Sant Joan a Barcelona 2019

Sant Joan a Barcelona 2019

Sant Joan a Barcelona 2019

Falta ben poc per a un nou Sant Joan. La nit del 23 de juny és molt especial, i a cada persona li agrada gaudir-ne a la seva manera, ja sigui envoltada d'amics, veïns o familiars. A més, en una ciutat com aquesta, d’opcions, no te’n falten: tindràs centenars de plans per triar. Ja tens el teu pla o encara estàs pensant què pots fer per Sant Joan a Barcelona 2019? Seràs a la ciutat i vols saber com se sol celebrar? Des del blog de la Fundació Pere Tarrés t’oferim tota la informació que necessites sobre aquesta data tan mística i única.

Una mica d’història

Com tots sabem, la nit de Sant Joan coincideix amb el solstici d'estiu que, en teoria, és la nit més curta de l'any, tot i que hi ha una certa controvèrsia perquè a molts llocs el moment en què el Sol ens ofereix més hores de llum es produeix un parell de dia abans i, en altres zones, es produeix més tard.

També hi ha discussió respecte al seu origen, ja que molts vinculen la festivitat amb el cristianisme (el 24 de juny és el dia de Sant Joan Baptista), però hi ha força evidències que el seu origen és pagà i molt anterior a l'existència del cristianisme, incloent-hi zones no cristianes, com la Xina, l'Iraq i la zona que abasta l'antiga Pèrsia.

Encara més, molts historiadors assenyalen que els perses ja celebraven el solstici d'estiu i el culte al Sol aquest dia molt abans del naixement de Crist, també amb el foc com a element principal. Actualment, Sant Joan se celebra a tot el país, però de maneres molt diferents. Les fogueres són el punt en comú, però cada zona té la seva manera de celebrar-ho, els seus costums i els seus rituals.

A Barcelona sempre ha estat una festa ben arrelada, però la festa en si, la manera de celebrar-ho, ha evolucionat amb el pas del temps. Es coneix, i així està documentat, que al segle XVIII es van fer lleis que prohibien els petards, els focs artificials i fins i tot les fogueres a molts llocs de la ciutat. Això ens fa pressuposar que ja era una tradició molt arrelada en aquella època i que existia molt temps enrere. Durant el segle XX, hi va haver dos esdeveniments que van marcar l'evolució de la nit de Sant Joan a Barcelona: la vertiginosa urbanització de la ciutat i l'arribada, el 1967, de la Flama del Canigó, de la qual parlarem més endavant.

Per saber més sobre els orígens i la història d'aquesta data a la nostra ciutat, us recomanem el llibre La nit de Sant Joan a Barcelona, redactat, en col·laboració, per diversos historiadors, antropòlegs i un expert en folklore català.

Sant Joan Barcelona 2019: tot el que has de saber

Element clau per entendre el que avui és Sant Joan a Barcelona: barreja de festivitat i de cultura catalana. A més, la ciutat ofereix diverses opcions d'allotjament cèntriques i econòmiques, és el cas de l’hostal a Barcelona Pere Tarrés. Què ens esperarà la nit de Sant Joan Barcelona el 2019? Aquí et deixem alguns dels atractius que no et pots perdre. Pren-ne nota!

La Flama del Canigó

Aquesta tradició té el seu origen en un poema dedicat al massís del Canigó (Pirineus) i que Francesc Pujades, un veí d'un poble proper (Arles de Tec), va prendre com a inspiració per a encendre la primera flama el dia de Sant Joan de 1955. Així es van anar contagiant els veïns de la zona i, ràpidament, el ritual es va estendre cap al sud, i va arribar cada vegada a més viles i ciutats. D’aquesta manera va arribar a Barcelona a finals de la dècada dels seixanta.

Avui, diferents entitats i col·lectius s'encarreguen d'organitzar les seves rutes perquè la flama no s'apagui mai i arribi a cada racó de Catalunya. Símbol de catalanitat, d'orgull per la cultura pròpia, els seus focs patriòtics il·luminen Barcelona des de fa més de mig segle. I és que la Flama del Canigó ha estat clau durant tot aquest temps perquè la tradició de les fogueres no es perdés malgrat les restriccions, les traves administratives i altres problemes.

Altres activitats i celebracions

Nit de fogueres i revetlles, amb moltes actuacions de DJ, orquestres i grups musicals al carrer i a les platges, espectacles de pirotècnia, de gegants i de bèsties (als nens els encantarà) i centenars de diversions per tota la ciutat. Molts bars i restaurants munten una barra a la vorera, fet que omple d'ambient el passeig fins a les platges, on es reuneixen les celebracions més grans. Aquest Sant Joan a Barcelona 2019 destaquen les revetlles en zones com la Barceloneta, Vall d'Hebron o Montbau, que asseguren molta diversió.

Ah! I no t'oblidis de saltar la foguera si vols allunyar els mals esperits per a la resta de l’any, ni de demanar un desig de cara al futur.

Gastronomia

Si t’agrada menjar bé, un pla que t'encantarà per al proper Sant Joan a Barcelona 2019 és visitar el Palo Market Fest (Sant Joan weekend), on podràs gaudir de la millor gastronomia catalana, a més d'exposicions artístiques i altres esdeveniments. Per descomptat, has d’aprofitar l’avinentesa per provar les Coques de Sant Joan en les seves diferents varietats: des de les tradicionals de crema i fruites confitades, fins a altres varietats com la de pinyons i la de llardons. Acompanya la degustació amb un bon cava!

Ja tens ganes de gaudir del proper Sant Joan 2019 a Barcelona? Un petit consell: si vas a una platja amb la família i amb nens, potser paga la pena anar-hi abans no es pongui el sol, ja que les platges se solen omplir molt ràpid. El millor, en aquest cas, és anar-hi abans de les 21:00 i agafar-hi un bon lloc per gaudir al màxim de la nit.