Obres desconegudes de Gaudí

Obres desconegudes de Gaudí

Una visita completa a Barcelona, ​​per curta que sigui, ha d'incloure una sèrie de monuments sí o sí: la catedral, la Pedrera, les Rambles, la Sagrada Família... De fet, l'obra de Gaudí constitueix bona part d'aquesta llista, però el seu geni s'estén molt més enllà dels edificis més típics que tots coneixem i volem visitar. Si vols descobrir quines són les obres desconegudes de Gaudí, et convidem a fer una passejada amb nosaltres per la seva obra més oculta. T'apuntes?

Al barri del Raval, en ple centre històric de Barcelona, ​​es troba una altra de les obres menys famoses de l'arquitecte català, tot i que porta un nom molt conegut per una altra de les seves obres: es tracta del Palau Güell. És un dels primers encàrrecs importants de l'artista, i per això va posar molt esforç en dissenyar-lo i dur-lo a terme. Està molt inspirat en l'art oriental, a diferència d'altres obres més famoses: aires hindús, perses i islàmics es combinen en aquest edifici que, durant pràcticament una dècada, va ser la residència d'Eusebi Güell, promotor del parc del mateix nom. Podràs visitar-lo de dimarts a diumenge: a l'hivern està obert des de les 10 fins a les 17:30, mentre que a l'estiu obre fins a les 20h. Arribar és molt fàcil: pots fer-ho en metro (L3 i L4), en ferrocarril, en bici, a peu ... Com et dèiem, ¡està en ple centre! A més, està molt a prop del port i del passeig marítim.

No obstant això, si hi ha una obra de Gaudí que sorprèn per la seva ubicació és la font d'Hèrcules, que trobaràs al Palau de Pedralbes. Es tracta d'una font modernista que ja anunciava el geni creador de Gaudí: la canella de ferro forjat representa un drac, de la boca cau l'aigua a una pica de pedra amb l'escut de Catalunya esculpit. L'acompanyen un banc de pedra i una peanya amb el bust d'Hèrcules, a qui Gaudí també va dedicar la reixa d'entrada de la porteria.

La seva ubicació, al mig d'un bosquet de canyes de bambú, va fer que la font romangués oculta i que, amb el temps, caigués en l'oblit fins que a principis dels anys 80 fos redescoberta com a obra de Gaudí. Aquesta font va ser construïda el 1884 en una finca que el mateix Eusebi Güell havia adquirit, i es va construir un palauet neogòtic i una capella. Posteriorment, Güell va cedir aquest palauet i part dels seus jardins a la corona, en agraïment per haver rebut el títol de comte.

Va ser en aquest moment quan va passar a denominar-se Palau de Pedralbes, i es va convertir en residència real el 1919, just un any després que Güell ho cedís. Una altra de les sorpreses que amaguen aquests jardins és l'umbracle, una pèrgola parabòlica que també va idear l'arquitecte català. És una estructura de ferro molt senzilla recoberta per plantes enfiladisses. A més d'aquestes obres de Gaudí, que passen molt desapercebudes per a la majoria, els jardins de Pedralbes són una opció perfecta per passar una tarda envoltats de vegetació, fonts i escultures. Et sorprendrà!

Photo credit: teachandlearn / Foter / CC BY-NC-SA