urgell fins a la Barceloneta, creuant tant el Raval com el Barri Gòtic i passant per obres com la del CSO La Carbonera, la Rambla del Raval, el carrer Lleial o els jardins de les tres xemeneies propers al Teatre Apolo a través d'un recorregut d'unes dues hores de durada. Per aquestes latituds, són un must alguns grafittis d'Alice Pasquini a la zona i les plantilles de EZBAI, Shepard Fairey.

No obstant això, per a grans treballs murals i encara que sembli mentida, tenim el Carmel. De debò! Aquest barri té l'honor de comptar amb el gran tauró fet de bitllets de BLU, artista italià que va viure (o viu) i va començar la seva carrera amb l'esprai al centre històric de Bolonya.  

El Poble Sec, una altra de les zones que menys ens diuen a priori, també compta amb obres de Kram, Uriginal i Kiwie, així com de EOX o Btoy (que també podem trobar a prop del Caixaforum). Altres zones d'interès, que sovint passen desapercebudes, poden trobar-se a Horta-Guinardó, concretament al lateral del Túnel de la Rovira i la zona que connecta amb Font d'en Fargues i, de nou, des de Llobregós a l'altura de Maragall i fins al lateral del túnel.

Part de l'street art de Barcelona, com en qualsevol altra ciutat, té l'encant de trobar-lo i donar-li caça; tot i que si voleu una mica més d'ajuda, teniu pàgines com Buscando Graffitis amb els seus propis mapes interactius, guies d'art urbà a Urban Kultur Blog i documentals com Barcelona Rise & Fall i Las Calles Hablan, que acosten una mica més el que hi va haver, el que hi ha i el que hi podria haver en aquestes idees emmarcades a la paret.