Refugis antiaeris de Barcelona, història viva de la ciutat!

Refugis antiaeris de Barcelona, història viva de la ciutat!

Barcelona és una ciutat moderna, oberta, que s'orienta al futur, però que també té cura del seu passat, perquè és part de la seva història! Com que no hi ha millor manera d'aprendre que acostant-se a la realitat, Barcelona et regala experiències, com conèixer-la visitant els seus refugis antiaeris.

Els refugis antiaeris de Barcelona són llocs en els quals et podràs traslladar fàcilment i saber de primera mà com van viure els barcelonins fa tants anys.

Ens acompanyes en aquest viatge en el temps pels refugis antiaeris de Barcelona?

Iniciarem aquesta aventura amb una breu introducció històrica, sí? Barcelona va ser la primera ciutat bombardejada de manera sistemàtica durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) pels exèrcits aeris alemanys i italians. Per sort, molts habitants de Barcelona van sobreviure gràcies a l'existència dels refugis antiaeris, veritables llocs on refugiar-mentre la ciutat era bombardejada des del cel.

Però, ¿com eren? Els refugis antiaeris estaven situats uns quants metres sota terra i s'hi podia accedir des de l'escala d'un bloc de pisos o des del mateix carrer. Resistien la força de les bombes i les seves entrades estaven dissenyades per protegir-se de l'ona expansiva de la metralla. Una de les coses que ens resulten més interessants d'aquest tipus de construccions és que es van dur a terme gràcies a la col·laboració de tota la població. És gràcies al treball col·lectiu que avancem com a societat, oi?

Els refugis antiaeris de Barcelona.

El refugi 307 del Poble-sec. Està als peus de la muntanya de Montjuïc i sorprèn perquè és un dels refugis més grans de Barcelona. Tenia una capacitat per a 2000 persones... increïble! Des de fa anys es va restaurar i ara es pot visitar. No t'ho perdis, perquè és tot un privilegi conèixer una testimoni d'un passat nostre tan proper.

El refugi de la Plaça del Diamant. El trobaràs en una de les precioses places del conegut barri de Gràcia. Amb una capacitat per a 300 persones, està construït sota 12 metres de terra. Els seus aproximadament 250 metres de túnels fan una idea de les potencialitats del lloc. Aquest refugi et permetrà apropar-te als habitants de la ciutat, que procuraven allà protegir les seves vides.

El refugi de la Plaça de la Revolució està en la mateixa vila de Gràcia. Es pot visitar una part del refugi que consta d'una galeria i de dues sales d'infermeria, entre altres parts o recursos del lloc. La veritat és que un refugi amb el nom revolució ja emociona, oi que sí?

El refugi del Palau de les Heures es presenta en un perfecte estat de conservació. És el refugi en el qual es protegia Lluís Companys, el president de la Generalitat de Catalunya d'aquella època. Si els refugis són construccions amb història, a aquest se li uneix de manera molt estreta una història política que hauríem de conèixer.

No perdis l'oportunitat de apropar-te als refugis antiaeris de Barcelona. Tingues present que la vida en altres temps va ser terriblement dura i és una mostra de respecte apropar-nos a ella per... conèixer-nos també a nosaltres mateixos!

Photo credit: Arrels Fundació | Biblioteca MUHBA