Sagrada Família: Obra mestra de Gaudí

Sagrada Família: Obra mestra de Gaudí

Símbol per excel·lència de Barcelona, el Temple Expiatori de la Sagrada Família, al barri de l’Eixample, representa l’obra més reconeguda de l’arquitecte català Antoni Gaudí i màxim exponent de l’arquitectura modernista. L’obra es va iniciar l’any 1882 i encara avui continua. Va ocupar tota la vida del seu creador, que es va dedicar en cos i ànima a fer d’aquesta església catòlica el símbol que actualment representa.

Antoni Gaudí va néixer a la comarca del Baix Camp l’any 1852 i, a poc a poc, es va anar guanyant el títol de màxim representant del modernisme català. La ciutat de Barcelona va jugar un paper imprescindible en la seva vida, ja que va ser aquí on es va desenvolupar la seva carrera artística i on es troben la majoria de les seves obres més importants, entre les quals destaquen la Pedrera, la Casa Batlló i el Parc Güell. Gaudí va establir un estil propi basat en l’observació i representació de la naturalesa, fet que es veu en la seva obra mestra, La Sagrada Família. Cada any el temple expiatori rep la visita de milions de persones, convertint-lo en el monument històric més visitat de tot Espanya. De manera que, tot aquell que decideix visitar la ciutat de Barcelona no pot perdre l’oportunitat de visualitzar en primera persona la grandesa d’aquesta obra modernista i observar cadascun dels detalls que la componen.

L’edifici de la Sagrada Família està compost principalment per quatre façanes, una cripta, les torres i una escola, encara que la seva construcció encara no ha finalitzat i són moltes més les parts que el conformen. La basílica representa la vida de Jesús, des del seu naixement fins a la seva mort i resurrecció, fet que veiem palès en cadascuna de les seves façanes. La més destacada és l’anomenada com Façana del Naixement i està formada per tres pòrtics, el de la Fe, el de l’Esperança i el de la Caritat. Es tracta d’un compost arquitectònic espectacular, creat amb motiu de la celebració del naixement de Jesús, la fe i l’amor cristià. Més enllà del significat, Gaudí va crear una de les obres d’art més increïbles pel que fa a detalls i espectacularitat visual. La segona façana és la de la Passió i, com el seu nom indica, representa la passió de Jesús, el dolor, patiment, sacrifici i, finalment, la mort. Es tracta d’un conjunt escultòric impregnat pel dramatisme i una forta intensitat emotiva, fruit de l’acte que mostra. La façana per la qual s’entra a l’interior del temple expiatori és l’anomenada Façana de la Glòria, dedicada a les virtuts oposades al pecat i la glòria de Jesús. Finalment, destaca la Façana de l’Absis, construïda sobre la cripta i creada per consagrar a la Mare de Déu.

No et perdis el Temple Expiatori de la Sagrada Família, observa cadascun dels grups escultòrics que la componen i coneix el seu interior, serà una experiència única.

Autor foto portada: Juanedc / photo on flickr