Què veure a Barcelona: Sant Andreu

Què veure a Barcelona: Sant Andreu

Barcelona és una ciutat de barris: cada un té la seva pròpia personalitat, i una història pròpia que li dóna un caràcter autèntic i original a cada racó dels seus carrers. No obstant això, en alguns d'ells aquest caràcter és més marcat: és el cas de Sant Andreu de Palomar, que va ser un municipi independent fins a finals del segle XIX. Passejar pels seus empedrats carrers, que transcorren entre masies i comerços centenaris, significa treure el cap a un passat rural i industrial que evoca lluites obreres, sindicalisme i reivindicacions. Això és el que imprimeix a Sant Andreu una força que el fa únic. Et convidem a descobrir mitjançant dues rutes diferents amb les que podràs descobrir dues cares indissolubles d'un mateix barri: la urbana i la natural.

  • Ruta arquitectònica: El punt de partida no pot ser altre que la Casa Bloc, l'obra mestra del racionalisme català; a continuació, la xemeneia de Can Galta et recordarà el passat industrial del barri. Seguim pels edificis modernistes de Can Mazantini i Can Guardiola, per la Torre de Fang i, finalment, pel Rec Comtal, l'antiga canalització medieval que abastia d'aigua la ciutat de Barcelona.
  • Ruta verda: Aquí trobem dos espais sense igual: d'una banda el parc de la Pegaso, al qual podràs accedir des del carrer de la Sagrera, que abans albergava una fàbrica de camions (d'aquí el nom del parc) i avui acull un espai de vegetació exuberant travessada per un sinuós canal ple de ponts; i per l'altre al parc de la Trinitat, que trobaràs just al baixar de la parada de Trinitat Vella: aquí t'esperen pistes esportives, una zona de pícnic, horts urbans, un llarg canal ... Es tracta d'una de les últimes grans obres postolímpiques.

Però si hi ha alguna cosa que caracteritza aquest barri és el seu amor per les tradicions: aquí es celebra una de les romeries de Sant Antoni més antiga, la dels Tres Tombs. I també es porta a terme l'esclat Andreuenc, on gegants i trabucaires omplen els carrers de soroll disparant els seus trabucs durant la festa major en un espectacle singular. La història d'aquest antic municipi es remunta a finals del s. X, que va créixer al voltant de la via romana (coneguda com Camí Ral) sembrant el paisatge de masies i camps de conreu. El procés d'industrialització del XIX va fer que la població creixés considerablement, i a finals de segle es va unir a la capital catalana. A la dècada dels 70 el seu marcat caràcter activista va cristal·litzar en una potent associació de veïns que va acabar aconseguint moltes millores per al barri, enfocades a aconseguir més serveis i equipaments que substituïssin les antigues fàbriques de tèxtils. Si vols conèixer una de les cares més lluitadores de Barcelona, no pots deixar de visitar Sant Andreu, un petit poble urbà que et sorprendrà amb la seva afecció a la seva història i les seves tradicions sense perdre de vista un projecte de futur sostenible que aposta cada vegada més pel verd en lloc del gris.

Photo credit: JR Fernández / Foter / CC BY-NC-ND