Plaça Catalunya. L'epicentre de Barcelona

Plaça Catalunya. L'epicentre de Barcelona

Si hi ha una plaça famosa a Barcelona, ​​aquesta és sens dubte Plaça Catalunya. Situada en ple centre de la ciutat, és un punt estratègic que uneix el nucli antic amb el nou traçat de l'Eixample. Així que, si busques una plaça amb ritme, estàs en el lloc correcte! Aquí trobaràs mil i una possibilitats de gaudir el teu dia a Barcelona. Si et preguntes a què es deu tot aquest moviment, et direm que, durant molts segles, l'espai que ara ocupa la plaça de Catalunya no va ser més que una esplanada a l'aire lliure fora de les antigues muralles, just davant d'una de les portes que donaven accés a la ciutat.

Des d'aquí sortien els camins cap a totes les poblacions properes i, per tant, quin millor lloc que aquest per muntar tot tipus de mercats? Quan es va dissenyar el nou traçat urbà que havia de tenir Barcelona, ​​hi va haver moltes divergències sobre el paper que havia de tenir aquesta plaça a la nova ciutat: des de convertir-la en un punt clau fins a relegar-la a un lloc totalment secundari, les opcions van ser bastant diverses. Però n'hi ha prou amb fer-li un ull a qualsevol foto per veure quina va ser l'opció que va acabar imposant-se, oi?

Avui dia, Plaça Catalunya és el centre neuràlgic de Barcelona: és aquí on comencen i acaben la majoria de línies de bus de la ciutat, conflueixen moltes línies de tren i de ferrocarril i passen dues línies de metro: la vermella i la verda. I, a més, va ser aquí on es va inaugurar el primer traçat d'aquest mitjà de transport, que unia plaça Catalunya amb plaça Lesseps.  

Plaça Catalunya no és el centre neuràlgic de la ciutat només per la seva ubicació a la xarxa de transports: aquí es donen cita botigues, bancs, hotels, restaurants i centres comercials i, a més, és aquí on neix el Passeig de Gràcia i on les Rambles parteixen cap al mar. Al llarg de l'any se succeeixen diferents activitats per treure-li encara més partit a aquest espai: per exemple, durant les festes de Nadal és tradició instal·lar una pista de patinatge sobre gel. Durant altres celebracions, com la famosíssima festa de Sant Jordi, solen instal·lar paradetes de venda de llibres i roses i, fins i tot, sovint, la plaça es converteix en un improvisat plató televisiu des del qual retransmetre els esdeveniments. També és habitual que aquesta plaça sigui la seu d'exposicions temporals, concerts i diferents celebracions ciutadanes que s'emmarquen en festes com les de la Mercè, patrona de la ciutat.

A més, sol ser el lloc preferit per dur a terme manifestacions amb molta concurrència de públic. Sense cap dubte, Plaça Catalunya és un espai viu i amb un importantíssim paper en el dia a dia de Barcelona. No trobaràs millor lloc que aquest per donar sortida a un dia de compres per les botigues més exclusives, a una ruta cultural per la història de la ciutat o, fins i tot, a passar una bona estona de tapes pels diferents bars de la zona. No trobaràs una altra plaça més viva en tota la ciutat!  

Photo credit: fidelramos / Foter / CC BY-NC-SA