Racons de Barcelona: L'Hospital de Sant Pau

Racons de Barcelona: L'Hospital de Sant Pau

Amb la presència del bar modernista "1902" en una de les cantonades de l'entrada antiga de l'Hospital de Sant Pau, el dringar de les copes s'acompanya del tràfec dels cambrers de dilluns a diumenge. Allà, molts turistes s'uneixen als veïns del barri en el vermut, o en un agraït esmorzar de cap de setmana que ens ajuda a despertar entre cafeïna i unes torrades franceses, sense oblidar-nos que estem en una de les millors terrasses de Barcelona.

El Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau

Poc després, tot està a punt per llançar-se a una de les visites més imprescindibles, concorregudes i necessàries del modernisme català; una obra que s'agermana d'alguna manera amb la Sagrada Família, als peus de l'Avinguda Gaudí que dóna començament a l'Hospital de Sant Pau, però potser encara més amb el Palau de la Música Catalana (1905-1908), que també va sorgir de la mà creadora de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, encarregat de molts edificis clau del segle XIX i principis del XX, com l'Hotel Espanya, el Gran Hotel, la Casa Thomas o la Casa Lleó Morera.  

La Casa de Convalescència és un dels edificis del Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau. Però acostar-se a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, nom original del conjunt, és una mica més; un retall d'història, de canvi i de vida que bevia del treball realitzat per l'Hospital de la Santa Creu des de principis del segle XV -avui, reconvertit a la Biblioteca de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans, l'Escola Massana i dues biblioteques públiques- i que, segles després, va ser construït en dues fases, per Domènech i Montaner i el seu fill, Domènech i Roura, en dues etapes que van estructurar la construcció dels 27 pavellons.

Una visita a l'Hospital de Sant Pau ens transporta cap a una visió on el marbre, la natura i l'exotisme es dispersen en edificis nodrits d'una enorme individualitat entre si, una arquitectura que narra una història conjunta a través de les edificacions en les nou illes de l'Eixample que va ocupar en un inici. Al nostre pas, trobarem les galeries subterrànies que facilitaven el trasllat dels malalts entre els diferents pavellons i permetien mantenir-los separats i aïllats per necessitat. L'antic hospital, avui convertit en un museu viu de cent anys d'història de la ciutat, es va concebre com un microcosmos on tots els serveis bàsics estaven assegurats: aigua, clavegueram, carrers, una església i un convent, amb elements principalment gòtics, neogòtics i mossàrabs.

El progressiu trasllat de serveis de l'Hospital de Sant Pau cap a l'edifici nou acaba a l'any 2000, on comença una restauració progressiva de l'antic complex que finalitza el 2015 amb una gran reinauguració on se sumen veïns i visitants, com la realitzada el 2009. Si ens decidim a fer una visita a aquest conjunt modernista, no només ens podrem permetre el luxe de llegir una part de la història, amb pavellons separats entre homes i dones i dedicats a les diferents malalties tractades a principis del segle passat, sinó també a part de l'obra de Domènech i Montaner, on destaca la geometria, l'orientació contrària a la distribució quadriculada de l'Eixample (que no agradava a l'arquitecte) i la col·laboració de tot tipus d'artistes del moment, com Gargallo, Labarta o Perpinyà. Si vens a Barcelona, allotja't en el millor alberg de Barcelona. Allotja't a l'Alberg Pere Tarrés!

Photo credit: Daniel García Peris via Foter.com / CC BY-ND